V nadaljevanju podajamo navodila, kako ravnati v primeru, ko ste okuženi oz. ste izvedeli, da ste bili v visokorizičnem kontaktu.

 

IZVEDELI STE, DA STE OKUŽENI S COVID-19

1. Izpolnite spletni obrazec, s katerim obvestite Zdravstveno fakulteto o svoji okužbi.
2. O svoji odsotnosti obvestite izvajalce vaj, pri katerih boste odsotni.
3. V kolikor ste bili v času 48 ur pred pojavom simptomov okužbe prisotni na kliničnem usposabljanju v katerikoli učni bazi, o svoji okužbi in posledično odsotnosti obvestite tamkajšnjega mentorja.
4. O svoji okužbi obvestite vse, s katerimi ste bili v visokorizičnem kontaktu v obdobju 48 ur pred potrditvijo okužbe.
5. Ko se boste po iztečeni karanteni vrnili na fakulteto, prosimo, na recepciji oddate novo izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT in predložite ustrezna dokazila.

Odsotnost bo opravičena zgolj na podlagi zdravniškega potrdila. Odločitev, kako se bo nadomeščalo manjkajoče obvezne vaje, bomo sprejemali sproti v dogovoru z izvajalci vaj.

 

IZVEDELI STE, DA STE BILI V VISOKORIZIČNEM KONTAKTU Z OSEBO, OKUŽENO S COVID-19

Opredelitev visoko rizičnega tesnega stika:
- osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,
- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,
- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),
- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),
- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

1. V kolikor ne spadate med izjeme, morate v karanteno (obvezno izpolnite spletni obrazec Izjava o karanteni na domu).
    Izjema je oseba, ki:
    - je prejela poživitveni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna (torej je prejela tri odmerke cepiva (zadnji odmerek mora biti Pfizer oz. Moderna) ali kot 1. odmerek prejela Janssen in kot 2. odmerek Pfizer oz. Moderna),
    - je prebolela covid-19, kar dokazuje s pozitivnim rezultatom testa PCR, ki je starejši od 10 dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
    - je prebolela covid-19, kar dokazuje s pozitivnim rezultatom testa PCR, ki je starejši od 10 dni, in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva Pfizer, Moderna, Sputnik, Sinovac, Sinopharm, AstraZeneca, cepiva Covishield ali cepiva Covaxin oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali je prejela odmerek cepiva Janssen.
V kolikor se pri vas pojavijo simptomi okužbe, ostanite doma in se posvetujte z zdravnikom.

Podrobnejše informacije si lahko preberete na naslednjih povezavah:
navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi,
navodila NIJZ za karanteno na domu.

2. V kolikor zbolite tudi sami, okužbo sporočite prek spletnega obrazca, izvajalcem vaj, na katerih boste manjkali, pa sporočite svojo odsotnost. O svoji okužbi obvestite vse, s katerimi ste bili v visokorizičnem kontaktu v obdobju 48 ur pred potrditvijo okužbe.

Odsotnost bo opravičena zgolj na podlagi zdravniškega potrdila ali na podlagi Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu. Odločitev, kako se bo nadomeščalo manjkajoče obvezne vaje, bomo sprejemali sproti v dogovoru z izvajalci vaj.

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.