Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Laboratorij za fizioterapijo

Poslanstvo in vizija

Poslanstvo Laboratorija za fizioterapijo je znanstveno ovrednotenje obstoječih fizioterapevtskih metod in tehnik in razvoj novih metod preventive, ergonomije in fizikalnega zdravljenja. Proučujemo učinke telesne vadbe in različnih fizikalnih dejavnikov (toplota, tlak, svetloba, gravitacija in elektromagnetizem) na fiziološke mehanizme in delavno zmogljivost človeka ter možnosti njihove uporabe za preprečevanje in zdravljenje mišično-skeletnih, respiratornih in kardiovaskularnih poškodb in bolezni. Poleg temeljnih znanstvenih vidikov akutnega in kroničnega delovanja telesne vadbe in posameznih fizikalnih agensov na avtonomne (pato)fiziološke odzive in zmogljivost telesa, je raziskovalno delo v veliki meri tudi aplikativne narave, saj je ključni dolgoročni cilj laboratorija slovenski doprinos k »z dokazi podprti fizioterapevtski praksi« v svetovnem merilu. Zato sta poglavitni usmeritvi naših raziskav: 1) razvoj novih preventivnih in kurativnih fizioterapevtskih in ergonomskih metod 2) znanstveno ovrednotenje in nadgradnja obstoječih fizioterapevtskih in ergonomskih metod. Za dosego teh ciljev je ključno povezovanje pedagoškega in raziskovalnega dela, zaradi česar stremimo k stalnem in sistematičnem vključevanju študentov v znanstveno raziskovalni proces.

V obdobju 2007-08 je laboratoriji pridobil sredstva za financiranje podoktorskega projekta »Razvoj in ovrednotenje novih fizioterapevtskih metod za doseganje optimalne mišične zmogljivosti in zdravljenje mišične atrofije«. S finančnimi sredstvi na projektu je laboratorij financiral večino visoko specializirane raziskovalne opreme in se začel tesneje povezovati z drugimi kliničnimi in raziskovalnimi ustanovami kot so Ortopedska klinika (UKC Ljubljana), Onkološki inštitut Ljubljana, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut – Soča in Inštitut Jožef Stefan. Rezultati raziskovalnega dela, ki je bil izvedena pretežno z lastno opremo laboratorija so vabljena predavanja, prispevki na domačih in mednarodnih znanstvenih srečanjih.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »