Med »Najprojekti PKP 2017« tudi projekt UL ZF, Temne strani hitre mode

 

V sklopu razpisa Po kreativni poti do znanja (PKP) 2017 so projektne skupine izvedle 212 odličnih projektov, ki so bili sofinancirani tudi iz evropskih sredstev. V celotnem projektnem dogajanju je sodelovalo več kot 1600 študentov, 224 pedagoških delavcev in 333 mentorjev iz gospodarstva oziroma neprofitnih organizacij. Snovalci projektov so iskali kreativne rešitve na izzive, s katerimi se srečujejo v gospodarstvu in prišli do, pogosto, dobrih oziroma ali izjemnih rezultatov.

V torek, 14. novembra 2017, bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani širši javnosti predstavljeni najboljši projekti, izmed katerih bo žirija izbrala »Naj projekt PKP 2017«. Z zmago si bo prislužil spodbudno nagrado – štiri mesečno mentorstvo tržnega strokovnjaka, kako s projektom naprej.

V okviru projektov Univerze v Ljubljani je bil za sodelovanje na dogodku »Naj projekt PKP 2017« izbran projekt UL ZF z naslovom Temne strani hitre mode, TEMODE.

 

Namen in ideja projekta je bilo nadgraditi družbeno odgovorne pobude podjetja Snaga Ljubljana, poiskati najprimernejši način komunikacije z mladimi za ozaveščanje in spreminjanje vrednot ter njihovih potrošniških navad, oblikovati informacije za uporabnike o vplivih hitre mode na zdravje in okolje, spodbuditi kritično razmišljanje, opozoriti na boljše možnosti in (so)odgovornost ter hkrati nuditi podporo trajnostnim in odgovornim praksam slovenske oblačilne industrije.

 

Projektno ekipo sestavljajo študenti in mentorji treh ljubljanskih fakultet – Zdravstvene (sanitarno inženirstvo), Naravoslovnotehniške (grafičnih in interaktivnih komunikacij ter načrtovanja tekstilij in oblačil), Fakultete za računalništvo in informatiko ter predstavniki podjetja Snaga Ljubljana.

 

Vodja projekta:

-          Mag. Nevenka Ferfila, UL ZF

 

Pedagoški mentorji:

-          prof. dr. Bojana Boh Podgornik, UL NTF

-          doc. dr. Miha Moškon, UL FRI

-          izr. prof. dr. Tjaša Griessler Bulc

 

Delovni mentor:

-          Nina Sankovič, Snaga d.o.o.

 

Študenti:

-          Pia Poljanšek, študentka sanitarnega inženirstva, ZF

-          Valentina Rutar Polanec, študentka sanitarnega inženirstva, ZF

-          Žana Škrajnar, študentka sanitarnega inženirstva, ZF

-          Maruša Ropret, študentka grafičnih in interaktivnih komunikacij, NTF

-          Kristina Gramc, študentka načrtovanja tekstilij in oblačil, NTF

-          Nejc Kambič, študent računalništva in informatike, FRI

-          Jan Harej, študent računalništva in informatike, FRI

 

Rezultat in učinek projekta: sodelujoči v projektu so razvili spletno stran in mobilno aplikacijo, ki sta dostopni na www.kabine-sherinjon.si in omogočata povezovanje različnih partnerjev (modnih oblikovalcev, darovalcev oblačil, Centra ponovne uporabe, ipd.) in uporabnikov obeh orodij.

Kabiné Šerinjon je prva slovenska e-knjižnica modnih in vintidž kosov oblačil pri nas, v njej pa je za enkrat na voljo več kot 60 kosov oblačil. Izposoja oblačil je za uporabnike orodij, ki so jih razvili, brezplačna. Do sedaj si je oblačila izmenjalo prek 60 uporabnikov.

O projektu so poročali številni mediji (POP TV, RTV SLO 1, PLANET TV, RADIO 1, ter drugi tiskani in digitalni mediji), prav tako je bil precejšen odziv na družabnih omrežjih (FB in TW Snage, Instagram projekta). Kabiné Šerinjon je postal primer dobre prakse krožnega gospodarstva v Mestni občini Ljubljana in bo predstavljen tudi na mednarodni konferenci Eurocities 2017, ki bo med 15. in 17. novembrom 2017 potekala v Ljubljani.

 

Celotni projektni ekipi čestitamo za uspeh!

Temne strani hitre mode

Kategorija: Aktualna obvestila