Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Potenciacija - TMG metoda - analitični pristop s Srdjanom Djordjevićem

Vse zainteresirane vabimo na predavanje in praktični prikaz TMG metode - analitični pristop.

TMG -neinvazivno diagnostično metodologijo mišic bo teoretično in praktično  predstavil renomirani trener vrhunskih olimpijskih športnikov ter lastnik patenta, Srdjan Djordjević.

KDAJ, KJE
ZF UL, četrtek, 23.2.2023 od 15.30 do 17. ure.

PROGRAM
Predavanje / prikaz bo sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela.

15:15 - 15:30     Registracija udeležencev
15:30 - 15:35     Pozdrav udeležencem
15:35 - 16:25     Uvod v problematiko post aktivacijske potenciacije (PAP)
16:25 - 17:00     Praktična demonstracija meritev PAP in analiza rezultatov
17:00 - 17:05     Vprašanja, evalvacija, razdelitev potrdil ter zaključek

KAJ
Intenzivna mišična aktivnost vpliva na delovanje mišic na različne načine.
Takoj po intenzivni mišični aktivnosti lahko zaznamo, da mišica postane bolj zmogljiva - ali natančneje: da se hitreje in bolj intenzivno krči.
Temu pojavu pravimo post aktivacijska potenciacija (PAP), če je potrjena s TP (twitch potentiation).
Istočasno ali z zamikom lahko zaznamo povsem nasproten pojav, pri katerem se mišična zmogljivost zmanjša, kar se kaže kot počasnejše in manj intenzivno krčenje mišic.
Oba pojava lahko potekata istočasno predvsem, ko je predhodna obremenitev daljša.
Dlje traja intenzivna obremenitev, tem izrazitejši je vpliv utrujanja.
Potenciacijo in utrujanje lahko razumemo tudi kot pojava, ki sta bistvena za razvoj adaptacij v smeri vzdržljivosti ali pa v smeri eksplozivne moči in hitrosti gibanja.
V primeru sistematičnega utrujanja bi lahko vadbo za razvoj vzdržljivosti preimenovali v vadbo utrujanja. Brez utrujanja ne moremo razviti vzdržljivosti.
Pri razvoju eksplozivne moči in hitrosti pa bi po isti analogiji lahko rekli, da gre za vadbo potenciacije. Intenzivne obremenitve skeletnih mišic imajo vedno za posledico potenciacijo. Potenciacija prav tako omogoča, da se živčno mišični sistem dodatno adaptira za hitrejšo in intenzivnejšo mišično aktivnost. Pri mišičnih adaptacijah je poleg tega pomemben časovni okvir / trajanje specifičnih obremenitev.
V povezavi s športom se potenciacijo zadnjih 20 let intenzivno raziskuje.

Pri uporabi pojma PAP je verjetno zaradi športno usmerjene tematike prišlo do precejšnje terminološke zmede. V angleščini se pojavljajo naslednje kratice in izrazi, ki se prepletajo:
- PAP (Post Activation Potentiation),
- PAPE (Post Activation Potentiation Enhancement,
- TP (Twitch Potentiation),
- RFE (Residual Force Enhancement), …

Ti pojmi zahtevajo podrobnejšo definicijo in razumevanje sodobne uporabe posameznih terminov v literaturi.
Povsem nov pristop razumevanja PAP pa omogoča analitski pristop, ki temelji na uporabi metode za analizo časovnih vrst.
SPM (Statistical parametric mapping using random field theory) in analiza TP z uporabo TMG metode (tenziomiografija) pa nam omogoča kvantifikacijo potenciacije in natančno analizo časovnih vrst.
Ta metodologija omogoča tudi bolj nepristransko statistično analizo sprememb delovanja mišic pri posameznih osebah. Pomeni, da lahko naredimo specifičen motoričen test in uporabimo statistično analizo, ki omogoča zanesljivejšo oceno kontraktilnih lastnosti mišic posameznega pacienta, športnika….

Meritve PAP je možno smiselno uporabljati pri:
- analizi mišičnih obremenitev,
- razumevanju učinkov vadbe na mišično-živčni sistem,
- diagnosticiranju mišičnih poškodb in vračanju športnikov v tekmovalno obremenitev,
- oceni adaptacijskih sposobnosti posameznih mišic ter

PAP omogoča TUDI oceno učinkovitosti različnih trenažnih/rehabilitacijskih postopkov.

Ta analitični pristop in metodologija omogočata enostavnejšo uporabo umetne inteligence in strojnega učenja pri:  
- optimizaciji rehabilitacije,
- športnega treniranja in katerekoli motorične sposobnosti, ki vsebuje hitre in intenzivne gibalne vzorce.

KOTIZACIJA
Udeleženci imajo na dogodek prost vstop. Vstop pa bo možen samo za prijavljene.

PRIJAVA

O PREDAVATELJU
Srđan Đorđević je strokovnjak na področju telesne priprave. Diplomiral je leta 1987 iz biologije na Univerzi v Ljubljani. V svoji karieri je treniral več kot 50 olimpijcev, ki so osvojili več kot 70 medalj na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih ter deloval kot vodja projektov za priprave vrhunskih nogometnih ekip. Je avtor in soavtor več kot 40 znanstvenih publikacij s področja športa, predklinične farmakologije, biomehanike in fiziologije. Njegovi dosežki izvirajo iz uspešne uporabe njegovih raziskav in razvoja v praksi. Je solastnik in vodja razvoja podjetja, kjer razvija in implementira tenziomiografijo (TMG) – neinvazivno diagnostično metodologijo mišic. Je lastnik patentov za metode TMG in MC. Bil je znanstveni sodelavec na Fakulteti za šport in Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter na Univerzi na Primorskem.

Vljudno vabljeni !

 

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »