5. Babiški forum: IZZIVI POPORODNEGA OBDOBJA, 16.5.2018

 

Teden babištva 2018slika babiki dan

Študenti babištva Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani vsako leto organizirajo Teden babištva z namenom obeležitve 5. maja, Mednarodnega dneva babic in babičarjev. Letošnje leto so se osredotočali predvsem na krepitev zdravja in dobrega počutja vseh članov družine v poporodnem obdobju.

Prvi dogodek je bil namenjen izvenštudijskemu izobraževanju, druženju in povezovanju študentov babištva. Vsi trije letniki so si namreč 3. 5. ogledali dokumentarni film Mikrorojstvo, po katerem je sledila poglobljena debata o pomenu kožnega stika ter naselitve zdravega mikrobioma med porodom za dolgoročno zdravje posameznika ter družbe. Dogodek je vodila mag. Ksenija Malia Leban, ki je film pred leti prinesla v Slovenijo in ga tudi podnaslovila.

Dan pred babiškim praznikom, 4. 5., so študenti na Prešernovem trgu čez dan postavili babiške izobraževalne stojnice, na katerih so predstavljali poklic babice, rokovanje z novorojenčkom, masažo dojenčka, pomen prehrane za nosečnico in doječo mati, uvajanje mešane prehrane dojenčku in procese, ki se odvijajo pri ženski v poporodnem obdobju. Na eni od stojnic so zbirali tudi denar za fantka Marka s posebnimi potrebami. Dopoldne se je odvil tudi 1. babiški tek za malčke, na katerem so sodelovali ljubljanski vrtci. V podporo babicam so tekli z baloni, za konec pa simbolično odtisnili svoje prstke na jesensko drevo ter mu s tem vdahnili novo življenje. Popoldne ob 17.00 uri je sledil vrhunec našega praznovanja. Po nagovoru organizatork smo prisluhnili petju in igranju na kitaro, se divje ogreli ob melodiji zumbe za nosečnice, nato pa se z baloni podali na 7. tradicionalni babiški tek po ulicah stare Ljubljane. Kljub močnim nalivom je bilo obiska na stojnicah veliko, za popoldanski tek pa se je nebo razjasnilo in mestno jedro je dobilo nazaj svoj živahen utrip.

Babiški teden smo zaključili 16. 5. s 5. Študentskim babiškim forumom, ki je potekal pod naslovom Izzivi poporodnega obdobja. Odprli smo tako izzive, s katerimi se soočajo babice, ki se želijo zaposliti v patronažni dejavnosti, predvsem pa tiste, ki čakajo družino z novim dojenčkom. Potrdili smo, da je babica najboljša izbira za skrb za novorojenčka in otročnico do dopolnjenega 6. tedna po porodu. Prisluhnili smo izkušnji mlade mamice s poporodno obravnavo. Vživeli smo se v občutke ženske, ki se sooča z izzivi pri dojenju, od okolice pa dobiva mešane in marsikdaj škodljive nasvete. Pogledali smo si najpogostejše poporodne zaplete pri ženskah in novorojenčkih in ugotovili, da so pri prvih velik družbeni problem poporodne duševne stiske, ki jih okolica največkrat spregleda in se lahko končajo tudi s samomorom. Pri novorojenčkih pa se pozornost namenja predvsem napredovanju na telesni teži, čeprav včasih na nevzpodbuden način. Poslušalci so dobili tudi koristne informacije o fizičnem okrevanju ženske po porodu. Poudarjeno je bilo, da je okrevanje individualen proces, odvisen od mnogoterih dejavnikov, ter da naj se ženska po porodu preudarno in včasih šele po posvetu s fizioterapevtom vključi v športne aktivnosti.

Lepo je bilo deliti svoj čas, babiške izkušnje in veselje za delo s širšim zdravstvenim timom in našo podporno skupnostjo! Se vidimo spet naslednje leto.

Zapisala Mateja Kusterle 

tek 3      tek malckov 2     priprave      forum 2      tek 1   

 

 

 

 

 

Kategorija: Aktualna obvestila