»Ohranimo življenja, skrbimo za higieno rok« / 5. maj - mednarodni dan higiene rok.

Naše roke imajo ključno vlogo pri prenosu povzročiteljev različnih nalezljivih bolezni, kar se je izkazalo tudi pri prenosu novega koronavirusa SARS-CoV-2. Novi koronavirus se namreč širi predvsem kapljično (s kašljanjem, kihanjem) in kontaktno. Kontakten prenos je možen z dotikom okuženih ljudi in predvsem onesnaženih površin.

Tudi na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani (ZF UL) se pridružujemo obeležitvi letošnjega mednarodnega dneva higiene rok. V luči stalnih opozoril glede higiene rok, ki smo jih dnevno deležni zaradi aktualne pandemije, želimo izpostaviti, da higiena rok ne predstavlja samo umivanja ali razkuževanja rok, ampak je umivanje rok prvi in najpomembnejši ukrep v nizu petih elementov celostne higiene rok, kamor poleg umivanja uvrščamo tudi razkuževanje in nego rok, uporabo rokavic in princip nedotikanja. Na spodnji povezavi »Higiena rok v vsakodnevnem življenju v času epidemije COVID 19« je predstavljenih vseh pet elementov higiene rok. Slednje je v času trenutnih razmer pomembno tudi za splošno javnost, z namenom preprečevanja širjenja bolezni COVID-19. Ravno splošna javnost lahko odigra ključno vlogo v boju proti bolezni z doslednim upoštevanjem načel higiene rok v vsakodnevnem življenju.

Higiena rok v vsakodnevnem življenju v času epidemije COVID 19

Viš. pred. dr. Gregor Jereb iz Oddelka za sanitarno inženirstvo o higieni rok v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija.

Več o mednarodnem dnevu higiene rok lahko preberete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.