Letošnji mednarodni dan medicinskih sester, ki ga praznujemo 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820–1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva, poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva

Ob tem se vsem medicinskim sestram, babicam in tehnikom zdravstvene nege ter vsem ostalim zaposlenim v zdravstveni negi iskreno zahvaljujemo za predano opravljanje tega humanega in odgovornega poklica ter vztrajanje tudi v najzahtevnejših trenutkih, ki jih v tem poklicu že tako ali tako ne manjka, minulo leto pa je v tem pogledu še toliko bolj posebno.

Letos že dvanajstič zapored ponosno podeljujejo nagrado, namenjeno najboljšim mentoricam in mentorjem doktorskih študentk in študentov v Sloveniji.

Pravico do predlaganja svojega mentorja oz. mentorice so imeli vsi doktorski študenti, ki so se vpisali na študij leta 2018 ali prej, in nekdanji doktorski študenti, ki so zagovarjali doktorsko disertacijo leta 2018 ali kasneje.Skupno je bilo predlaganih 79 različnih mentoric oz. mentorjev, kar potrjuje pomen zavedanja dobrih mentorskih praks tudi v pričujočih časih, ki so polni izzivov in terjajo maksimalno prilagodljivost s strani nas vseh.

Preberite več ...

Madžarska Univerza v Pécsu organizira v sklopu novega programa Erasmus+, ki vključuje tudi "Zelene prakse in pobude", promocijo zelene mobilnosti, in sicer z izvedbo projekta »Moon Bike«.

Projekt se začne 15. maja 2021, cilj projekta pa je »prekolesariti« najmanj toliko kilometrov, kot znaša razdalja od Zemlje do Lune, to je 384.400 km.

V kolikor ste tudi sami kolesarski navdušenci, lepo vabljeni, da se pridružite izzivu.

Navodila za sodelovanje

Brošura

Posebne razmere, v katerih smo že dobro leto, so nas še bolj opozorile, kako pomembno je zdravje in zdrav življenjskih slog posameznice oz. posameznika.

O naravnih priložnostih za krepitev imunskega sistema, samoohranitvenih ukrepih v samoizolaciji, zdravi prehrani in prehranskih navadah, ustreznih navadah za kakovosten spanec, pravilnem pristopu h gibanju in vadbam, bodo na dogodkih Meseca zdravja, spregovorili uveljavljeni strokovnjaki in strokovnjakinje. Za dodatno gibalno motivacijo sodelujte v izzivu V 30 dneh peš okoli sveta, ki vabi vse udeležene in udeležence k beleženju korakov za dosego skupnega cilja – 20.000.000 korakov v mesecu aprilu.

Preberite več ...

Ste vedeli, da dobro desetino operiranih bolnikov po kirurškem posegu doleti okužba kirurške rane? Tovrstne okužbe predstavljajo kar petino vseh bolnišničnih okužb.

Vemo, da vsakodnevno upoštevamo številne ukrepe za zmanjšanje okužb kirurških ran ter bolnišničnih okužb. Upoštevamo zelo visoke standarde čistoče in se trudimo, da bi bili kirurška dvorana in vsi instrumenti, materiali in oblačila čim bolj sterilni. Kaj manjka in kje so priložnosti za izboljšave?

Preberite več ...

Univerza v Novem mestu vas vabi, da oblikujete idejo za dvig kakovosti življenja starejše populacije v domačem ali institucionalnem okolju in jo prijavite na Razpis za najboljši razvojni projekt za spodbujanje kakovostnega staranja v letu 2021. Najboljša ideja bo nagrajena z denarno nagrado v vrednosti 300 EUR in triletno naročnino na Revijo za zdravstvene vede (JHS).

Z razpisom želijo spodbuditi študente in zaposlene na področju zdravstvene in socialne oskrbe k razvoju aktivnosti in pristopov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti staranja (npr. preprečevanje osamljenosti, preprečevanje padcev, pomoč svojcem obolelih z demenco ... ).

Preberite več ...

Simulacijski center Zdravstvenega doma Ljubljana vas vabi na strokovni dogodek "Best CPR Team", ki bo letos že 5. leto zapored potekal 7. in 8. maja 2021 v SIM centru v prostorih ZD Ljubljana na Metelkovi 9 v Ljubljani, s pričetkom ob 9.00 uri, z namenom krepitve znanja zdravstvenih timov in nezdravstvenih delavcev v kriznih situacijah v zdravstvu.

V zdravstvu je zaželeno, da se vedno pogosteje uporablja interdisciplinarni pristop k pacientom, torej sodelovanje različnih strokovnjakov. Zato bo dogodek “Best CPR team”  letos prvič priložnost, kjer se bodo ob pacientu srečali strokovnjaki iz različnih strok (medicina, zdravstvena nega, socialno delo).

Preberite več ...

V sredo, 24. februarja 2021, je potekala prva Virtualna podelitev diplomskih listin diplomantom 1. stopnje, ki so diplomirali v času od 1. julija 2020 do vključno 30. septembra 2020 in diplomantom 2. stopnje, ki so diplomirali v času od 1. oktobra 2019 do vključno 30. septembra 2020.

Diplomske listine je prejelo 158 diplomantov 1. stopnje in 45 diplomantov 2. stopnje.

Spoštovani diplomanti, iskrene čestitke še enkrat in srečno v "službi zdravja"!

 

 

 

Epidemiološke razmere so nas prisilile, da smo študijsko in delovno okolje prilagodili danim okvirjem, ki so nas večinoma prikovali za računalnike v obliki študija/dela na domu. Aktivne poti do članic in rektorata smo zamenjali za sedeč položaj za zasloni, ki pušča negativne posledice tako na telesnem kot tudi duševnem področju.

Z uvedbo spletnega Aktivnega odmora UL za vse študente in zaposlene na UL vas spodbujamo, da:
- v 10-minutnih gibalnih vajah razbremenite telo,
- izboljšate počutje in zdravje in s tem posledično tudi študijsko/delovno storilnost,
- opravite 10 od priporočenih 30 minut dnevnega gibanja,
- z dnevno rutino povečate svojo gibalno aktivnost in uvedete novo.

Preberite več ...

Vse bodoče študentke in študente vabimo na informativna dneva za dodiplomske študijske programe, ki bosta potekala v petek, 12. in v soboto, 13. februarja 2021.

Zaradi vsem poznane epidemiološke situacije bodo predstavitve posameznih študijskih programov potekale virtualno prek spletne platforme ZOOM in sicer:
- v petek, 12. februarja ob 10. uri,
- v petek, 12. februarja ob 15. uri ter
- v soboto, 13. februarja ob 9. uri.

Preberite več ...

Zdravstvena fakulteta bo tudi letos sodelovala na Informativi, sejmu izobraževanj in poklicev, ki bo potekala 22. in 23. januarja, tokrat v virtualni obliki.

Informativa enkrat na leto, pred informativnimi dnevi, na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini - od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev, vseživljenjskega učenja itd.

Preberite več ...
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.