Brezplačni tečaji NUK - februar 2018

Plakat

Vabimo vas na brezplačna tečaja iskanja po elektronskih informacijskih virih v februarju 2018 v NUK.

Tečaj ''mEga iskalnik NUK in DiKUL''

Na tečaju se bomo seznanili z mEga iskalnikom NUK in DiKUL-om, ki uporabljata enako platformo. Obe orodji za odkrivanje informacij omogočata uporabnikom knjižnic na enem mestu enostavno in pregledno iskanje podatkov in vsebin iz zbirk številnih ponudnikov in založnikov kot so: EBSCOHost (Academic Search Complete...); Elsevier (Science Direct); EMERALD; JSTOR; Oxford University Press; SAGE; Springer; Thomson Reuters (Web of Science); Wiley in mnogo drugih. Dostopni so tudi podatki in vsebine iz zbirk odprtega dostopa kot so: arXiv.org, OAIster, DOAJ. V mEga iskalnik NUK so vključeni tudi podatki iz kataloga NUK in dLib - Digitalne knjižnice Slovenije. Na tečaju bodo predstavljene različne možnosti iskanja, uporaba različnih faset (filtrov), ki omogočajo preprosto prilagajanje rezultatov iskanj, izdelava uporabniškega profila in uporabo osebnih map znotraj njega ter uporabo številnih drugih možnosti kot so: glasovno predvajanje besedil, ki so v obliki html, prilagajanje vmesnika lastnim potrebam, izdelava opomb, naročanje člankov prek medknjižnične izposoje, izposoja e-knjig na prenosne naprave itn. Tečaj traja od 10. do 13. ure.

Datum tečaja: torek, 6. februarja ob 10. uri

 

Tečaj ''Odprti dostop''

Na tečaju predstavimo definicije odprtega dostopa, razloge za objavo v odprtem dostopu, različne poslovne modele objavljanja v odprtem dostopu, založniške politike, kje najdemo objave v OD in smernice v Sloveniji. Tečaj traja od 10. do 12. ure.

Datum tečaja: četrtek, 15. februarja ob 10. uri

Vsa izobraževanja so navedena tudi na Mrežniku https://mreznik.nuk.uni-lj.si/izobrazevanja 

Tečaji  potekajo v računalniški učilnici NUK (klet).

Svetujemo vam, da se na tečaje prijavite preko spletnega obrazca, ki ga najdete pri opisih posameznega tečaja na http://mreznik.nuk.uni-lj.si/izobrazevanja. Prijava je možna približno dva tedna pred dejansko izvedbo tečaja. Po prijavi boste prejeli potrditev prijave in povezavo za morebitno odjavo. Seveda se lahko prijavite tudi osebno v Centru za informacijske storitve (pritličje, soba št. 009) ali preko telefona 01/ 200 11 94.

Udeleženci naj poznajo delo z računalnikom.

Kategorija: Obvestila - knjižnica