Danes, 7. aprila 2020, obeležujemo Svetovni dan zdravja. Letos je le-ta posvečen medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v počastitev 200-letnice rojstva Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege, leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic, saj omenjeni predstavljajo dobro polovico celotnega zdravstvenega osebja po vsem svetu. Skrb za zdravje nas večina namreč najprej poveže z različnimi profili zdravnikov, vendar zelo velik delež te skrbi nosijo njihovi nepogrešljivimi sodelavci: medicinske sestre, zdravstveni tehniki in babice.

Letos, ko se vsak od nas doma ali na delovnem mestu, vsak dan znova srečuje z nevarnostjo okužbe s koronavirusom, se prav vsi zavedamo, kako velika dobrina je zdravje. V boju s koronavirusom so zaposleni v zdravstveni negi tako rekoč »v prvih bojnih vrstah«, zavedati pa se moramo, da niso tam samo za okužene in obolele, ampak tudi za vse tiste, ki v ambulante in bolnišnice prihajajo zaradi drugih bolezni. Zato cenimo delo medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic, cenimo delo vseh zaposlenih v zdravstvu ter jim izkažimo našo hvaležnost in podporo.

Naj na tem mestu z nekaj fotografijami obudimo spomin na leto 2017, ko nas je na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani obiskal predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor. S predstavitvijo zdravstvenih poklicev, za katere izobražujemo pri nas, smo dodali dodatno vrednost na to, kako pomembni so po njegovem mnenju zdravstveni poklici.

Ob Svetovnem dnevu zdravja vsem vam in vašim družinam želimo veliko zdravja. Upajmo, da se bo naše družinsko in poklicno življenje čim prej vrnilo v ustaljene tirnice.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.