Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Javni razpisi in objave

V organizaciji Mednarodnega zdravstvenega foruma ZF bo v petek, 15. 12. 2023, ob 10.00 uri, v predavalnici P22, potekalo predavanje, na katerem bo gostujoči predavatelj prof. Martijn Riool predstavil temo: Novel Synthetic Antimicrobial and Anti-biofilm Peptides (SAAPs)-containing coatings to prevent biomaterial-associated infection.

Preberite več ...

V sklopu projekta "Varno reševanje ponesrečenih ob dogodkih na cestah v upravljanju DARS," ki se je izvajal v okviru javnega razpisa »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023«, so bili izdelani štirje video filmi z namenom ozaveščanje in izobraževanja javnosti. Filme so pripravili sodelujoči študenti Zdravstvene in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pod vodstvom dveh pedagoških mentorjev: viš. pred. Roberta Sotlerja in prof. dr. Helene Gabrijelčič Tomc ter delovnega mentorja iz družbe DARS d.d. g. Mitje Stojnška. Povezovanje fakultet in gospodarske družbe odpira študentom različne poglede sodelovanja v dobrobit vseh. Študenti skozi projektno delo v delovno okolje integrirajo teoretična in praktična znanja, ki jih pridobijo tekom študija. Z inovativnim pristopom in neomejeno kreativnostjo so svoje znanje skozi projekt nadgrajevali. Z medsebojnim sodelovanjem študentov iz različnih pedagoških smeri in fakultet in s sprejemanjem različnih pogledov sodelujočih ter timskim delom, so študenti pridobivali veščine uspešnega in kreativnega sodelovanja v timu, kar jim bo koristilo v zaposlitvenem okolju. Skozi izvedbo projekta so študenti selektivno uporabljali IKT in jo integrirali v projektno delo.


Preberite več ...

V aprilski izdaji glasila Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Utrip je bil objavljen prispevek na temo predstavitve projekta GivingCareEmpowering Personal Caregivers and Personal Assistants by developing Technical, Soft and Digital Skills, na katerem sodelujejo tudi štirje sodelavci Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani: pred. dr. Manca Pajnič (vodja projekta na strani ZF), viš pred. dr. Ljubiša Pađen, pred. dr. Katarina Galof in pred. Špela Mihevc.

Preberite več ...

The Global Campus of Human Rights, s sedežem v Benetkah, Italiji, organizira v času od oktobra do novembra 2022 več spletnih tečajev na temo povezovanja znanosti in človekovih pravic.

Udeleženci bodo z udeležbo na spletnih tečajih pridobili dodatno znanje s področij:
- večje ozaveščenosti o povezavah med človekovimi pravicami ter znanstveno svobodo in znanstveno odgovornostjo;
- jasnejše razumevanje po povezovanju znanosti in človekovih pravic, vključno z enakostjo spolov, pri pospeševanju napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja;
- trdno znanje o načelih, standardih in praksah človekovih pravic.

Preberite več ...

V okviru EUTOPIE se bo v prihodnjem tednu in sicer 28. in 29. septembra odvila spletna konferenca ICUR – International Conference of Undergraduate Research.

Gre za spletno konferenco, kjer študenti iz večih celin predstavijo svoje raziskovalne dosežke. Letos bodo med njimi tudi trije študenti Univerze v Ljubljani.

Vljudno vabljeni.

Dostop do konference najdete na spletni strani.

CIVIS3i obvešča raziskovalce o odprtju Drugega razpisa za 16 podoktorskih raziskovalnih štipendij.

CIVIS3i je program združenja CIVIS za mednarodne, interdisciplinarne in medsektorske raziskave in usposabljanje izkušenih raziskovalcev. CIVIS3i koordinira Univerza Aix Marseille in združuje štiri univerze (Univerza Aix Marseille, Francija; Université Libre de Bruxelles, Belgija; Sapienza Universitat di Roma, Italija; Universidad Autonoma de Madrid, Španija), šest drugih univerz, ki pripadajo evropski univerzi CIVIS in 24 neakademskih partnerjev. CIVIS3i sofinancira Evropska komisija v okviru sheme MSCA COFUND in podpira inovativne raziskovalne projekte prek individualnih podoktorskih štipendij.

Preberite več ...

Rektorjeva nagrada je tradicionalno tekmovanje, ki spodbuja inoviranje na Univerzi v Ljubljani in pomaga inovatorjem na poti do trga. Organizirata ga Univerza v Ljubljani (UL) in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Že tretje leto zapored so tekmovanje razdelili v dve kategoriji, kategorijo študentk/študentov in alumen/alumnov ter kategorijo raziskovalk/raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani.

Preberite več ...

Rok za prijavo na razpis Inovacijskega sklada UL je 22. avgust 2022. Namenjen je raziskovalkam in raziskovalcem UL, ki imate tehnologijo ali rešitev za že identificirane izzive, a vam manjka korak ali dva, da jo pripeljete bližje uresničitvi.

Univerza v Ljubljani, vključno s članicami, vlaga v pravno varstvo intelektualne lastnine (predvsem patentiranje) precejšnja sredstva. Ker pa so te tehnologije na nižjih stopnjah tehnološke pripravljenosti, so lahko manj zanimive za industrijske partnerje. Z namenom lajšanja komercializacije tehnologij je Univerza vzpostavila Inovacijski sklad. Prijavijo se lahko tako tehnološki in netehnološki projekti.

Preberite več ...

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport organizira spletno predstavitev razpisa Obzorje Evropa MSCA podoktorske štipendije MSCA-PF-2022, ki bo potekala v četrtek, 12. maja 2022, od 14. do 16. ure.

Razpis se bo odprl 13. maja in se bo zaključil 14. septembra 2022.  

Na dogodku bodo predstavili namen, pogoje, kriterije in novosti razpisa ter nekatere evalvacijske slabosti lanskoletnih slovenskih prijav.

Preberite več ...

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Skupno raziskovalno središče (JRC) Evropske Komisije organizirata v petek, 14. 1. 2022, v času med 10.00 – 11.35 uro, virtualno delavnico z naslovom »Kaj skupno raziskovalno središče lahko naredi za vas?«.

Delavnica bo namenjena predstavitvi možnosti, ki jih ponuja skupno raziskovalno središče za raziskovalne organizacije in raziskovalce ter raziskovalke. Skupno raziskovalno središče upravlja s šestimi centri znanja, prav tako sodeluje z več kot tisoč organizacijami, katerih raziskovalci in raziskovalke imajo dostop do raziskovalne infrastrukture ter raziskovalnih podatkov preko različnih sporazumov o sodelovanju.

Prijavni obrazec.

Program delavnice.

Rok za prijavo: 10. 1. 2022.

V letu 2021 se je na Zdravstveni fakulteti pričelo financiranje dveh novih večjih projektov:
- projekt znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Komisariatom za alternativne energije in atomsko energijo (CEA) Francoske republike v letih 2021-2023 Študij kolektivnih efektov v ekstrakciji tekoče-tekoče (vodja projekta: izr. prof. ddr. Klemen Bohinc);
- temeljni raziskovalni projekt Optimizacija s trombociti in zunajceličnimi vezikli avtologne krvne plazme za zdravljenje pooperativnih ran v otorinolaringologiji (vodja projekta: prof. dr. Veronika Kralj Iglič).

Preberite več ...

Dne 10.12.2021 je potekala slavnostna podelitev najvišjih nagrad Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.

Prof. dr. Veronika Kralj Iglič in prof. ddr. Aleš Iglič sta prejela Zoisovo priznanje za dosežke na področju fizike bioloških in anorganskih nanostruktur. Oba sta opravila pionirsko delo na področju klinične biofizike ter z eksperimentalnimi, teoretičnimi in kliničnimi raziskavami na področju bioloških membran, membranskih nanostruktur, zunajceličnih veziklov ter anorganskih nanostruktur bistveno prispevala k poglobljenemu razumevanju mehanizmov delovanja celic in medceličnega komuniciranja.

Preberite več ...

Univerza v Ljubljani obvešča, da je razpis EUTOPIA Program mobilnosti raziskovalcev (EUTOPIA Researcher Mobility Program), ki se izvaja v okviru Erasmus + EUTOPIA 2050 ter EUTOPIA TRAIN projekta, še vedno odprt.

EUTOPIA Program mobilnosti raziskovalcev podpira izmenjavo strokovnega znanja in raziskovalnih infrastruktur ter razvoj skupnih raziskovalnih dejavnosti (npr. skupne publikacije, skupne prijave na mednarodne razpise, inovacije ipd.) preko financiranja kratkih raziskovalnih obiskov pedagoških sodelavcev z doktoratom v trajanju od 2 do 3 tednov na EUTOPIA partnerskih univerzah.

Preberite več ...
Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »