Evropski reanimacijski svet je pred osmimi leti razglasil 16. oktober za Evropski dan oživljanja, ki je razširitvi števila sodelujočih držav pred tremi leti postal Svetovni dan oživljanja (World Restart a Heart Day). Zveza študentov medicine Slovenije se v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom in Rdečim križem Slovenije tudi letos pridružuje skupnim prizadevanjem svetovnih strokovnjakov in predstavnikov na področju reanimacije s projektom »Slovenija oživlja!«.

Posebno pozornost bodo letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije novega koronavirusa, saj na žalost že opažajo, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki. Študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter predstavniki območnih združenj Rdečega križa Slovenije ter letos prvič tudi nekateri prvi posredovalci.

Zaradi razvoja epidemiološke situacije v zadnjih dneh ter trenutnega stanja v slovenskem zdravstvenem sistemu so se partnerji strinjali, da zaradi varnosti vseh 16. 10. ne bodo v živo prikazovali temeljnih postopkov oživljanja, ampak bodo aktivnosti virtualne. Kot humanitarni in zdravstveni delavci se zavedajo odgovornosti za sporočilo, ki bi ga z izvedbo množičnega prikaza na lokacijah po vsej Sloveniji navkljub priporočilom odgovornih institucij poslali slovenski javnosti.

16. oktober 2020 - URNIK DOGAJANJA IN OBJAV NA SPLETU:
- 09:00 – Prenos delavnice prve pomoči, mogoče bo sprejemanje vprašanj, na katera bomo tekom dneva odgovorili.
- 11:00 – Temeljni postopki oživljanja – Primerjava ukrepov v primeru suma na okužbo s COVID-19 in standardnega postopka.
- 12:00 – Slovenija oživlja – Online! - vse sodelujoče organizacije ob 12:00 objavijo na svojih socialnih omrežjih prikaz oživljanja svojih članov.
- 15:00 – Sporočila predstavnikov vseh sodelujočih organizacij ob Svetovnem dnevu oživljanja.
- 19:00 – Oživljamo – Kdorkoli, kjerkoli, kadarkoli – Vsak zemljan lahko reši življenje!

Več info na spletni strani Zveze študentov medicine Slovenije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.