Spoštovane sodelavke in sodelavci, študenti, zunanji sodelavci, obiskovalci Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in zainteresirana javnost.

V nadaljevanju podajamo nekaj informacij, povezanih s pojavom koronavirusa SARS-CoV-2 in bolezni, ki jo povzroča (COVID-19). Prilagamo nekaj ključnih navodil in usmeritev, aktualnih obvestil ter povezave do inštitucij, ki sprotno objavljajo relevantne informacije. 

Covid sledilnik.

Kaj povečuje tveganje okužbe?

_________________________

Preberite več ...

V sklopu Erasmus plus projekta "Preconception health of youth, bridging the gap in and through education", je izšla je e-knjiga z naslovom "Preconception health and care - handbook for education". Publikacija je prosto dostopna in namenjena vsem, ki poučujejo bodoče strokovnjake v zdravstvu. Svoj prispevek v knjigi sta s strani ZF UL dodali tudi doc. dr. Ana Polona Mivšek in asist. Petra Petročnik. 

Prvi vseslovenski center znanosti Hiša eksperimentov prireja že 12. Znanstival, ki bo 10. in 11. septembra. 

Radovedni - ne zamudite dogodkov, ki se bodo odvijali po trgih in ulicah Ljubljane ter v Hiši eksperimentov.

Oglejte si interaktivni program Znanstivala, kjer najdete kje in kdaj se bodo odvijali znanstveni šovi, 2 dnevna pop-up razstava Optične iluzije ter Vrt eksperimentov – predstavilo se bo 27 institucij s področja promocije izobraževanja. Našli boste tudi različne delavnice, pa DRZNE eksperimente, iskali boste zaklad in še veliko več.

Preberite več ...

Vse osebe, ki prihajajo v prostore visokošolskih zavodov in so starejše od 15 let, morajo od 23. avgusta 2021 izpolnjevati pogoje prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT). To velja tako za zaposlene kot tudi za študente in druge obiskovalce.

Pogoj je stopil v veljavo z odlokom Vlade RS, objavljenim v Uradnem listu RS, št. 132 dne 20.8.2021. Le-ta je bil 27.8.2021 podaljšan in velja do vključno 5. septembra 2021. Vlada RS ga po presoji lahko podaljša ponovno.

Izpolnjevanje pogoja PCT se dokazuje z ustreznimi potrdili.

Ob letošnji obeležitvi Svetovnega dne Alzheimerjeve bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in z združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija pripravljajo 1. nacionalno konferenco z mednarodno udeležbo z naslovom »Stanje in izzivi na področju Alzheimerjeve bolezni v Sloveniji: sindemija SARS-CoV-2 /COVID-19 in Alzheimerjeva bolezen«.

Preberite več ...

Psihosocialna svetovalnica za študente in zaposlene bo do 1. oktobra 2021 na »počitnicah«.

Za psihološko podporo v poletnem obdobju se lahko obrnete na vaš zdravstveni dom, na telefon Klic v duševni stiski na številki 01 520 99 00, na svetovalnico Posvet na številki 031 704 707, na zaupni telefon Samarijan in Sopotnik na številki 116 123 ipd.

Če je vaša stiska zelo huda, se obrnite na nujno medicinsko pomoč na 112 ali na Enoto za krizne intervencije v Ljubljani, Grablovičeva  44a, telefon: (01) 587 49 22 ali na Center za izvenbolnišnično psihiatrijo, Njegoševa 4, Ljubljana, telefon: (01) 475 06 85.

Raziskovalka doc. dr. Shawnda A. Morrison (Fakulteta za šport) iz raziskovalne ekipe prof. dr. Gregor Juraka (Fakulteta za šport) vas vabi k sodelovanju v raziskavi ACTIVE HEATWAVE, ki ocenjuje, kako otroci in odrasli zaznavajo spremembe poletnih temperatur v Kanadi in Sloveniji. Gre za:
- 8 tedenske vprašalnike za otroke in odrasle o prostem času in navadah pri telesni dejavnosti, spanju, občutenju temperature in temperaturnem ugodju ter
- vprašalnike o občutenju vročine, ki jih je treba izpolniti ob lokalnih opozorilih na vročinski val.

Preberite več ...

Epidemija COVID-19 je poglobila socialno-ekonomske stiske študentk in študentov Univerze v Ljubljani. Mnogim med njimi je onemogočila možnost opravljanja študentskega dela, finančne prilive so izgubili tudi marsikateri starši, zato želimo s projektom SRČNA UL zbrati in dodeliti finančna sredstva študentkam in študentom v finančnih stiskah.

Preberite več ...

Po zaključku prve sezone nas UL vabi, da še naprej ostanemo dejavni v skrbi za svoje zdravje in se vključujemo v Aktivne odmore UL. Za nas so pripravili 20 aktivnih odmorov, ki so nam dostopni na YouTube kanalu Univerze v Ljubljani. Predvidoma jeseni bodo aktivne odmore ponovno izvajali »v živo« prek spletne platforme ZOOM.

Za študente naše fakultete, mlade raziskovalce in mlade profesionalce je že tretje leto zapored na voljo brezplačno izobraževanje na temo umetne inteligence v medicini. To bo potekalo v okviru največje mreže organizacij in inovacij na področju zdravja, podprte s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologije (EIT) in Evropske Unije, EIT Health. Trening organizirajo prestižni GE Healthcare, LEITAT Technological Center in KTH Royal Institute of Technology.

Preberite več ...

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester, ki ga praznujemo 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820–1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva, poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva

Ob tem se vsem medicinskim sestram, babicam in tehnikom zdravstvene nege ter vsem ostalim zaposlenim v zdravstveni negi iskreno zahvaljujemo za predano opravljanje tega humanega in odgovornega poklica ter vztrajanje tudi v najzahtevnejših trenutkih, ki jih v tem poklicu že tako ali tako ne manjka, minulo leto pa je v tem pogledu še toliko bolj posebno.

Letos že dvanajstič zapored ponosno podeljujejo nagrado, namenjeno najboljšim mentoricam in mentorjem doktorskih študentk in študentov v Sloveniji.

Pravico do predlaganja svojega mentorja oz. mentorice so imeli vsi doktorski študenti, ki so se vpisali na študij leta 2018 ali prej, in nekdanji doktorski študenti, ki so zagovarjali doktorsko disertacijo leta 2018 ali kasneje.Skupno je bilo predlaganih 79 različnih mentoric oz. mentorjev, kar potrjuje pomen zavedanja dobrih mentorskih praks tudi v pričujočih časih, ki so polni izzivov in terjajo maksimalno prilagodljivost s strani nas vseh.

Preberite več ...
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.