Univerza v Ljubljani vabi na Dobrodelni koncert Srčna UL, ki bo v torek, 6. decembra 2022, ob 20.00 v dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo (Kongresni trg 1). Na koncertu bodo nastopili študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Combo band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Ansambel saksofonov 96, ki ga prav tako sestavljajo študentje in profesorji.

Preberite več ...

V četrtek, 1. decembra 2022, bo na Zdravstveni fakulteti potekala Slavnostna podelitev diplomskih listin in študentskih Prešernovih nagrad.

Diplomske listine bodo prejeli diplomanti 2. stopnje, ki so diplomirali v času od 1.10.2021 do vključno 30.9.2022, Prešernove nagrade pa diplomanti za najboljša diplomska in magistrska dela v študijskem letu 2021/2022.

SEDEŽNI RED.

Termin: torek, 25. 10. 2022 ob 14. uri.

Predavateljica: dr. Klementina Fon Tacer

Klementina Fon Tacer je docentka na Texas Tech University School of Veterinary Medicine. Ukvarja se z odkrivanjem mehanizmov, ki so se razvili za zaščito celic sesalcev pred stresom. Organizmi se morajo namreč neprestano prilagajati na vedno spreminjajoče se okolje.  V raziskovalni skupini dr. Fon Tacer želijo raziskati, kako se celice prilagodijo na stres, katere poti so pri tem udeležene in kako so uravnavane, predvsem s tumorskimi antigeni, in nenazadnje, kako njihovo neravnovesje prispeva k nastanku bolezni, ko so rak in razvojne motnje. Za reševanje teh vprašanj njena skupina uporablja multidisciplinarni pristop, ki združuje tehnike klasične molekularne biologije in biokemije z najnovejšimi tehnologijami, kot sta sekveniranje na ravni celic in tehnologija urejanja genoma CRISPR. Raziskovalna vprašanja pa naslovijo s t.i. primerjalnim pristopom, kajti zanimajo jih tako podobnosti kot razlike med različnimi sesalskimi vrstami, da bi prispevali k izboljšanju zdravja tako ljudi kot živali.

Preberite več ...

Na študentsko življenje ima večina med nami lepe spomine. Pri delu s študentkami in študenti pa spoznavamo, da je za marsikaterega študenta izkušnja precej drugačna. Marsikdo mora za to, da lahko študira, služiti denar s študentskim delom za kritje stroškov najemnine, hrane, nakupa študijskih pripomočkov idr. Mnogo študentk in študentov poleg tega pomaga še svojcem, se srečuje z zdravstvenimi težavami, smrtjo v družini, nasiljem in drugimi stiskami. Trenutne razmere v svetu in višanje cen življenjskih potrebščin prinašajo nove izzive in stiske med študenti. Zato v okviru dobrodelne akcije SRČNA UL v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ponovno zbiramo sredstva za študente Univerze v Ljubljani (UL), ki so se znašli v finančni stiski.

Preberite več ...

Občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen so s fundacijo Vrabček upanja podpisale pogodbo za zbiranje namenskih finančnih donacij za pomoč pogorelemu Krasu. Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenja ljudi. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse:
SI56 34000-1021587583, sklic KRAS

Preberite več ...

Karierni centri UL med 4. in 8. julijem 2022 organizirajo niz brezplačnih delavnic, s katerimi boste okrepili svoje socialne, komunikacijske in računalniške kompetence. Kakovostne delavnice z izbranimi strokovnjaki, ki bodo potekale v živo na različnih fakultetah Univerze v Ljubljani, vam prinašajo znanja, s katerimi izboljšujete svojo zaposljivost. Študentke in študente Univerze v Ljubljani vabimo k prijavi in udeležbi!

Preberite več ...

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v Laboratoriju za biokibernetiko razpisujejo mesto mladega raziskovalca s področja razvoja tehnologij in postopkov zdravljenja na osnovi elektroporacije. Raziskave, ki jih delajo v skupini, so zelo interdisciplinarne, tako lahko kandidati prihajajo s kateregakoli naravoslovnega ali inženirskega področja.

Preberite več ...

Na Kongresnem trgu pred rektoratom Univerze v Ljubljani se bo v četrtek, 23. junija 2022, ob 11. in 18. uri zbralo skoraj 350 doktoric in doktorjev znanosti ter prejemnic in prejemnikov priznanj za pomembna umetniška dela. Ker želimo promociji znanosti, umetnosti in doktorskega študija nameniti več pozornosti, bomo prvič organizirali promocijo novih doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za pomembna umetniška dela na javnem prostoru, na Kongresnem trgu.

Preberite več ...

Zveza reševalcev iz vode vabi v svoje vrste nove kandidate za reševalce iz vode. 

Nudijo možnost financiranja usposabljanja ob pogoju, da kandidat oddela poletno sezono (24.6 - 24.9.) na kopališčih v Ljubljani (Kolezija, Kodeljevo, Fakulteta za šport in Tivoli). Možnost zaposlitve oz. podaljšanja.

Preberite več ...

Prijaviteljice in prijavitelji projektov ERC, vljudno vabljeni na drugo delavnico na temo kriterijev ocenjevanja in primerov uspešnih projektov ERC, z naslovom »Understanding the evaluation criteria  & Examples of successful ERC projects from all three panels (PE, LS and SSH)«. Delavnica bo v sredo, 25. maja 2022, ob 15. uri v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Prijave pa zbiramo TUKAJ do 23. maja 2022.

Preberite več ...

Peti pogovor v okviru razprav (Spre)govori znanost, ki bo v četrtek, 26. maja 2022, ob 18. uri v živo na http://aktv.si/, bo tokrat namenjen posledicam epidemije covida-19 na gibalne sposobnosti otrok. Epidemija je povzročila največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok v zgodovini, je pokazala raziskava SLOfit šolarji, ki jo že od leta 1982 izvaja Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani.

Preberite več ...

Vljudno vabljeni na informativni dan za vpis na doktorski študij Bioznanosti, ki bo potekal v sredo, 25. maja 2022 ob 16. uri, v veliki predavalnici prof. dr Janeza Hribarja, v stavbi dekanata Biotehniške fakultete, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana. Parkirišče je zagotovljeno ob stavbi.

Poleg predstavitve študijskega programa Bioznanosti, postopka prijave in vpisa vam bodo podali koristne splošne informacije o poteku študija, predstavili status mladega raziskovalca ter možnosti izmenjav s tujino: Erasmus+.

Iščemo najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani v letu 2022. Rektorjeva nagrada je tradicionalno tekmovanje, ki spodbuja inoviranje na Univerzi v Ljubljani in pomaga inovatorjem na poti do trga. Organizirata ga Univerza v Ljubljani (UL) in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Že tretje leto zapored smo tekmovanje razdelili v dve kategoriji, kategorijo študentk/študentov in alumen/alumnov ter kategorijo raziskovalk/raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. K prijavi vabimo vse, ki imate tehnološke ali netehnološke inovacije in inovativne podjetniške ideje. Rok za prijavo je 18. september 2022 do 23.59 ure. Svoje inovacije prijavite prek spletnega obrazca.

Preberite več ...

V Mreži klubov alumnov, katere del je tudi naš klub alumnov, letos začenjamo z Alumniteko – ciklom pogovorov z alumni za alumne

Prva Alumniteka bo potekala v četrtek, 12. maja 2022 ob 18. uri na Biotehniški fakulteti. Poleg alumnov ste lepo vabljeni tudi študenti – registrirajte se v portal alumnov in se prijavite na dogodek. Prvi v seriji pogovorov se bo dotikal aktualne teme hrane in prehranjevanja. Marsikdo izmed nas se sprašuje, kako se odgovorno in razumno prehranjevati – v odnosu do sebe, svojega počutja, telesa in finančnih zmožnosti ter v odnosu do okolja.

Preberite več ...

Vabljeni na 14. študentsko konferenco s področja zdravstvenih ved, ki jo letos organizira Alma Mater Europaea in bo potekala pod naslovom »Prihodnost zdravstvene stoke je vstop študentov v raziskovalno delo«.

Dogodek bo potekal v petek, 13. maja 2022, online. Sodelujejo tudi študenti Zdravstvene fakultete.

Prijava in program.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.