Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. 7. študentska babiška konferenca: Porod na domu?

Vabimo vas na 7. študentsko babiško konferenco, POROD NA DOMU?, ki bo 18. maja 2023, kjer boste lahko iz prve roke izvedeli več o porodu na domu v Sloveniji.

V Sloveniji se ženske redkeje odločajo za porod na domu. Obstajajo pa primeri, kjer so ženske rodile doma le ob pomoči partnerja, češ, da zdravstvena pomoč pri porodu ni potrebna. Vsekakor pa na uspešnost poroda vplivajo številni dejavniki, kot so biološki, kemični, fizikalni itd. Različni strokovnjaki pa navajajo različne pogoje za porod na domu.

Zbornica – zveza je leta 2018 izdala dokument Strokovne usmeritve za načrtovani porod doma, dopolnjen s strani Delovne skupine Ministrstva za zdravje, ki usmerja diplomirane babice za vodenje poroda na domu.

Porod na domu vsekakor ima prednosti, kot so domače okolje, intima, manj medikalizacije, večji občutek varnosti ipd. Vseeno pa ob tem ne smemo pozabiti na dejavnike tveganja, ki spremljajo te pozitivne aspekte. Prav iz tega razloga porod na domu ni primeren za vse.

Poroda na domu namreč ne more izvajati vsaka diplomirana babica. Za to potrebujejo dovoljenje Ministrstva za zdravje za samostojno opravljanje zdravstvene dejavnosti. V Sloveniji je za vodenje poroda na domu registriranih nekaj babic. Med njimi je tudi Nina Radin, ki bo na dogodku predstavila svoj prispevek.

Glede poroda na domu še v Sloveniji nimamo jasno opredeljenih zakonov. Bi pa vsekakor bili dobrodošli, saj bi zagotovo preprečevali morebitne težave. Na Nizozemskem, kjer doma rodi približno 30 % nosečnic, med pogoje uvrščajo nosečnost brez dejavnikov tveganja v anamnezi (osebni, družinski, porodniški), prisotna mora biti babica ter omogočen mora biti dostop do reševalnega vozila z največjo časovno oddaljenostjo porodnišnice 15 minut.

Dogodek bo potekal dne 18. 5. 2023.

Program dogodka je v vrednotenju za dodelitev licenčnih točk na ZZBNS.

PROGRAM

KJE
Zdravstvena fakulteta UL – predavalnica P18, pritličje.

KOTIZACIJA
Udeležba na dogodku je brezplačna, obvezne pa so PRIJAVE.

Vljudno vabljeni!

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »