Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Arhiv obvestil - babištvo

V študijskem letu 2022/23 in 2023/24 smo na Oddelku za babištvo študentom 3. letnika študijskega programa Babištvo pričeli z izvedbo izbirnega predmeta Babištvo v simuliranem kliničnem okolju. Predmet je bil razvit v okviru projekta NOO ULTRA: INOVATIVNA UČNA OKOLJA, Problemsko e-učenje in pridobivanje praktičnih laboratorijskih in kliničnih veščin v laboratoriju. Nosilka predmeta je viš. pred. Tita Stanek Zidarič, pri projektu pa sodelujejo še pred. dr. Metka Skubic, asist. Lucija Šerjak in viš. pred. dr. Anita Jug Došler.

Preberite več ...

Vabimo vas na 8. študentsko babiško konferenco. Glavna tema letošnje konference so porodni položaji.

Študentska babiška konferenca je priložnost za izmenjavo znanja, izkušenj in idej na področju babištva. Z letošnjo temo, porodni položaji, želimo udeležencem ponuditi novo razumevanje in veščine za ustrezno uporabo porodnih položajev v praksi ter prispevati k izboljšanju izkušenj porodnic in zmanjšanju zapletov med porodom.

Preberite več ...

Članice Oddelka za babištvo so ob Dnevu kliničnih mentorjev, 14. septembra 2023, v okviru oddelčnega popoldanskega dela organizirale 2. babiško konferenco Babice babicam: za boljšo prihodnjo obravnavo žensk.

Srečanje je bilo obenem tudi poklon oddelka babiški stroki - letos namreč mineva 270 let formalnega izobraževanja babic na Slovenskem.

Predavatelji iz skoraj vseh porodnišnic v Sloveniji so predstavili svoje dobre prakse, ki omogočajo ženski osrediščeno in družinam prijazno babiško obravnavo.

Preberite več ...

Drage mamice, pomagajte nam razumeti vašo izkušnjo poroda in počutje po njem.

Vprašanja se nanašajo na vaš porod, izkušnje, občutke in podporo pri tem pa tudi na vaše počutje sedaj in vaše doživljanje vloge matere. Vprašalnik je del mednarodne raziskave INTERSECT (International Survey of Childbirth-related Trauma, več na https://blogs.city.ac.uk/intersect/), s podatki pa bi radi dobili vpogled v dejansko stanje porodne travme in PTSM-ja v slovenskem prostoru.

Preberite več ...

Ministrstvo za kulturo je babištvo vpisalo v slovenski register nesnovne kulturne dediščine.

Gre za pomemben korak k nacionalni prepoznavi babištva in nosilk znanja in veščin, ki povezujejo preteklost s prihodnostjo. Vpis v slovenski register predstavlja tudi predpogoj za mednarodno prepoznavo večnacionalne nominacije babištva z izvirnim naslovom Midwifery: knowledge, skills and practices za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, v kateri pod vodstvom Nemčije poleg Slovenije sodelujejo še Kolumbija, Ciper, Kirgizistan, Luksemburg, Nigerija in Togo.

Več informacij.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »