Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Pomoč v stiski

Na Zdravstveni fakulteti se zavzemamo za oblikovanje varnega okolja, v katerem podpiramo duševno zdravje in dostojanstvo vsakega posameznika in posameznice.

Na fakulteti zagovarjamo ničelno stopnjo strpnosti do vseh oblik nasilja, spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja. Če ste žrtev nasilja ali doživljate stisko, o kateri želite anonimno spregovoriti, se lahko po pomoč obrnete na zaupne osebe (več informacij spodaj).

Če potrebujete pomoč pri spoprijemanju z različnimi življenjskimi situacijami, se lahko obrnete na Psihosocialno svetovalnico za študentke in študente ter zaposlene (več informacij spodaj).

Pomoč lahko poiščete tudi zunaj Univerze v Ljubljani. Kontakte, na katere se lahko obrnete po brezplačno psihosocialno pomoč, najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zaupne osebe na ZF

Na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani imamo ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, spolnega ali drugega nadlegovanja ter trpinčenja. Zavezujemo se k dejavnemu ustvarjanju in ohranjanju akademskega okolja, v katerem se spoštuje dostojanstvo vseh oseb, ne glede na njihove osebne okoliščine.

Vsem, ki so žrtve kakršnega koli nasilja, zagotavljamo varen prostor in zaščito ter dosledno izpeljavo vseh za to predvidenih postopkov v skladu s Pravilnikom o ukrepih proti nasilju, nadlegovanju in trpinčenju. Ob tem posebej poudarjamo, da je za nasilje vedno odgovoren povzročitelj oziroma povzročiteljica in ne žrtev. 

V primeru nasilja, nadlegovanja ali trpinčenja se lahko obrnete na eno od zaupnih oseb  za varovanje dostojanstva študentov in zaposlenih. Osnovne naloge zaupne osebe so:
- zagotoviti varen prostor za pogovor,
- seznanitev žrtve z njenimi pravicami,
- informiranje žrtve o možnostih in postopkih,
- podpora, svetovanje in pomoč pri nadaljnjih korakih.

Zaupni osebi na Zdravstveni fakulteti UL

prof. dr. Tina Kavčič
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

doc. dr. Damjan Slabe
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Preberite več

Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene

Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene je namenjena vsem, ki se soočate z različnimi situacijami (na področju medosebnih odnosov, študija, ...), ob katerih se vam porajajo: 
- (vsakdanja) vprašanja, ki bi jih želeli »premleti« z nekom,
- stiske, neprijetna doživljanja,
- želje po razmisleku o nadaljnjih korakih (povezanih s konkretnim problemom, ali v življenju na sploh, osamosvajanju, partnerstvu itd.),
- potrebe po soočanju s preteklimi bolečimi izkušnjami,
- težave pri doseganje ciljev, problemi z motivacijo, ipd. in bi si želeli nekaj narediti s tem,
- želje po izboljšanju komunikacije in medosebnih odnosov (partnerskih, odnosov z avtoritetami, starši,...), asertivnosti, ...  

V psihosocialno svetovalnico ste vabljeni tudi vsi, ki bi želeli z nekom razpravljati o različnih pogledih, vprašanjih, dilemah, nejasnostih glede (bodočega) profesionalnega dela ali vprašanjih, ki se vam pojavljajo v praksi ... Namenjena je tudi vsem, ki ste zgolj radovedni, ali pa bi želeli poklepetati o sebi, dobiti kakšno povratno informacijo o svojem delovanju ipd.

Kje, kdaj in kako?

Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene deluje na treh lokacijah:
- Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (termini po dogovoru),
- Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani (ob četrtkih 12.00 - 14.00),
- Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (ob torkih 12.00 - 14.00),
- Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (termini po dogovoru),
- v Študentskem naselju Rožna dolina (termini po dogovoru).

Kontakte svetovalcev in več informacij najdete tu. Praviloma izberete tisto lokacijo, ki vam je bližja, in tisto svetovalko/svetovalca, s katero niste v nekem drugem odnosu (študijskem, sorodstvenem, prijateljskem …).

Napišite mail tistemu, h kateremu želite priti in se tako dogovorite za termin, ki obema ustreza ali enostavno pridete (kar je manj priporočljivo, saj svetovalec/ka pogosto ni prost/a, se bosta pa dogovorila vsaj za prosti termin). Če slučajno ne morete priti na dogovorjeni termin, vas prosimo, da sporočite svojo odsotnost vsaj nekaj dni prej, da lahko termin izkoristi kdo drug.

Ure svetovalnice so v posameznih primerih drugačne, zato jih, prosimo, predhodno preverite! V izjemnih primerih, če je otežen ali onemogočen dostop »v živo«, če zbolite… se lahko dogovorite za svetovanje na daljavo.

Preberite več

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »