Praktična delavnica na temo podatkov in odprtokodne programske opreme za odprto znanost

Projekt NI4OS-Europe 30. novembra in 1. decembra 2022 organizira dvodnevni hibridni dogodek z naslovom Touching on Data and Open-Source Software for Open Science. Delavnico bodo na lokaciji gostili Inštitut Ruđer Bošković in SRCE na Hrvaškem ter Univerza v Beogradu v Srbiji. Udeleženci in mentorji, ki prihajajo iz drugih držav, se bodo delavnici lahko pridružili na daljavo.

Preberite več ...

MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) would like to invite you to a series of joint webinars made in collaboration with the University of Ljubljana, the University of Maribor, and the „Jožef Stefan“ Institute. We welcome researchers, students, librarians, and anyone interested in Open Access publishing to join our sessions.

Preberite več ...

Konzorcij evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA) pripravlja spletni dogodek z naslovom “Journal and Data Archive Collaboration Forum”, ki bo potekal v torek, 8. novembra 2022, od 14.00 - 16.30. 

Dostopnost raziskovalnih podatkov, na katerih temeljijo znanstveni članki, je vse bolj pogosta zahteva financerjev raziskav.

Preberite več ...

Obveščamo vas, da so v sistemu COBISS.SI v bazo JCR dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2021 (Faktor vpliva (1994-2021). V bazo SNIP so dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2021 in ažurirani podatki za pretekla leta (Faktor vpliva (1999-2021).

Dan odprte znanosti 2022 (nacionalni tripartitini EOSC dogodek) v okviru Mreže znanja 2022, hotel Four Points by Sheraton Ljubljana, 11. oktober 2022.

Dan odprte znanosti 2022 je dogodek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, raziskovalnih organizacij, Univerzitetne knjižnice Maribor in javnega zavoda Arnes. Konferenca je del serije tripartitnih dogodkov EOSC in je tudi prvo srečanje Slovenske skupnosti odprte znanosti (SSOZ).

Preberite več ...

V petek, 2. 9. 2022, fizičen obisk knjižnice ne bo možen. Vabimo vas k uporabi spletnih storitev knjižnice.

Obveščamo vas, da je uporabnikom knjižnice ZF na voljo najnovejša verzija baze CINAJHL - CINAHL Ultimate, ki je največja in najpomembnejša zbirka s področja zdravstvene nege in sorodnih ved.

Preberite več ...

V okviru projekta EuroCC bosta maja 2022 organizirani virtualni delavnici na temo ravnanja z velepodatki. Na obeh bo izveden enak program.

Na delavnicah bo na praktičnih primerih prikazano, kako pripraviti podatke, jih dokumentirati in shraniti v repozitorije nacionalne infrastrukture odprtega dostopa (med njimi tudi v Repozitorij UL). Shranitev bo mogoče tudi praktično preizkusiti.

Preberite več ...

V četrtek, 21. 4. 2022, bo ob 10. uri potekal 2. del predavanja z naslovom »Odprta znanost v programu Obzorje Evropa: Načrt ravnanja z raziskovalnimi podatki, 2. del«. Predavanje o izdelavi načrta za ravnanje z raziskovalnimi podatki je namenjeno raziskovalkam in raziskovalcem ter osebju, ki se na raziskovalnih institucijah ukvarja s pomočjo pri prijavi projektov. Potekalo bo prek telekonferenčnega sistema Zoom in bo trajalo približno 45 minut. Predstavitev se bo do razprave snemala in bo na voljo za kasnejši ogled na YouTube kanalu CTK UL. Povezavo do Zooma boste prejeli zjutraj na dan predstavitve.

Preberite več ...

Znanstveno publiciranje doživlja globalno tranzicijo v sistem odprto dostopnega objavljanja. Za te namene se je uveljavil trajni identifikator raziskovalcev ORCID, ki ga lahko slovenski raziskovalci dodajo v svoj profil v aplikaciji SICRIS, bibliografi pa ta podatek na osnovi sporočila raziskovalca dodajo v bazo CONOR – normativno kontrolno datoteko imen.

Navodila za pridobitev in uporabo ORCID.

Danes, 4. marca 2022, bodo od 19. ure dalje zaradi nadgradnje varnostnih mehanizmov v omrežju NUK motene storitve:
- dostop do spletnih storitev in servisov v NUK;
- oddaljen dostop v splošnih knjižnicah in knjižnicah Univerze v Ljubljani (vključno z NUK, CTK in NIB).

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.