V preteklem študijskem letu 2019/2020 je bilo v okviru Univerze v Ljubljani izvedenih 47 interaktivnih projektov, ki so se izvajali v okviru razpisa PKP - »Po kreativni poti do znanja«. Ti projekti so pokrivali najrazličnejša področja naravoslovja, družboslovja, humanistike, umetnosti tehnike in kmetijstva ter povezovali visokošolske zavode/pedagoške mentorje, študente in (ne)gospodarske organizacije. S sodelovanjem v projektih so študentje pridobili dodatne povezave, znanja in izkušnje, ki so pomembne in koristne za vstop na trg dela. Po drugi strani pa tovrstni projekti omogočajo, da morebitni bodoči delodajalci prejmejo neobremenjene sveže ideje študentov, ki tekom projekta kažejo svoja znanja in kompetence, kar lahko vodi v zaposlitev ali poslovno povezovanje. Finančna sredstva za izvedbo prispevata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pri projektih PKP je v lanskem študijskem letu sodelovalo kar 333 študentov, 133 pedagoških mentorjev in 68 organizacij/podjetij.

Univerza v Ljubljani predstavlja rezultate izbranih projektov PKP tudi na Virtualnem kariernem sejmu, ki poteka v času med 23. in 27. novembrom 2020. V sklopu izbranih projektov PKP je predstavljen projekt Razvoj in preizkušanje iger v navidezni resničnosti za vadbo ravnotežja in njegovo ocenjevanje, ki se je pod vodstvom izr. prof. dr. Urške Puh izvajal na Zdravstveni fakulteti, v sodelovanju s pedagoškima mentorjema prof. dr. Matjažem Mihelj iz Fakultete za elektrotehniko, asist. dr. Cirilom Bohakom iz Fakulteta za računalništvo in informatiko ter partnerskim podjetjem Kinestica d.o.o.  Namen projekta je bil razvoj in preizkušanje iger v navidezni resničnosti za vadbo ravnotežja in ocenjevanje ravnotežja, za potrebe inovativne rehabilitacije s pomočjo sodobne tehnologije v ambulantah fizioterapevtov. Rezultat njihovega dela je bil na novo pripravljenih 7 iger za vadbo ravnotežja, 3 testi za njegovo ocenjevanje z navodili za uporabo ter predelan in nadgrajen uporabniški vmesnik, tako za igre, kot ocenjevanje ravnotežja.

V sklopu virtualne stojnice pa je predstavljen tudi projekt To bo moj dom, ki se je izvajal na Fakulteti za arhitekturo, v sodelovanju z Zdravstveno fakulteto, Akademijo za likovno umetnost, DONAR podjetjem za notranjo opremo in svetovanje in Socialno varstveni zavodom Vitadom, poslovna enota Dom starejših Škofljica. Sodelujoči so oblikovali idejno rešitev arhitekturne ureditve notranjega in zunanjega okolja, na konkretnem primeru Doma starejših Škofljica, ki jo lahko uporabijo s prilagoditvijo tudi že ostali obstoječi in novi objekti socialno varstvenih zavodov. Izdelali so tudi zasnovo stola z naborom higiensko-tehničnih, varstvenih in ergonomskih zahtev in priporočil za oblikovanje notranje opreme za starostnike (materiali, izvedba ipd.). Kot pregled dela pa je nastala tudi zloženka z zbranimi idejnimi rešitvami za ureditev okolice in notranjosti na konkretnem primeru.

Udeležba na virtualnem sejmu je za obiskovalce brezplačna. 

Vabljeni k ogledu!

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.