Ustna higiena in izbrane teme iz zdravstvene nege ustne nege, 21.11.2017

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na predavanju z delavnicami:

Ustna higiena in izbrane teme iz zdravstvene nege ustne votline, ki ga organiziramo na Zdravstveni fakulteti Ljubljana.

Dogodek bo potekal v treh tematskih sklopih:

  • ustna higiena,
  • ustna nega intubiranega bolnika ter
  • usta nega pacienta pri motnjah požiranja.

Ustna higiena
Pri preprečevanju bolezni ustne votline in številnih primerih parodontalne bolezni ima velik pomen preventiva in z njo povezano zdravstveno vzgojno delo. Medicinske sestre so v idealnem položaju za zgodnjo detekcijo bolezni zob in ustne votline, potrebe po ustni negi in promociji zdravja ustne votline. Pomembno je, da medicinska sestra pozna dejavnike tveganja za nastanek parodontalne bolezni, njihov vpliv na sistemske bolezni in prepozna zgodnje znake in simptome parodontalne bolezni. Veliko vlogo pa ima tudi pri zdravstveno vzgojnem delu in pomoči pacientu pri soočanju z bolečino in spremenjeno samopodobo. Predavanje bo obsegalo tematike: ustna higiena v vseh obdobjih življenja, sredstva za ustno higieno, mehansko odstranjevanje ustnih oblog, higiena zobnih nadomestkov ter prva pomoč pri poškodbi zob.

Ustna nega intubiranega bolnika
Umetna dihalna pot (tubus, trahealna kanila), ki bolnika povezuje z mehanskim ventilatorjem je nenaravna, invazivna in nefiziološka pot dihanja. Tudi če pacient ni uspavan, je zaradi tega omejen v vseh dnevnih aktivnostih (odstranjevanje izločkov iz dihalnih poti, izvajanje ustne higiene in ustne nega, gibanje, komuniciranje…).
Ustna nega pri bolniku z umetno dihalno potjo je v preventivi infekcij spodnjih dihal izredno pomembna. Higieno zob in ustne votline se izvaja po standardu. Redna ustna nega z antiseptičnimi sredstvi (klorheksidin) je zelo učinkovit in poceni način preprečevanja okužb spodnjih dihal. Vse to pripomore k zmanjšanju okužb in poškodb ustne votline. Številne raziskave potrjujejo, da je redna ustna nega s predpisanimi sredstvi zelo učinkovito sredstvo za zmanjšanje pojavnosti VAP (Pljučnica, povezana z mehanskim predihavanjem Ventilator - Associated Pneumonia).

Usta nega pacienta pri motnjah požiranja
Prepoznavanje tveganja pri izvajanju ustne higiene pri pacientu z motnjo požiranja in predstavitev prilagojenih pristopov pri izvajanju le-te.

Izobraževanje je namenjeno medicinskim sestram, zdravstvenikom v bolnišničnih ustanovah
ter drugim zainteresiranim, zaposlenim na področju zdravstva.

Predavateljice:

  • pred. Renata Vettorazzi,dipl. m. s., univ. dipl. org.,
  • strok. sod. Suzana Rozman,viš.med. ses., univ. dipl. ped.,
  • Nataša Podnar, dipl.m.s. in
  • Alenka Zidar Zupan dipl.m.s. mag. zdr.- soc.manag.

Program

Cena izobraževanja z vključenim DDV znaša 40 EUR.

Izobraževanje bo potekalo v torek, 21.11.2017.

Prijava

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na tel. številki 01 300 11 65 ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Ostala izobraževanja v okviru CVU si lahko ogledate na spletni povezavi:
http://www2.zf.uni-lj.si/si/centerzavsezivljenjskoucenje-2-4/aktualni-dogodki

Vljudno vabljeni!

Kategorija: Aktualna obvestila