V torek, 21.9.2021, bo med 11. in 12. uro (CEST) potekal spletni seminar, na katerem bodo predstavljene vse prednosti in možnosti uporabe platforme CrowdHelix.

Platforma Crowdhelix je odprta inovacijska platforma, ki omogoča vzpostavljanje povezav med raziskovalci in inovacijskimi podjetji z namenom oblikovanja in izvajanja skupnih projektov v okviru programa Obzorje Evropa. Univerza v Ljubljani plačuje letno članarino za uporabo platforme, zato se lahko raziskovalci in raziskovalke UL registrirate brezplačno.

Možnost prijave na dogodek.

Platforma Crowdhelix

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani vas 8. septembra 2021 ob 14.00 uri vabi na spletni dogodek »Od ideje do prototipa in redne proizvodnje«.

Z direktorjem TECOS-a dr. Alešem Hančičem se boste pogovarjali o poti, ki jo izdelek naredi od začetne ideje preko prototipa pa vse do redne proizvodnje. Dobili boste vpogled v ovire na poti izdelka in potrebnih finančnih vložkih za zagon proizvodnje novega izdelka.

Preberite več ...

Vas zanima študij v Nemčiji?

Nemška služba za akademsko izmenjavo (DAAD) tudi v letošnjem študijskem letu ponuja različne štipendije za diplomante, raziskovalne štipendije za doktorande, postdoktorande in mlade znanstvenike, štipendije za delovna bivanja za visokošolske učitelje ter visokošolske poletne tečaje za tuje študente in diplomante v Nemčiji. Podrobne informacije o posameznih štipendijah DAAD so na voljo na spletni strani www.funding-guide.de .

Vprašanja v zvezi s štipendijami lahko naslovite tudi na Nemško veleposlaništvo v Ljubljani, kulturni oddelek (e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., T: 01 479 03 00).

Uradno obvestilo.

Obveščamo vas o možnosti nominacij za nagrade v znanosti »Heiniken Prizes for Arts and Sciences« za leto 2022.

Nominirajo se lahko kandidati/ke, katerih trenutne raziskave obetajo velik napredek v znanosti na naslednjih področjih:
- biokemija in biofizika,
- kognitivna znanost,
- okoljske znanosti,
- zgodovina,
- medicina.

Kandidate/ke se lahko nominira direktno na spodnji povezavi, najkasneje do 15. 9. 2021.

Podrobne informacije o pozivu in možnosti prijave.

Evropska komisija bo organizirala uradne tematske informativne dneve za celotni okvirni program Obzorje Evropa. Dogodki bodo potekali med 28.6. - 9.7.2021 v virtualni obliki.

Dogodki so namenjeni potencialnim prijaviteljem in drugim zainteresiranim akterjem, ki delujejo na področju raziskav in inovacij v EU. Udeleženci bodo pridobili podrobne informacije o odprtih razpisih. Omogočeno bo tudi postavljanje vprašanj o novih, glavnih instrumentih financiranja in postopkih Obzorja Evropa.

Preberite več ...

Julija bo Slovenija za šest mesecev ponovno prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije (EU). Pri tem bo soočena z izzivi, kot so okrevanje po pandemiji covid-19, zagotavljanje izvajanja evropskega zelenega dogovora, uresničevanje digitalne agende za Evropo, skrb za odnose EU z zunanjimi partnerji ob hkratnem zagotavljanju strateške avtonomije Unije ipd.

Preberite več ...

S 1. junijem 2021 se je odprl 2. Razpis za Inovacijski sklad UL. Sofinanciral bo perspektivne inovativne projekte na področju prenosa znanja v višini od 5.000 do 25.000 €. S prejetimi sredstvi se bodo projekti približali višjim stopnjam tehnološke pripravljenosti in s tem tudi industrijskim partnerjem oz. trgu. Proračun Inovacijskega sklada v letu 2021 znaša 70.000 €. Sredstva bodo dodeljena izbranim projektom prek razpisa.

Preberite več ...

Rektorjeva nagrada je tradicionalno tekmovanje, ki spodbuja inovacije na Univerzi in pomaga inovatorjem na poti do trga. Organizirata ga Univerza v Ljubljani in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI).

Že drugo leto zapored so tekmovanje razdelili v dve kategoriji:

- kategorijo študentk, študentov, alumen, alumnov,
- kategorijo raziskovalk, raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani.

Preberite več ...

EUTOPIA, zveza šestih evropskih univerz, je za doktorske študentke in študente pripravila program mobilnosti. Z Univerze v Ljubljani bodo izbrani trije kandidati, kandidatke.

Mobilnost bo omogočala od tri- do šesttedenski raziskovalni obisk na eni izmed partnerskih univerz EUTOPIE – CY Cergy Paris Université, Univerzi v Warwicku, Vrije Universiteit Brussel, Univerzi v Göteborgu ali Univerzi Pompeu Fabra v Barceloni. Vsaka od sodelujočih univerz bo izbranim kandidatkam, kandidatom za mobilnost dodelila sredstva v višini do 5000 EUR. Vsaka univerza bo izbrala tri kandidatke, kandidate.

Preberite več ...

Francoski inštitut v Sloveniji organizira skupaj s Skupino prijateljstva in sodelovanja s Francijo (Globallis - SPiS Francija) spletni seminar z naslovom »Izzivi okoljske politike EU v luči prioritet slovenskega in francoskega predsedstva Svetu EU « Challenges for the European environmental policy: priorities of the Slovenian and French Council of the EU presidencies«).

Preberite več ...

Evropski dnevi raziskav in inovacij (European Research and Innovation Days) so letni vodilni dogodek Evropske komisije, ki združuje oblikovalce politik, raziskovalce, podjetnike in javnost, da skupaj razpravljajo in oblikujejo prihodnost raziskav in inovacij v Evropi in drugod.

Letošnji spletni dogodek bo potekal 23. in 24. junija 2021.

Ker se je z letom 2021 začel izvajati najbolj ambiciozen program EU za raziskave in inovacije doslej - program Obzorje Evropa, predstavlja to leto odločilni čas za krepitev evropskega raziskovalnega prostora. Sodelovanje na področju raziskav in inovacij je bistvenega pomena za okrevanje po pandemiji COVID-19 in bo utrlo pot v bolj zeleno in digitalno prihodnost. Evropski dnevi raziskav in inovacij so edinstvena priložnost, da v pogovor dodate svoj glas.

Preberite več ...

Služba za internacionalizacijo UL obvešča, da je na spletni strani Venice International University - www.univiu.org/study/globalization-program/teaching-viu/call-for-lectureships objavljen razpis za pripravo predmetov v okviru programa Globalizacij za študijski leti 2022/2023 in 2023/2024.

Predloge predmetov z zahtevanimi prilogami je potrebno posredovati (v angleškem jeziku) na e-naslova: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter dekanu VIU, prof. Carlu Giupponiju na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. najkasneje do 15. 9. 2021.

Preberite več ...

V okviru mreže evropskih univerz EUTOPIA se je 30. 4. 2021 odprla prijava na razpis »Young Leaders Academy« (YLA), poseben program usposabljanja katerega namen je podpreti poklicni razvoj raziskovalcev z vseh partnerskih univerz mreže EUTOPIA in izmenjave med njimi.

Razpis je namenjen raziskovalcem v obdobju od 2 do 12 let po zaključku doktorata, ki so zaposleni na eni izmed partnerskih univerz zveze EUTOPIE. Člani YLA bodo imenovani za obdobje dveh let. Univerza v Ljubljani bo sprejela 3 kandidate, ki bodo svoj mandat začeli septembra 2021. Za vsakega izbranega kandidata so na voljo posebna sredstva za mobilnost v višini 5.000,00 EUR.

Preberite več ...

Univerza v Groningenu (Nizozemska) organizira spletni dogodek za potencialne podoktorske raziskovalce, ki bi se želeli prijaviti na naslednji razpis v okviru programa Obzorja Evrope Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowship.

Spletni dogodek bo potekal v okviru dveh spletnih sej, ki bosta ponudili dodatne informacije s področja pisanja uspešnega predloga MSC PF z razpravami v živo.

Dogodka bosta potekala 25. maja 2021 in 15. junija 2021.

Podrobne informacije

Kontaktna oseba: ga. Gema Ocana Noriega, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Evropski raziskovalni svet (ERC) že nekaj časa sodeluje  s fundacijo "Falling Walls". Cilj fundacije je spodbujanje prodornega razmišljanja po vsem svetu, da bi se lahko spopadli z najnujnejšimi problemi našega sveta. V ta namen je bil objavljen tudi poziv k nominaciji izjemnih raziskovalnih dosežkov za konferenco "Falling Walls", ki bo potekala med 7. - 9. novembrom 2021, v Berlinu.

Rok za oddajo nominacije: 15. junij 2021 v skladu z navodili.

Prijavni obrazec za nominacijo

Več informacij o konferenci

Kontaktna oseba: ga. Nadiia Synytsia, Global Networks Team (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

Univerza Ca'Foscari iz Benetk organizira spletni dogodek »Global@Venice Cofund Programme: Research and Training for Global Challenges«. V okviru dogodka bo predstavljen projekt štipendiranja, ki ga skupaj financirata Univerza Ca ’Foscari in Evropska unija in preko Marie Skłodowska-Curie Action COFUND štipendijske sheme. Udeleženci dogodka bodo imeli priložnost izvedeti več informacij o samem programu Global@Venice in raziskovalnih možnostih, ki jih ponuja univerza Ca 'Foscari.

Dogodek bo potekal v sredo, 12. maja 2021 ob 16.00 uri (CET).

Program dogodka in prijava

Veterinarska fakulteta in Biotehniška fakulteta organizirata v sodelovanju s Pisarno za prenos znanja Univerze v Ljubljani praktično delavnico Inovator.si?, na temo intelektualne lastnine in prijavljanja patentov. Namenjena je raziskovalcem in študentom s področja ved o življenju, ki so se pri svojem raziskovalnem delu že srečali z vprašanji in izzivi pravnega varstva intelektualne lastnine in iščejo praktične nasvete, kako se lotiti patentiranja ali drugih oblik zaščite intelektualne lastnine.

Brezplačna delavnica bo potekala v sredo, 26. maja 2021, med 13.00 – 14.30 uro, prek spleta.

Preberite več ...

Slovenija bo s 1. julijem za pol leta prevzela predsedovanje Svetu EU. To bo njeno drugo predsedovanje. Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) vabi na spletni seminar prek spletne povezave WebEx o prednostnih nalogah slovenskega predsedstva na področju izobraževanja, znanosti, raziskav in inovacij. Spletni seminar bo potekal v torek, 18. 5. 2021 med 10.00 in 11.30 uro.

Spletni seminar je organiziran v okviru letnih dejavnosti mreže UnILiON (Universities Informal Liaison Offices Network) v Bruslju. Prek 50 povezovalnih pisarn UnILiON kot neformalna mreža predstavlja 156 univerz iz Evrope, Japonske in Rusije. Članom omogoča izmenjavo informacij in sodelovanje.

Program dogodka in možnost prijave

Pod okriljem Venice International University (VIU) bosta v aprilu in maju potekali dve spletni predavanji na temo pandemije, izrednih razmer in nesreč. Predavanji sta namenjeni študentom, zaposlenim in splošni javnosti.

Prvo predavanje pod naslovom »To Look People in the Eye: Between Discretion and Arbitrariness. Clinical Ethics at the Test of Pandemics« bo potekalo v petek, 23. 4. 2021, ob 15.00 uri.

Drugo predavanje »The Philosophical Debate on the Age Criterion for the Selection of Patients« pa bo potekalo v petek, 14. 5. 2021, ob 15.00 uri.

Spletna stran s podrobnimi informacijami.

Možnost prijave.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.