Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

EIT FOOD HUB Slovenija je zaključil projekt Challenge Lab 2022, kjer je 8 skupin iskalo rešitve za aktualno problematiko: “Izziv prehranske oskrbe starejših”.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z EIT Food Hub Slovenija, ki je del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo – EIT (http://eit.europa.eu/) sta na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, v aprilu in maju 2022, ponovno organizirala hackhaton, ki letos nagovarja kompleksno in perečo temo: IZZIV PREHRANSKE OSKRBE STAREJŠIH. EIT Food podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije.

Dogodek se je odvijal v obliki treh strokovnih in izobraževalni srečanj
Na uvodnem strokovnem srečanju so ugledni strokovnjaki, predstavniki resornih ministrstev, nevladnih organizacij, javnih zavodov ter podjetij predstavili poglede, strokovne izzive ter aktivnosti na področju skrbi za starejše s posebnim poudarkom na ustrezni prehranjenosti. Poudarili so, da je potrebno rešitve za tako kompleksno področje iskati v multidisciplinarnem pristopu in so zato izrazili navdušenje, da se jih lotevajo mladi različnih fakultet in poklicnih usmeritev.
Na dogodku so sodelovali: Alijana Šantej, vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje; dr. Alenka Kajzer, namestnica direktorja na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj; Hermina Štupar, višja svetovalka na MDDSZ - Direktorat za starejše ter gospa Ajka Ješelnik, vodja prehrane v DSO Fužine; Eva Peklaj iz URI Soča; Laura Perko, pomočnica direktorice Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana; direktor DEOS-a, Miha Kranjc ter Elena Nikolavčič iz Telekoma Slovenije.

Drugo srečanje je bilo namenjeno strokovnim usmerjevalcem, testiranjem in optimizaciji rešitve
S pomočjo strokovnih usmerjevalcev: izr. prof. dr. Mojca Korošec (Biotehniška fakulteta), doc. dr. Evgen Benedik (Biotehniška fakulteta), asist. Eva Peklaj (URI Soča), Eva Žaberl (DEOS) in Nataša Krašovec ter Irena Žolnir iz podjetja SOVITA, ki so jim predstavili svoje osebne izkušnje z delom s starejšimi, pa so se lažje odločili kako napredovati.

Predstavitev rešitev pred strokovno komisijo
Sestavljali so jo: izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija; Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja; Peter Pustačnik, vodja področja eZdravje in eOskrbe iz Telekoma Slovenije; Lilijana Batič Dernovšek, direktorica Zavoda za oskrbo na domu; Miha Kranjc, direktor DEOS ter Hermina Štupar iz MDDSZ Direktorata za starejše.

Čeprav je bil izziv kompleksen so skupine pozitivno presenetile
Zmagovalno idejo je predlagala Skupina 3, ki jo sestavljajo Marija Maja Kresnik, Blaž Trlep, Boštjan Korenjak in Ema Luna Karara Geršak. Njihova rešitev predlaga storitev SPU (subvencionirano prehrano za upokojence in zajema druženje, dostavo in asistenco na domu). Drugo mesto je zasedla Skupina 6, katere člani so Tanja Črešnovar, Klaudija Reberc, Špela Jevšnik in Matej Kirn. Skupina 6 je predstavila program Dobri zdravi časi, ki zajema skupinska srečanja in individualna prehranska svetovanja. Tretje mesto pa je osvojila Skupina 5, ki jo sestavljajo Dea Zavadlav, Lara Klemenčič (študentka 3. letnika SI) ter Kristina Rus. Njihova rešitev predlaga storitev Povej in pojej, ki nagovarja osamljene starostnike in vključuje medgeneracijsko sodelovanje.

Vsi strokovni gostje, predavatelji in mentorji so bili pozitivno presenečeni nad energijo in entuziazmom skupin ter nad tem kako so se lotili kompleksne tematike. Prepričani so, da lahko mladi v okviru tovrstnih dogodkov pomembno prispevajo k še boljšemu razumevanju izzivov in prispevajo inovativne rešitve ter razvijejo nove prilagojene storitve ali produkte. Pomembna je tudi krepitev širokega zavedanja kompleksnosti problematike starajoče družbe in s tem spodbuda institucijam k iskanju ustreznih rešitev in izvajanju prilagoditvenih aktivnosti.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »