Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Zdravstvena nega pacienta s torakalnim drenažnim sistemom

Torakalna drenaža je invaziven poseg, pri katerem se v plevralni prostor vstavi torakalni dren ali medrebrni kateter, s katerim omogočimo odtekanje zraka in/ali tekočine iz plevralne votline.

Indikacija za vstavitev torakalnega drena je lahko posledica bolezenskega dogajanja, poškodbe v predelu prsnega koša, umetni ventilaciji s pozitivnim tlakom ali spontano. Poznavanje indikacij za vstavitev torakalnega drena je za medicinsko sestro zelo pomembno, kajti s tem lahko natančno beleži izgled, količino vsebine, ki se zbira v drenažni posodi in/ali je prisotna v drenažni cevki, katetru ter  prisotnost zraka.

Zdravnik, ki uvede torakalni dren, se glede na:
- konstitucijo pacienta,
- vrsto tekočine, ki jo mora odstraniti iz plevralnega prostora,
- lokacijo pristopa,
odloči, kakšno vrsto torakalnega drena in drenažnega sistema bo uporabil.

Zaradi negativnega tlaka v plevralni votlini mora biti drenažni sistem zaprt in sestavljen po sistemu podvodne drenaže ali aktivne sukcije. Drenaža mora biti neprekinjena. Zapiranje ali zatiskanje torakalnega drena je sprejemljivo ali dovoljeno le v nekaterih primerih, sicer pa je strogo prepovedano. Drenažni sistem je sterilen in ga vzdržujemo toliko časa, dokler traja sekrecija iz plevralnih mren, oziroma dokler je prisotno puščanje zraka. Za učinkovito in uspešno zdravljenje pacienta s torakalno drenažo je pomembno, da medicinska sestra zna opazovati pacienta, prepozna težave, nepravilnosti delovanja sistema in seveda zna pravilno ukrepati, če nastopijo težave, ki lahko povzročijo zelo hude, tudi smrtno nevarne zaplete.

Prav tako je pomembno pravilno ravnanje s torakalnim drenom in drenažnim sistemom glede preveze ob drenu, pritrditve drena na kožo, gibanja pacienta, ki je pokreten ali nepokreten, zagotovitve prehodnosti drena, glede prisotnosti bolečine. Svoja opažanja, ugotovitve in ukrepe mora zabeležiti in obvestiti zdravnika o vseh odstopanjih, težavah.

PROGRAM:

15.30-16.30: Torakalni drenažni sistem - Teoretična izhodišča
16.30-16.45: Odmor
16.45-17.45: Zdravstvena nega pacienta s torakalnim drenažnim sistemom
17.45-18.00: Odmor
18.00-19.00: Praktični delavnici:

1. Asistenca pri uvajanju torakalnega drena. Priprava torakalnega drenažnega sistema. Menjava torakalnega drenažnega sistema in odvzem vzorca za mikrobiološki pregled (30 min)
2. Preveza ob torakalnem drenu. Ravnanje s torakalnim drenažnim sistemom. Asistenca pri odstranitvi torakalnega drena (30 min).

KJE
Zdravstvena fakulteta,  Zdravstvena pot 5, Ljubljana.

KDAJ
15. januar 2024

KDO
Izobraževanje bo izvedla Polona Gorjup, dipl.m.s., ET, zaposlena v intenzivni enoti KO za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer se vsakodnevno srečuje s pacienti, ki imajo zaradi različnih indikacij uveden torakalni dren, priključen na različne drenažne sisteme (mokri ali suhi drenažni sistem, elektronski drenažni sistem ali drenažni sistem, s katerim je pacient odpuščen v domačo oskrbo).

Svoje znanje in izkušnje vsakodnevno posreduje medicinskim sestram na bolnišničnih oddelkih, intenzivnih oddelkih na sekundarnem in terciarnem nivoju, patronažnim medicinskim sestram ob odpustu pacienta v domačo oskrbo, širšemu zdravstvenemu timu (bolničarji kot spremljevalci pacienta na preiskave), študentom Zdravstvene fakultete,…

ZA KOGA:

Izobraževanje je namenjeno zdravstvenim delavcem v zdravstveni negi, predvsem na terciarni ravni in patronažnim medicinskim sestram.

PRIJAVA

KOTIZACIJA 
120 EUR z DDV.

Udeleženci poleg znanja in veščin, prejmejo gradivo, potrdila ter osvežitev med odmorom.

Vsebina izobraževanja je v pridobivanju točk ZZBNS ter Zdravniške zbornice Slovenije.

Za več informacij o posameznih predavanjih in predavateljih nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličite 01 300 11 65.

Vljudno vabljeni!

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »