Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Nova grafična podoba Univerze v Ljubljani

Univerza v Ljubljani in njene članice, med katerimi je tudi Zdravstvena fakulteta, se od 1. januarja 2024 predstavljajo z novo celostno grafično podobo. Podoba ohranja tri dosedanje gradnike vizualne identitete, in sicer slikovni znak deželnega dvorca, rdečo barvo in črkovni zapis, vendar tako, da poveča njihovo prepoznavnost in vsestranskost uporabe. Hkrati na izviren način z likovno čistostjo modernizira znak, ki simbolizira sodobno univerzo s tradicijo. Proces implementacije nove celostne grafične podobe, ki se spreminja po 22 letih, bo trajal predvidoma dve leti, v prenovo podobe pa je vključenih vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 akademije – Univerze v Ljubljani.

»Celostna podoba daje tudi ustanovam, kot so univerze, zunanjo, v javnosti prepoznavno podobo. Na Univerzi v Ljubljani smo se odločili prenoviti svojo celostno podobo, vendar smo kot tradicionalna ustanova pri prenovi ostali zvesti svojim prepoznavnim atributom, barvi in podobi Deželnega dvorca, v katerem Univerza v Ljubljani domuje že vse od ustanovitve leta 1919. Verjamem, da bomo z novo, prenovljeno celostno podobo ostali prepoznavni kot tradicionalna ustanova, ki pa se ne boji novega in je pripravljena tudi danes dejavno sodelovati pri spreminjanju sveta z izobraževanjem mladih in odkrivanjem novega ter s tem prispevati k izboljševanju življenja vseh prebivalcev Slovenije, Evrope in našega planeta,« je ob prenovi podobe povedal prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani.

Avtorji nove podobe so Špela Pfeifer, Martin Košir, Igor Savič in Mitja Jereb iz agencije PM, poslovni mediji, d. o. o. Za primarno črkovno družino nove grafične podobe je izbrana črkovna družina Univerza Sans, ki predstavlja sodoben in svež hibrid med geometrijskim in humanističnim sans-serifom s svojstvenim slogom, na katerega je vplivala kombinacija slovenske avantgarde z nekaterimi prepoznavnimi oblikami slovenske tipografske tradicije. Avtorica črkovne družine Alja Herlah je zanjo leta 2022 prejela nagrado na Brumnovem bienalu.

BOR 3949b

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »