Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Prof. Dušan Kirbiš prejel Prešernovo nagrado

Vsako leto se na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, podelijo najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v svojem življenjskem opusu trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Eden letošnjih nagrajencev je prof. Dušan Kirbiš, predavatelj na naši fakulteti, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj.

Dušan Kirbiš se uvršča med osrednje osebnosti slovenskega slikarstva zadnjih desetletij, saj se je s svojim avtentičnim izrazom in ustvarjalnostjo opazno uveljavil ne le v slovenskem, pač pa tudi širšem kulturnem prostoru. Kirbiš ni le vrhunski ustvarjalec, ampak tudi izjemen poznavalec zgodovine umetnosti in raziskovalec teoretskih izhodišč slikarstva, kar je prepričljivo in v fascinantnih razsežnostih razkrila analitično zasnovana in konceptualno premišljena razstava z naslovom O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj spomladi 2021. Svojo štiridesetletno ustvarjalno prakso je umetnik predstavil v petih tematskih sklopih, prepletenih v premišljevanja o podobi: Genius loci, Podvajanje pogleda, Tableau objet, Simulakri in simulacija ter Objekt in ontologija. V Kirbiševem delu se že od njegovih najzgodnejših predstavitev prepletata poglobljen interes za predmetno pojavnost slike in metafiziko podobe v vseh njenih pojavnih oblikah in fazah nastanka. Dr. Tomaž Brejc je Kirbiša označil za »varuha tradicije«. Čeprav je v njem neprestano prisotna in samoumevna uporaba sodobnih vizualnih tehnologij in raznorodnih medijev, materialov ter praks, je vedno najprej slikar, ki se poglablja v slikarsko metafiziko.
Vir: Portal GOV.si

Iskrene čestitke!

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »