Chem2Change konferenca je namenjena izmenjavi znanja in mreženju raziskovalcev iz področij okolja, biologije, kemije, zdravstvenih in drugih ved, ki preučujejo trenutne globalne izzive.

Dogodek bo 15. in 16. marca 2022 organiziran v obliki vabljenih predavanj, predavanj raziskovalcev na začetku kariere, diskusij in delavnic. Za vse raziskovalce na začetku kariere (magistrski in doktorski študentje, mladi raziskovalci, podoktorski raziskovalci), ki bodo pripravili prispevek in predavanje je udeležba brezplačna. Za udeležence brez prispevkov pa kotizacija znaša 20 EUR.

Preberite več ...

Vabljeni na online dogodek Priprava na porod in starševstvo, ki ga bodo 13. in 14. decembra v sklopu študijskega procesa pod mentorstvom izvedli študentje 3. letnika babištva.

Prijave sprejemajo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 10.12.2021.

Letošnji Teden Univerze bo potekal prek spleta. Na YouTube kanalu bodo javno prenašali vse dogodke.

Vsi dogodki bodo potekali podobno, kot potekajo v Zbornični dvorani. Začeli se bodo s posnetkom akademske himne, sledil bo uvod moderatorke, nagovor rektorja, slavnostne govornice oz. slavnostnega govorca, glasbeni nastop, nato bomo začeli s predstavitvami prejemnic in prejemnikov priznanj.

Preberite več ...

Med 22. in 28. novembrom 2021 bo potekal Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za srednješolce, na katerem se bo s svojo virtualno stojnico predstavila tudi Zdravstvena fakulteta.

Kaj bo virtualni karierni sejem ponujal?
Virtualni karierni sejem bo mladim ponujal čim lažji stik z izobraževalnimi ustanovami ter delodajalci, ki se bodo predstavljali na virtualnih stojnicah. Predstavljeni bodo nekateri deficitarni poklici in poklici prihodnosti. S pomočjo organizacij v mladinskem sektorju bodo predstavljene pomembne obšolske dejavnosti, ki jih mladi potrebujejo za večanje kompetenc in lažji vstop na trg dela. Predstavljene bodo tudi informacije za lažje načrtovanje karierne poti. Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo.

Udeležba na sejmu bo za obiskovalce brezplačna.

Zdravstvena fakulteta bo dogajanje na svoji stojnici obogatila s številnimi webinarji. Člani posameznih oddelkov bodo predstavili posamezne študijske programe, na vprašanja udeležencev pa bodo odgovarjali tudi študenti in Služba za študijske zadeve.

Urnik webinarjev na ZF stojnici:

Ponedeljek 22.11.2021
- 15.00 – 16.15 – Predstavitev študijskega programa Babištvo
- 16.30 – 17.45 – Predstavitev študijskega programa Zdravstvena nega
- 18.00 – 19.15 – Predstavitev študijskega programa Ortotika in protetika

Torek 23.11.2021
- 15.00 – 16.15 – Predstavitev študijskega programa Laboratorijska zobna protetika
- 16.30 – 17.45 – Predstavitev študijskega programa Radiološka tehnologija
- 18.00 – 19.15 – Študentski utrip na Zdravstveni fakulteti in klepet s študenti Zdravstvene fakultete

Sreda 24.11.2021
- 15.00 – 16.15 – Predstavitev študijskega programa Fizioterapija
- 16.30 – 17.45 – Predstavitev študijskega programa Sanitarno inženirstvo
- 18.00 – 19.15 – Predstavitev študijskega programa Delovna terapija

Četrtek 25.11.2021
- 15.00. – 16.15 – Vprašaj, kar te zanima glede vpisa in študija na Zdravstveni fakulteti

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je objavila razpis 2022 ASEF Junior Fellows - Research Abroad, ki slovenskim študentkam in študentom omogoča priložnost 10-tedenskega raziskovalnega obiska v tujini na prestižnih univerzah po svetu (npr. na Univerzi Harvard, Univerzi Stanford, Univerzi Princeton, Univerzi Cambridge) pod mentorstvom slovenskega profesorja/-ice na področju zanimanja ter sodelovanje pri nadaljnjih raziskovanjih in 3-letno vključenost v ASEF aktivnosti v Sloveniji ter drugod po svetu (npr. v program ASEF tutorstvo, ASEF Speaker Series, ASEF mladi umi, ASEF izjemne zgodbe, bralne krožke).

Preberite več ...

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI).
Je spodbuda za študentke/študente, raziskovalke/raziskovalce, pedagoške sodelavke/sodelavce in alumne Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg.

Zaradi epidemioloških razmer bo tudi letos Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani potekala prek spleta.

Preberite več ...

Kot vsako leto, tudi letos 8. novembra praznujemo Svetovni dan radiološke tehnologije in Mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije.

Letos mineva 126 let od odkritja rentgenskih žarkov. Poudariti je potrebno, da medicina danes ne bi bila na takšnem nivoju kot je, brez radioloških inženirjev in njihovega dela. Zavedati se moramo, da so tudi radiološki inženirji tisti, ki
delujejo v prvih »bojnih« vrstah v boju s pandemijo, saj zagotavljajo vso slikovno diagnostiko bolnikov s COVID-om 19.

Preberite več ...

Rdeči križ Slovenije organizira Krvodajalsko akcijo ŠOU Ljubljana, ki bo potekala od 4.10.2021 do 8.10.2021, med 7. in 15. uro, v Zavodu RS za transfuzijsko medicinoo na Šlajmerjevi ulici v Ljubljani.

Za darovanje krvi se naročite od 1.10.2021 na eno od tel. št.: 051 289 270, 030 716 796 ali 051 671 147.

V kolikor vam zgornji termin ne ustreza, vas Rdeči križ Slovenije vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu oktobru 2021.

 

S ponosom naznanjamo, da se je projekt ŽIV-KO »internacionaliziral« in dobil še dodatno humanitarno noto. Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na misiji v Bosni in Hercegovini bodo namreč v AMZS v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije zbirali komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti, ki bodo namenjeni za izvajanje tečajev prve pomoči v desetih občinah severnega dela BiH, kjer so aktivni pripadniki Slovenske vojske. Tamkajšnje organizacije Rdečega križa se namreč pri izobraževanjih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala.

Preberite več ...

V Krki že 51 let neprekinjeno vlagajo v znanje in spodbujanje k raziskovalnem delu. Letošnje leto je podjetje Krka zabeležilo 52 oddanih raziskovalnih del, ki jih je ob pomoči mentorjev opravilo 86 avtorjev. Srečanje je zaradi posledic epidemije koronavirusa potekalo na daljavo, ki pa kljub situaciji ni bilo nič manj slovesno. Slovesno podelitev si lahko ogledate na povezavi.

Preberite več ...

Spoštovane sodelavke in sodelavci, študenti, zunanji sodelavci, obiskovalci Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in zainteresirana javnost.

V nadaljevanju podajamo nekaj informacij, povezanih s pojavom koronavirusa SARS-CoV-2 in bolezni, ki jo povzroča (COVID-19). Prilagamo nekaj ključnih navodil in usmeritev, aktualnih obvestil ter povezave do inštitucij, ki sprotno objavljajo relevantne informacije. 

Samotestiranje študentov.

Protokol za študente ob pojavu okužbe s COVID 19.

Covid sledilnik.

Kaj povečuje tveganje okužbe?

_________________________

Preberite več ...

V sklopu Erasmus plus projekta "Preconception health of youth, bridging the gap in and through education", je izšla je e-knjiga z naslovom "Preconception health and care - handbook for education". Publikacija je prosto dostopna in namenjena vsem, ki poučujejo bodoče strokovnjake v zdravstvu. Svoj prispevek v knjigi sta s strani ZF UL dodali tudi doc. dr. Ana Polona Mivšek in asist. Petra Petročnik. 

Prvi vseslovenski center znanosti Hiša eksperimentov prireja že 12. Znanstival, ki bo 10. in 11. septembra. 

Radovedni - ne zamudite dogodkov, ki se bodo odvijali po trgih in ulicah Ljubljane ter v Hiši eksperimentov.

Oglejte si interaktivni program Znanstivala, kjer najdete kje in kdaj se bodo odvijali znanstveni šovi, 2 dnevna pop-up razstava Optične iluzije ter Vrt eksperimentov – predstavilo se bo 27 institucij s področja promocije izobraževanja. Našli boste tudi različne delavnice, pa DRZNE eksperimente, iskali boste zaklad in še veliko več.

Preberite več ...

Vse osebe, ki prihajajo v prostore visokošolskih zavodov in so starejše od 15 let, morajo od 23. avgusta 2021 izpolnjevati pogoje prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT). To velja tako za zaposlene kot tudi za študente in druge obiskovalce.

Pogoj je stopil v veljavo z odlokom Vlade RS, objavljenim v Uradnem listu RS, št. 132 dne 20.8.2021. Le-ta je bil 27.8.2021 podaljšan in velja do vključno 5. septembra 2021. Vlada RS ga po presoji lahko podaljša ponovno.

Izpolnjevanje pogoja PCT se dokazuje z ustreznimi potrdili.

Ob letošnji obeležitvi Svetovnega dne Alzheimerjeve bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in z združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija pripravljajo 1. nacionalno konferenco z mednarodno udeležbo z naslovom »Stanje in izzivi na področju Alzheimerjeve bolezni v Sloveniji: sindemija SARS-CoV-2 /COVID-19 in Alzheimerjeva bolezen«.

Preberite več ...

Psihosocialna svetovalnica za študente in zaposlene bo do 1. oktobra 2021 na »počitnicah«.

Za psihološko podporo v poletnem obdobju se lahko obrnete na vaš zdravstveni dom, na telefon Klic v duševni stiski na številki 01 520 99 00, na svetovalnico Posvet na številki 031 704 707, na zaupni telefon Samarijan in Sopotnik na številki 116 123 ipd.

Če je vaša stiska zelo huda, se obrnite na nujno medicinsko pomoč na 112 ali na Enoto za krizne intervencije v Ljubljani, Grablovičeva  44a, telefon: (01) 587 49 22 ali na Center za izvenbolnišnično psihiatrijo, Njegoševa 4, Ljubljana, telefon: (01) 475 06 85.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.