Dosežek naše predavateljice prof. dr. Tjaše Griessler Bulc z naslovom »Novodobna organska onesnažila – kako jih lahko obvladamo z algami?« je bil izbran med izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022 na področju medicine. Izbor so pripravile članice in člani znanstvenih svetov ved, potrdil pa ga je Znanstveni svet agencije.

Celoten izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022 bo v kratkem objavljen na spletni strani ARRS. Vse izbrane dosežke v okviru izbora Odlični v znanosti bodo tradicionalno objavili v njihovih publikacijah. 

Izr. prof. dr. Klemen Bohinc, je v letošnjem Tednu Univerze prejel priznanje UL in sicer »Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja univerze in za krepitev njenega ugleda«.

Izr. prof. dr. Klemen Bohinc je s svojo mednarodno prepoznavnostjo in mednarodnim sodelovanjem z več univerzami in inštituti po Evropi in svetu je močno okrepil internacionalizacijo ZF. Posebej velja poudariti številne uspešne prijave tako mednarodnih kot tudi domačih raziskovalnih projektov ter s številne izmenjave učiteljev, raziskovalcev, študentov v mednarodnem prostoru. S svojim raziskovalnim delom, predvsem usmerjenim na področje adhezije bakterij na medicinske površine, in z aktivnim opremljanjem laboratorija za ortotiko in protetiko je v tem času močno povečal število mednarodnih objav v odmevnih mednarodnih revijah in s tem izjemno prispeval k odličnim rezultatom raziskovalnega programa ARRS »Mehanizmi varovanja zdravja« (področje medicine) na ZF.

Preberite več ...

V četrtek, 1. decembra 2022, je na Zdravstveni fakulteti potekala Slavnostna podelitev diplomskih listin diplomantom 2. stopnje in Prešernovih nagrad.

Prešernovo nagrado je prejelo 7 diplomantov, ki so v študijskem letu 2021/2022 izdelali najboljša raziskovalna dela.

Velika zahvala gre Zlatarni Celje za donacijo Prešernovih srebrnikov.

 

2022 12 07 09 10 31 zlatarnacelje.jpg Fotografije


Preberite več ...

V ponedeljek, 28. novembra 2022, je na RTV Slovenija, v prispevku o radioloških inženirjih v sklopu oddaje Tednik, sodeloval naš predavatelj, doc. dr. Nejc Mekiš.

Posnetek je na voljo tukaj.  

V soboto 15. oktobra 2022, so študentje zdravstvenih fakultet skupaj z medicinsko fakulteto, srednjimi zdravstvenimi šolami, taborniki, skavti, prvimi posredovalci in vsemi ostalimi prostovoljci izpeljali Svetovni dan oživljanja 2022.

Akcija je potekala po celotni Sloveniji. Na stojnicah so širili ozaveščenost in znanje o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED-ja in klicem na 112. 

Preberite več ...

V letošnjem koledarskem letu smo na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani gostili Mednarodno poletno šolo (OPTIMAX radiography summer school).

Raziskovalna poletna šola je potekala od 31. julija do 21. avgusta. Poletne šole se je udeležilo 5 študentov iz Nizozemske (HANZE, University of Aplied Sciences, Groningen), dve študentki iz Južnoafriške republike, štirje študenti iz Irske (University College Dublin, Ireland's Global University), tri študentke iz Portugalske (Escola Superior De Technologia Da Saude De Lisboa, Instituto Politechnico de Lisboa), šest študentov iz Švice (HESAV-Haute Ecole de Santé Vaud - School of Health Sciences Vaud) in dve študentki iz Slovenije (Zdravstvena fakulteta, UL).

Preberite več ...

Zapustila nas je nekdanja sodelavka, gospa Majda Šlajmer Japelj, medicinska sestra in sociologinja, predavateljica in dekanja nekdanje Višje šole za zdravstvene delavce Univerze v Ljubljani.

Preberite več ...

Mednarodna poletna šola je potekala med 18. in 29. julijem 2022 na Univerzi v Coruñi v Španiji. Udeležili so se jo številni predavatelji in študenti iz 70 različnih držav.
 
Med njimi je bila tudi predavateljica z naše fakultete, doc. dr. Renata Vauhnik, ki je izvedla modul z naslovom Izbrana poglavja mišično skeletne fizioterapije.
Preberite več ...

mancaobjava

Med 20. in 22. junijem 2022 je v Krakowu na Poljskem potekalo tretje srečanje članov projekta GivingCare (Erasmus+), ki pa je bilo prvo srečanje v živo.

Iz Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani v projektu sodelujejo štirje visokošolski učitelji in sicer iz Oddelka za delovno terapijo pred. Špela Mihevc in dr. Katarina Galof ter iz Oddelka za zdravstveno nego Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Ljubiša Pađen in dr. Manca Pajnič (vodja skupine). Vodja in prijavitelj projekta je Escola Superiro Saude Satna Maria (Portugalska), partnerji pa poleg Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani še Jagiellonian University Medical College (Poljska), Universidade da Coruna (Španija), EuroCarers (Belgija) ter FilmesdaMente (Portugalska).

Preberite več ...

Konec maja in v začetku junija je na dveh uglednih univerzah v Mehiki, Avtonomni Univerzi San Luis Potosi in Avtonomni Univerzi Aguascalientes, potekalo prvo transnacionalno dvotedensko delovno srečanje partnerjev Erasmus+ projekta SmartNurse - Developing Teachers´ and Nursing Students´ Competencies in Digital Nursing iz Mehike, Salvadorja, Finske in Slovenije.

Preberite več ...

V torek, 14. junija, je potekala prireditev ob Dnevu Zdravstvene fakultete, s katero smo obeležili 13. obletnico preoblikovanja v Zdravstveno fakulteto.

Po uvodnem pozdravu so obiskovalce nagovorili dekan Zdravstvene fakultete UL, izr. prof. dr. Andrej Starc, prorektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Anton Ramšak, predsednik uprave in generalni direktor podjetja Krka d.d., g. Jože Colarič ter podžupan Mestne občine Ljubljana, g. Dejan Crnek. Prireditve sta se udeležila tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, g. Jože Golobič in generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije Soča, dr. Zvone Čadež.

Preberite več ...

EIT FOOD HUB Slovenija je zaključil projekt Challenge Lab 2022, kjer je 8 skupin iskalo rešitve za aktualno problematiko: “Izziv prehranske oskrbe starejših”.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z EIT Food Hub Slovenija, ki je del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo – EIT (http://eit.europa.eu/) sta na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, v aprilu in maju 2022, ponovno organizirala hackhaton, ki letos nagovarja kompleksno in perečo temo: IZZIV PREHRANSKE OSKRBE STAREJŠIH. EIT Food podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije.

Preberite več ...

Na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so strokovne komisije izmed prispelih raziskovalnih nalog (dela preko 300-ih mladih raziskovalcev) na vsakem področju izbrale največ 6 raziskovalnih nalog iz celotne Slovenije.

Na sklepnem delu državnega srečanja, ki je potekal 16. maja 2022 v Murski Soboti, sta dve nalogi, opravljeni pod mentorstvom sodelavk ZF in ZRI, prejeli zlato in srebrno priznanje.

Preberite več ...

Ob mednarodnem dnevu higiene rok, ki ga vsako leto obeležujemo 5. maja,  želimo opozoriti širšo javnost in posamezne poklicne skupine na pomembnost higiene rok. Umivanje rok je osnovni, enostaven, učinkovit in cenovno dostopen način preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Letošnji svetovni dan higiene rok 2022 se pod geslom »SAVE LIVES: Clean Your Hands« osredotoča na pomembnost ozaveščanja o higieni rok in s tem ohranjanja življenj.

Preberite več ...

V torek, 29. in v sredo, 30. marca 2022, so na Zdravstveni fakulteti potekale Slavnostne podelitve diplomskih listin diplomantom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki so diplomirali v času od 1. 10. 2020 do vključno 30. 9. 2021.

Diplomske listine je prejelo 438 diplomantov, in sicer:
- 35 diplomantov babištva,
- 47 diplomantov delovne terapije,
- 71 diplomantov fizioterapije 1. stopnje,
- 8 diplomantov fizioterapije 2. stopnje,
- 24 diplomantov laboratorijske zobne protetike,
- 21 diplomantov ortotike in protetike,
- 42 diplomantov radiološke tehnologije 1. stopnje,
- 17 diplomantov radiološke tehnologije 2. stopnje,
- 34 diplomantov sanitarnega inženirstva 1. stopnje,
- 12 diplomantov sanitarnega inženirstva 2. stopnje,
- 124 diplomantov zdravstvene nege 1. stopnje in
- 3 diplomanti zdravstvene nege 2. stopnje.

Fotografije dogodka:
Fotogalerija podelitve 29.3.2022 ob 9.30 uri
Fotogalerija podelitve 29.3.2022 ob 12. uri
Fotogalerija podelitve 30.3.2022 ob 9.30 uri
Fotogalerija podelitve 30.3.2022 ob 12. uri


Spoštovani diplomanti, iskrene čestitke še enkrat in srečno v "službi zdravja"!

Prva slovenska visokošolska učiteljica fizioterapije, gospa Marija Kandus, je 6. marca letos praznovala 100. rojstni dan.

Diplomirala je leta 1952 v prvi generaciji fizioterapevtov. Tedanji učitelji so takoj prepoznali njeno poklicno radovednost ter pronicljivost in kmalu je postala prva fizioterapevtka učiteljica na tedanji šoli za fizioterapevte. Do leta 1987 je poučevala temeljne fizioterapevtske predmete na vseh predhodnicah Zdravstvene fakultete. V 35 letih je poučevala in oblikovala vse generacije fizioterapevtov. Kljub omejenim možnostim tedanjega časa je upela držati korak s svetovnim razvojem fizioterapije. Še več, njen delovni zanos je v kombinaciji z izjemnim intelektualnim potencialom prispeval tudi k vizionarstvu, ki so ga njeni študentje lahko prepoznali šele leta pozneje. 

V imenu Oddelka za fizioterapijo in v imenu Zdravstvene fakultete smo ji voščili na še mnoga zdrava leta.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) je Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani v postopku revalvacije podaljšal veljavnost certifikata "Športnikom prijazno izobraževanje".

Certifikat "Športnikom prijazno izobraževanje" je certifikat za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov na ravni srednješolske ravni izobraževanja, ter višje / visokošolske ravni izobraževanja. Namen certifikata je prepoznati okolja in izobraževalne institucije, ki omogočajo prilagojeno izobraževanje športnikov.

Diplomant študijskega programa Ortotika in protetika na Zdravstveni fakulteti UL, Aljaž Muršec, je v okviru svoje diplomske naloge poskrbel za prvo pasjo protezo pri nas.

V sodelovanju z Veterinarsko fakulteto so v projektu pomagali psički Ajki, ki je v nesreči z vlakom izgubila večji del šape zadnje desne okončine.

Prispevek na 24ur.com.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.