POSVET O SPREMINJANJU VREDNOTENJA RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI / CONSULTATION ON CHANGING THE RESEARCH ASSESSMENT

DATUM: Petek, 27. november 2020, od 10.00 do 14.00.

KRAJ: Zoom z neposrednim prenosom na YouTube.

PRIJAVA: Prijava na spremljanje posveta preko aplikacije Zoom je obvezna in brezplačna (PRIJAVA). Za spremljanje neposrednega prenosa na YouTubu prijava ni potrebna.

VEČ INFORMACIJ: Spletna stran posveta v slovenščini.

INFORMATION ABOUT THE CONSULTATION ON CHANGING THE RESEARCH ASSESSMENT: Web page in English with registration for Zoom attendance. Watching livestream at YouTube does not require registration.

knjiz

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Centralno medicinsko knjižnico Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter v sodelovanju s kompetenčnim centrom Odprta knjižnica v sredo, 10. novembra 2020 med 10.00 in 13.00 prireja strokovno srečanje “Pogled na odprto znanost 2020”. Tematika letošnjega srečanja je Skupnostna znanost: most med raziskovalci in širšo skupnostjo.

Preberite več ...

Podpis pogodbe med EIFL in založnikom Brill prinaša 50 % znižanje stroškov objav člankov (APC) za avtorje iz Slovenije, ki želijo objaviti v eni izmed revij založnika Brill. Pogodba velja do 31. decembra 2023.

Preberite več ...

Do 4. 12. 2020 je urejen testni dostop do podatkovne baze Women and Social Movements in Modern Empires since 1820. Dostop je mogoč je iz prostorov fakultet Univerze v Ljubljani, CTK-ja in NUK-a ter preko oddaljenega dostopa.

Ponudnik: ProQuest - Alexander Street

Vstopna točka.

Uporabniki bodo:
- pridobili dostop do kolonialnih in postkolonialnih virov,
- lahko primerjali življenje žensk v različnih imperijih v kolonialnem in postkolonialnem kontekstu,
- lahko preučevali meddržavna vprašanja, kot so prostitucija, odnosi med kolonijo in metropolo, upravljanje, popularna kultura, državljanstvo, zaposlovanje, zdravje in medicina, izobraževanje, domače življenje, intimnost in spolnost, otroci in mešan zakon,
- raznolikost virov in obseg (vse celine), ki ga zajema podatkovna baza, se lahko uporablja pri študijah ženske zgodovine, svetovne zgodovine, religije, socialne in kulturne zgodovine, postkolonialnih študijah, sociologiji in politologiji."

Kick off your academic year with the Web of Science essential tools for researchers
29. september 2020 ob 11.00 (BST) 
Whether you’re an early-career or well-established researcher, the suite of integrated tools from the Web of Science will supercharge your workflow, making every stage of your research journey a smart one. Learn how to make the most of the Web of Science platform and start off the year on the right foot.
Register with your institutional email

Preberite več ...

V torek, 22. septembra, ob 19. uri vas vabimo na webinar z naslovom COBISS+ in mCOBISS v praksi.

Ciljna publika so uporabniki knjižnic.

Povezava do dogodka, ki bo potekal prek ZOOM-a, je tukaj, mogoče pa ga bo spremljati tudi v živo prek Facebook-a.

Obveščamo vas, da so v sistemu COBISS.SI v bazo JCR dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2019 (Faktor vpliva (1994-2019)). V bazo SNIP so dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2019 in ažurirani podatki za pretekla leta (Faktor vpliva (1999-2019)).

Obveščamo vas, da je z današnjim dnem za članice Univerze v Ljubljani omogočen dostop še do tretje zbirke založnika Taylor&Francis: Medical Library.
Medical Library (MED Library):
  - 200+ revij s področja medicine (javno zdravje, klinična psihiatrija, nevroznanost, splošna medicina, zobozdravstvo, farmacija, toksikologija).

Dostop bo omogočen vsaj do 30. septembra 2020.

Upravičeni uporabniki:
Do vsebin lahko dostopajo posamezniki, ki imajo dovoljenje institucije za dostop do informacijskih storitev na kraju samem (v knjižnici in vseh javno dostopnih prostorih pooblaščene organizacije) ali pa na daljavo (oddaljeni dostop) prek varne avtentikacije za študente in člane osebja.

 

V torek, 21. 7. 2020 bo ob 10.00 predstavitev DiKUL na novi programski opremi Summon v okviru Akademske digitalne zbirke Slovenije (ADZ.SI).

Predstavitev je namenjena uporabnikom DiKUL z UL in bo potekala preko videokonference Zoom. Povezava na videokonferenco bo 30 min pred predstavitvijo objavljena na spletni strani DiKUL. Vnaprejšnja prijava na dogodek ni potrebna. Predstavitev bo posneta, naknadno boste prejeli povezavo do posnetka.

Pandemija koronavirusne bolezni 2019 terja ustrezno ravnanje in ukrepanje s strani strokovnjakov in občanov. V ta namen je potreben hiter dostop do kakovostnih in zanesljivih informacij.  Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani so pripravili Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, kjer so na enem mestu zbrani pomembnejši informacijski viri, navodila in priporočila za strokovno in splošno javnost.

Vodič vključuje tudi dostop do objav številnih vidnih mednarodnih založnikov, ki so se odzvali na pobude za takojšen prost dostop do informacij povezanih s COVID-19. 

V okviru Izjave o pandemiji COVID-19 so nekateri založniki in ponudniki elektronskih virov omogočili brezplačen dostop do nekaterih sicer plačljivih vsebin in orodij.

Seznam je dostopen na tej povezavi in se sproti dopolnjuje.

Številni strokovni in znanstveni prispevki so naročniški ter mnoge raziskovalne in izobraževalne institucije ter njihovi uporabniki nimajo dostopa do njih. Čeprav pogosto obstajajo odprtodostopne različice teh prispevkov, npr. v institucionalnih repozitorijih, jih uporabniki težko najdejo. V ta namen obstajajo razširitve, ki jih uporabniki lahko brezplačno namestijo na spletne brskalnike:

- Unpaywall
- Kopernio
- Open Access Button
- CORE Discovery

Več o tem na spletnem mestu COSEC.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.