Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Zgodovina

Zdravstvena fakulteta je najmlajša fakulteta ljubljanske univerze, vendar je njena zgodovina dolga in pestra. Zdravstveno izobraževanje ima pri nas dolgo tradicijo, saj sega v čas Marije Terezije, pravo visokošolsko izobraževanje pa se je začelo leta 1954 z ustanovitvijo treh višjih šol: Višje šole za medicinske sestre, Višje šole za fizioterapevte in Višje šole za rentgenske pomočnike. Na prvi je študij trajal tri leta, na preostalih dveh dve leti, predavanja pa so bila v nekdanjem uršulinskem samostanu in šentpetrskem župnišču.

Po osmih letih delovanja, leta 1962, so bile združene v Višjo šolo za zdravstvene delavce s sedežem na Veselovi ulici v Ljubljani, s čimer je bila ustvarjena možnost za nadaljnji razvoj. Leta 1964 smo začeli graditi novo stavbo med Poljansko in današnjo Zemljemersko cesto, hkrati pa izobraževati višje delovne terapevte in sanitarne tehnike. Sledila sta preselitev v nove prostore (1967) in začetek gradnje drugega dela stavbe, ki se je ustavila že pri samih temeljih. Kljub temu se je obseg dela šole širil – leta 1985 smo začeli izobraževati stomatološko laboratorijsko protetiko in dve leti pozneje ortopedsko tehniko.

Z dobrim delom zaposlenih in zunanjih sodelavcev se je višja šola pod vodstvom dekanje Nives Merljak tako razvila, da je leta 1975 lahko postala članica Univerze v Ljubljani in začela delovati po univerzitetnih pravilih. Naslednji kvalitativni preskok se je zgodil leta 1993, ko se je višja šola, ki so jo do takrat vodili Juro Vuga, Majda Šlajmer in Miro Lubej, preoblikovala v Visoko šolo za zdravstvo. Isto leto smo začeli, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, univerzitetni študij zdravstvene vzgoje, leta 1996 pa visokostrokovno izobraževanje babic na smeri zdravstvena nega, ginekološko porodniška smer. Pod vodstvom dekana dr. Boža Kralja smo leta 2001 za eno nadstropje nadgradili zgradbo, naslednje leto dokončali vezni trakt in končno leta 2005 zgradili še drugi del stavbe. V tem času smo posebej skrbeli za izobraževanje zaposlenih in začeli spodbujati raziskovalno delo v zdravstvenih vedah. To je prineslo nov kvalitativen preskok, ki se je odrazil marca leta 2009 v preoblikovanju Visoke šole za zdravstvo pod vodstvom dekana Franceta Sevška v Zdravstveno fakulteto.

UL ZF | Zgodovina

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »