Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Zdravstvena nega pacienta s traheostomo, 7.12.2023

Zdravstvene delavce, ki izvajajo zdravstveno nego in zdravstveno vzgojo pacienta s trahealno kanilo na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva, vabimo na izobraževanje s praktično delavnico Zdravstvena nega s traheostomo.

Traheotomija je pogost poseg za številne medicinske indikacije.

Za zagotavljanje varne in kompetentne oskrbe mora imeti medicinska sestra znanje glede pooperativnoe in dolgotrajne oskrbe pacienta s traheostomo.

Indikacije za vstavitev traheostome delimo v dve glavni skupini, in sicer za sproščanje dihalnih poti ob obstrukciji in kot alternativo endotrahealnega tubusa.

V enoti intenzivne terapije se traheostoma običajno vstavlja zaradi
- oteženega odvajanja od mehanske ventilacije,
- za zagotavljanje ustrezne toalete dihal,
- za zaščito dihalnih poti zaradi nevarnosti aspiracij pri pacientih z degenerativnimi nevrološkimi stanji ali s poškodbo glave, ki niso zmožni sami vzdrževati proste dihalne poti, zaradi dolgotrajne mehanske ventilacije in zmanjševanje sedacije.

Trahealna kanila se vstavi tudi pri pacientih z obstrukcijo dihal, ki vključuje tumorje na dihalni poti, paralizo, oteženo požiranje ali nenavadno anatomijo. Pogosto se izvaja pri pacientih s poškodbo hrbtenjače ali možganov.

Poznamo več vrst trahealnih kanil, zato mora medicinska sestra dobro poznati lastnosti in ravnanje z njimi. Vrsto trahealne kanile, ki jo pacient potrebuje, določi zdravnik.

Naloga medicinske sestre pa je, da strokovno izvaja vse aktivnosti in posege (aspiracija, toaleta kanile, preveza ob trahealni kanili,...), ki so povezani s pacientom s trahealno kanilo, hkrati pa izvaja tudi zdravstvenovzgojno delo glede ravnanja s trahealno kanilo v domačem okolju.

KDAJ
Četrtek, 7. 12. 2023

PROGRAM
15.30 - 16.30  Traheostome - teoretična izhodišča
16.30 - 16.45  Odmor
16.45 - 17.45  Zdravstvena nega  pacienta z različnimi vrstami trahealnih kanil
17.45 - 18.00  Odmor
18.00 - 19.00  Praktični delavnici:
                         1. Vloga MS pri vstavitvi, menjavi in odstranitvi trahealne kanile. (30min)
                         2. Predstavitev različnih vrst trahealnih kanil in ravnanje z njimi (30min)

KJE
Zdravstvena fakulteta,  Zdravstvena pot 5, Ljubljana ali

KDO
Izobraževanje bo izvedla Polona Gorjup, dipl.m.s., ET, zaposlena v intenzivni enoti KO za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer se vsakodnevno srečuje s pacienti s trahealno kanilo, ki so umetno ventilirani, dihajo s pomočjo dihalnih pripomočkov ali pa spontano  z ali brez dodanega O2. Temo, ki se nanaša na trahealne kanile praktično predstavlja tudi študentom v kabinetnih vajah intenzivne terapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Pri delu s pacienti ji pomagajo tudi izkušnje in znanje, ki si ga je pridobila s strokovnim izobraževanjem na področju enterostomalne terapije.

PRIJAVA

KOTIZACIJA 
120 EUR z DDV.

Udeleženci poleg znanja in veščin, prejmejo gradivo, potrdila ter osvežitev med odmorom.

Vsebina izobraževanja je v pridobivanju točk ZZBNS ter Zdravniške zbornice Slovenije.

Za več informacij o posameznih predavanjih in predavateljih nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličite 01 300 11 65.

Vljudno vabljeni!



Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »