27. novembra 2020 je pod okriljem Filozofske fakultete UL, potekal projekt Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.

Pri izvedbi dogodkov je sodelovalo kar 11 drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani, med njimi tudi Zdravstvena fakulteta.

Organizatorji dogodka vas vljudno naprošajo, da si vzamete 3 minute časa za izpolnjevanje anonimnega vprašalnika o vaših stališčih o znanosti in raziskovanju nasploh ter vaših pogledih na družboslovje in humanistiko. V zaključku sledi še nekaj kratkih vprašanj o Evropski uniji.

Najlepša hvala.

Povezava do ankete.

Z današnjim dnem se začenja Teden Univerze v Ljubljani, ki ga vsako leto obeležujemo na začetku decembra, ko najstarejša in največja univerza v Sloveniji praznuje rojstni dan.

Ker zaradi epidemioloških razmer Tedna Univerze letos ne moremo slavnostno obeležiti v živo, najodličnejše raziskovalne dosežke, prejemnice in prejemnike častnih nazivov, plaket, nagrad, listin in priznanj Univerza s ponosom predstavlja na posebni spletni strani UL.

Na uspehe Univerze v Ljubljani smo izjemno ponosni, še bolj pa smo ponosni na tiste prejemnike priznanj Univerze v Ljubljani, ki prihajajo z naše fakultete.

Preberite več ...

V preteklem študijskem letu 2019/2020 je bilo v okviru Univerze v Ljubljani izvedenih 47 interaktivnih projektov, ki so se izvajali v okviru razpisa PKP - »Po kreativni poti do znanja«. Ti projekti so pokrivali najrazličnejša področja naravoslovja, družboslovja, humanistike, umetnosti tehnike in kmetijstva ter povezovali visokošolske zavode/pedagoške mentorje, študente in (ne)gospodarske organizacije. S sodelovanjem v projektih so študentje pridobili dodatne povezave, znanja in izkušnje, ki so pomembne in koristne za vstop na trg dela. Po drugi strani pa tovrstni projekti omogočajo, da morebitni bodoči delodajalci prejmejo neobremenjene sveže ideje študentov, ki tekom projekta kažejo svoja znanja in kompetence, kar lahko vodi v zaposlitev ali poslovno povezovanje. Finančna sredstva za izvedbo prispevata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pri projektih PKP je v lanskem študijskem letu sodelovalo kar 333 študentov, 133 pedagoških mentorjev in 68 organizacij/podjetij.

Preberite več ...

Od 18. do 20. novembra 2020 v Sarajevu poteka Studentska konferenca Hrana - Ishrana - Zdravlje, ki poteka virtualno preko Zoom platforme in livestream-a.

Vabljena predavateljica na otvoritvi je bila doc. dr. Mojca Bavcon Kralj, naslov predavanja Unintentional exposure to pesticides: the household keeping case.

 

Od 16. do 18. novembra 2020 je na Zdravstveni fakulteti preko Zoom platforme potekala virtualna Mednarodna šola Nevarne snovi.

Pri izvedbi Mednarodne šole so sodelovali prof. dr. Jasmina Djedjibegović z Univerze v Sarajevu, BiH, prof. Mihaela Badea s Transilvanske Univerze v Brasovu, Romunija, prof. dr. Guray Salihoglu z Uludag Univerze v Bursi, Turčija ter dr. Franja Prosenc, doc. dr. Mojca Bavcon Kralj in prof. dr. Polonca Trebše z Univerze v Ljubljani. 

Mednarodne šole se je udeležilo 22 študentov iz Poljske, Češke, Avstrije, Srbije, Bosne in Hercegovite ter Turčije.

___________________________________________

From 16th to 18th November 2020, the virtual International School of Dangerous Substances was held at Faculty of Health Sciences, University of Ljubljana via Zoom platform.

The speakers at the International school were professors and researchers from the field of environmental sciences from Slovenia and abroad: prof. dr. Jasmina Djedjibegović from the University of Sarajevo, BiH, prof. Mihaela Badea from the Transilvania University of Brasov, Romania, prof. dr. Guray Salihoglu from Uludag University of Bursa, Turkey, and dr. Franja Prosenc, doc. dr. Mojca Bavcon Kralj and prof. dr. Polonca Trebše from the University of Ljubljana.

The international school was attended by 22 students from Poland, the Czech Republic, Austria, Serbia, Bosnia and Herzegovina and Turkey.

 

nev

neva

Naša študentka Zdravstvene nege, Tjaša Ulčnik, je v preteklih dneh pomagala v enem izmed domov za starejše občane. Svoje doživetje je opisala takole:

"Pretekli dnevi so v meni pustili pečat. Na hitro sem sprejela odločitev, da grem pomagat v žarišče covida. V kraj, za katerega sploh nisem vedela, da obstaja, med ljudi, ki jih nisem poznala, in z zavestjo, da lahko zbolim. In ja, bilo me je strah. Ker, če si normalen, te je strah. Moja želja po pomoči sočloveku strah od nekdaj postavlja na drugo mesto. Ker če je strah večji od želje, zame pomeni, da si ne želiš dovolj. Ne bom izgubljala časa s tem, kako je 3/4 dneva garaje preživeti v tej opremi, ker če tega ne izkusiš sam, je vsaka beseda zaman. Poleg tega pa to ni bistvo, ki ga želim sporočiti. 

Pretekli dnevi so bili preprosto izjemni, nepozabni. Ker sem se že pred začetkom odločila, da takšni tudi bodo, in ker sem naveličana jamranja, negativizma, sprenevedanja, egocentričnosti in opominjanja, da je izbira poklica zavestna odločitev vsakega posameznika. Ko postaneš nasprotje vsemu slednjemu, se dobre stvari začno vračati k tebi.

Obožujem svoje delo. Poslanstvo, bolje rečeno. In če si s srcem pri njem, te od njega ne odvrne niti čas, v katerem smo se znašli. Ker je kljub vsemu to najlepši poklic na svetu. In zavedam se, kakšno čast imam, da sem ob sočloveku v njegovih najbolj ranljivih trenutkih življenja. Ko mu je najtežje. Ko je najbolj osamljen. Ko ga je strah. Ko hrepeni po dotiku, topli besedi, ali samo prisotnosti nekoga v tišini. Takrat njegova beseda “hvala” zveni najbolj pristno in iskreno, in je vredna več od vsakega dodatka na transakcijskem računu, ker, če bi to počela za denar, bi le-tega lahko zaslužila na lažji način. Želim opomniti, da se edinstvena lepota še vedno skriva v stvareh, ki so brezplačne. In ta čas nam daje priložnost, da se jih ponovno zavemo. In da pokažemo, da nam je poleg sebe, mar še za koga drugega. Bodi drugačen. Postrezi ljudem ljubezen. Tudi tistim jeznim. Ko ne bodo vedeli, kam z njo, ti jo bodo vrnili."

 

tjasa ulcnik

Vir: Osebni foto arhiv

 

Vsako leto, 8. novembra, radiološki inženirji in zdravniki radiologi praznujejo dan odkritja rentgenskih žarkov.

Letos mineva 125 let, odkar je nemški fizik Wilhelm Conrad Roentgen odkril rentgenske žarke oz. rentgensko svetlobo. Tako je v ponedeljek, 9. novembra 2020, v okviru Mednarodnega dneva radiologije in radiološke tehnologije potekal strokovno-znanstveni posvet. Letos je glede na trenutne razmere bila tema COVID-19.

Dogodek so pripravili Katedra za radiološko tehnologije Zdravstvene fakultete UL, Združenje radiologov Slovenije, Društvo radioloških inženirjev Slovenije in Zbornica radioloških inženirjev Slovenije. Na dogodku smo prisluhnili trem predavanjem iz vrst radioloških inženirjev, štirim predavanjem iz vrst zdravnikov radiologov in predavanju svetovno znanega mikrobiologa.

Na dogodku, ki je potekal v virtualnem okolju, je bilo prisotnih 400 poslušalcev, dogodek pa je bil, glede na prejete pohvale s strani poslušalcev, več kot uspešno izveden. 

V nedeljo, 8. novembra, smo obeležili Mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije in s tem 125 letnico odkritja rentgenskih žarkov .

V oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija je o tem, zakaj so rentgenski žarki za nas pomembni, govoril predavatelj z naše fakultete, doc. dr. Nejc Nekiš.

Vabljeni k ogledu prispevka (od 27:13 minute daje).

Vir: Arhiv RTV Slovenija

V četrtek, 5. novembra 2020, so naše sodelavke in članice Programske skupine ZF doc. dr. Mojca Bavcon Kralj, dr. Franja Prosenc in Urška Šunta predstavile svoje delo v oddaji Ugriznimo znanost na RTV Slovenija.

V prispevku "Živeti s pesticidi" so predstavile zadnje raziskave o ostanku pesticidov na posodi, na citrusih in na mikroplastiki.

Prispevek si lahko ogledate na povezavi.

V torek, 11. avgusta 2020, je na Radiu Slovenija, v oddaji Intelekta, v pogovoru o človekovi osebnosti in osebnostnih značilnostih ter o tem, kako na naše življenje in na odnose, v katere vstopamo, vpliva naša osebnost. govorila izr. prof. dr. Tina Kavčič.

Celoten pogovor lahko poslušate tukaj.

V ponedeljek, 22. junija 2020, je predsednik države g. Borut Pahor, izvajalcem zdravstvene in babiške nege ter študentom za njihovo požrtvovalno in nesebično delo med epidemijo koronavirusa podelil repliko priznanja Jabolko navdiha, ki ga je v imenu strokovnih kolegic in kolegov prevzela predsednica Zbornice – Zveze ga. Monika Ažman. Na svečano podelitev so bili povabljeni študenti zdravstvene nege Zdravstvene fakultete in njihov pedagoški koordinator viš. pred. Robert Sotler.

Preberite več ...

PRODOR je študentski inovativni projekt (razpis ŠIPK), katerega namen je osveščati javnost o zdravem načinu življenja, s katerim želijo spodbujati ljudi, da prevzamejo odgovornost za svoje zdravje, kar naj bi posledično vodilo v zdravo staranje.

Preberite več ...

Raziskovalna skupina Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani je v okviru partnerskega sodelovanja s kolegi doma in v tujini preučevala aktualno problematiko virusa SARS-CoV-2 in bolezni COVID-19. Pripravili so pregledni znanstveni članek z naslovom “From Extracellular Vesicles to Global Environment: a Cosmopolite SARS-CoV-2 Virus” in ga poslali v objavo v revijo Mat. Technol. Pri pripravi članka je sodelovalo 34 soavtorjev z različnih področij, ki so osvetlili problematiko virusa in bolezni z več strani.

Vodilna avtorica publikacije je prof. dr. Veronika Kralj Iglič, koordinatorice posameznih področij, ki si delijo prvo avtorstvo pa so doc. dr. Raja Dahmane, prof. dr. Tjaša Griessler Bulc in prof. dr. Polonca Trebše. Vse navedene so iz Zdravstvene fakultete, na kar smo še posebej ponosni.

Preberite več ...

Leto 2020 je mednarodno leto medicinskih sester in babic, 12. maja vsako leto pa obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester. 

Medicinske sestre so temelj vsakega zdravstvenega sistema in so ključne za zagotavljanje zdravstvenega varstva. Zaradi svoje edinstvene vloge neprecenljivo prispevajo k zdravju ljudi po vsem svetu. Letošnji mednarodni dan poteka pod geslom Medicinske sestre: glas za vse nas in za zdravje po svetu.

Zdravstvena nega zagotavlja, da zdravstveni sistemi po vsem svetu omogočajo visokokakovostno, vsem dosegljivo in dostopno zdravstveno varstvo. Kot največja poklicna skupina v zdravstvu izvajalci zdravstvene nege skrbijo za zdravstvene potrebe posameznikov in skupnosti ter pomembno pripomorejo k izboljšanju zdravja vseh. Podprta in opolnomočena zdravstvena nega predstavlja učinkovito rešitev za izboljšanje izidov zdravstvene obravnave.

Vsem izvajalcem zdravstvene nege čestitamo ob vašem dnevu in se vam zahvaljujemo za vaše strokovno in požrtvovalno delo ter za vsakodnevno skrb, ki jo posvečate zdravim in bolnim. Predvsem sedaj, v času koronavirusa, ko so razmere toliko bolj zapletene.

 

Leto 2020 je mednarodno leto medicinskih sester in babic, 5. maja vsako leto pa obeležujemo mednarodni dan babic.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva babic se glasi: Babice z ženskami: praznujte, dokažite, aktivirajte, združite se - naš čas je ZDAJ!

Naloga babic je skrb za nosečnost, porod, poporodno obdobje porodnic in nega novorojenčkov. Njihovo delo je edinstveno... Babice so tiste, ki pomagajo pri rojstvu, so prvi stik novorojenčka z zunanjim svetom, one ga položijo materi ali očetu v naročje. One so tam, takrat, zanj, zanje.

Spoštovane babice, iskrene čestitke ob vašem dnevu!

»Ohranimo življenja, skrbimo za higieno rok« / 5. maj - mednarodni dan higiene rok.

Naše roke imajo ključno vlogo pri prenosu povzročiteljev različnih nalezljivih bolezni, kar se je izkazalo tudi pri prenosu novega koronavirusa SARS-CoV-2. Novi koronavirus se namreč širi predvsem kapljično (s kašljanjem, kihanjem) in kontaktno. Kontakten prenos je možen z dotikom okuženih ljudi in predvsem onesnaženih površin.

Tudi na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani (ZF UL) se pridružujemo obeležitvi letošnjega mednarodnega dneva higiene rok. V luči stalnih opozoril glede higiene rok, ki smo jih dnevno deležni zaradi aktualne pandemije, želimo izpostaviti, da higiena rok ne predstavlja samo umivanja ali razkuževanja rok, ampak je umivanje rok prvi in najpomembnejši ukrep v nizu petih elementov celostne higiene rok, kamor poleg umivanja uvrščamo tudi razkuževanje in nego rok, uporabo rokavic in princip nedotikanja. Na spodnji povezavi »Higiena rok v vsakodnevnem življenju v času epidemije COVID 19« je predstavljenih vseh pet elementov higiene rok. Slednje je v času trenutnih razmer pomembno tudi za splošno javnost, z namenom preprečevanja širjenja bolezni COVID-19. Ravno splošna javnost lahko odigra ključno vlogo v boju proti bolezni z doslednim upoštevanjem načel higiene rok v vsakodnevnem življenju.

Higiena rok v vsakodnevnem življenju v času epidemije COVID 19

Viš. pred. dr. Gregor Jereb iz Oddelka za sanitarno inženirstvo o higieni rok v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija.

Več o mednarodnem dnevu higiene rok lahko preberete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Z velikim ponosom objavljamo izjavo Zveze študentov medicine Slovenije (ZŠMS) in Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva (SŠZNB), ki sokoordinirata delovanje študentov prostovoljcev v socialno-varstvenih zavodih po Sloveniji.

Gre za enkratno interdisciplinarno sodelovanje, ki daje odlične rezultate. V ZŠMS in SŠZNB so na ustvarjeno in na vse prostovoljce izjemno ponosni, prav tako pa smo na vse naše študente ponosni tudi mi.

Bravo!

 

Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva ter Zveza študentov medicine Slovenije že nekaj tednov sodelujeta pri reševanju problema pomanjkanja kadra v slovenskih Domovih za starejše občane. Prostovoljci se aktivno vključujejo v delo v domovih, pri tem pa vse bolj opažajo osamljenost, slabše duševno počutje, pomanjkanje veselja in volje med starostniki, ki imajo zaradi strogih omejitev gibanja in prepovedi obiskovanja, že več tednov omejene socialne stike.

Z namenom, da jim povrnejo srečo in upanje, so se odločili, da k sodelovanju povabijo tudi otroke slovenskih osnovnih šol in vrtcev ter njihove vzgojitelje, učitelje in starše.

Preberite več ...
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.