Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Izr. prof. dr. Klemen Bohinc, je v letošnjem Tednu Univerze prejel priznanje UL in sicer »Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja univerze in za krepitev njenega ugleda«.

Izr. prof. dr. Klemen Bohinc je s svojo mednarodno prepoznavnostjo in mednarodnim sodelovanjem z več univerzami in inštituti po Evropi in svetu je močno okrepil internacionalizacijo ZF. Posebej velja poudariti številne uspešne prijave tako mednarodnih kot tudi domačih raziskovalnih projektov ter s številne izmenjave učiteljev, raziskovalcev, študentov v mednarodnem prostoru. S svojim raziskovalnim delom, predvsem usmerjenim na področje adhezije bakterij na medicinske površine, in z aktivnim opremljanjem laboratorija za ortotiko in protetiko je v tem času močno povečal število mednarodnih objav v odmevnih mednarodnih revijah in s tem izjemno prispeval k odličnim rezultatom raziskovalnega programa ARRS »Mehanizmi varovanja zdravja« (področje medicine) na ZF.

Področje dosedanjega raziskovanja izr. prof. dr. Klemna Bohinca lahko razdelimo na štiri dele. Prvo področje je raziskava strukture nukleona in jeder, drugo področje je električna dvojna plast in biološke membrane, tretje področje je adhezija mikroorganizmov na različno hrapavih površinah, četrto področje pa je raziskava morfoloških in elektrostatskih lastnosti nanodelcev. Raziskovalno področje je razširil še na področje biomehanike.

Skupaj je objavil 111 SCI člankov. Dela so bila citirana 2857-krat, brez samocitatov so bila dela citirana 2498-krat, njegov h-indeks  je 27 (povzeto po Web of Science).

V zadnjih letih se je aktivno udeležil številnih mednarodnih konferenc oz. delovnih srečanj,na katerih je predstavil svoje raziskovalno delo, trikrat tudi v obliki vabljenega predavanja. V tujini je tekom svojih gostovanj izvedel preko 50 raziskovalnih seminarjev. 

Je nosilec večih domačih temeljnih in aplikativnih raziskovalnih projektov (ARRS), nosilec števlilnih bilateralnih projektov (ZDA, Kitajska, Nemčija Hrvaška BiH, Srbija, Japonska, Rusija, Estonija), prav tako je nosilec/sodelujoči tudi v mednarodnih projektih (CEA, COST).

V letu 2021 je bil v sklopu projekta promocije znanosti ARRS Odlični v znanosti 2021 z dosežkom Adhezija bakterij na medicinskih površinah izbran med 21 najvidnejših dosežkov s področij vseh znanstvenih ved.

Je član uredniškega odbora v revijah Colloids and Surfaces B-Biointerfaces, Coatings, PhysChem in Molecules.

Za študente je v preteklosti pripravil več učbenikov (Izbrana poglavja iz tehnične fizike, Fizika človeškega telesa, Bioelektromagnetizem). Bil je mentor pri osmih diplomskih delih, petih magistrskih delih ter dveh doktoratih.

Izr. prof. dr. Klemen Bohinc s svojim odmevnim raziskovalnim in pedagoškim delom predstavlja zgled mladim generacijam pedagogov in raziskovalcev na ZF, saj je dokazal, da je možno s povezovanjem vrhunskih raziskovalnih ustanov doseči izjemne rezultate na področju znanosti, kljub šibki materialni podpori in skromni opremi za raziskovalno delo ZF. Tako je odprl pot raziskovanju in postavila nove kriterije odličnosti raziskovalnega dela, ki se preliva v pedagoško delo in na ta način omogoča študentom stik z najnovejšimi dognanji na področju uporabe različnih materialov v medicinskih aplikacijah.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »