mancaobjava

Med 20. in 22. junijem 2022 je v Krakowu na Poljskem potekalo tretje srečanje članov projekta GivingCare (Erasmus+), ki pa je bilo prvo srečanje v živo.

Iz Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani v projektu sodelujejo štirje visokošolski učitelji in sicer iz Oddelka za delovno terapijo pred. Špela Mihevc in dr. Katarina Galof ter iz Oddelka za zdravstveno nego Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Ljubiša Pađen in dr. Manca Pajnič (vodja skupine). Vodja in prijavitelj projekta je Escola Superiro Saude Satna Maria (Portugalska), partnerji pa poleg Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani še Jagiellonian University Medical College (Poljska), Universidade da Coruna (Španija), EuroCarers (Belgija) ter FilmesdaMente (Portugalska).

Preberite več ...

Konec maja in v začetku junija je na dveh uglednih univerzah v Mehiki, Avtonomni Univerzi San Luis Potosi in Avtonomni Univerzi Aguascalientes, potekalo prvo transnacionalno dvotedensko delovno srečanje partnerjev Erasmus+ projekta SmartNurse - Developing Teachers´ and Nursing Students´ Competencies in Digital Nursing iz Mehike, Salvadorja, Finske in Slovenije.

Preberite več ...

EIT FOOD HUB Slovenija je zaključil projekt Challenge Lab 2022, kjer je 8 skupin iskalo rešitve za aktualno problematiko: “Izziv prehranske oskrbe starejših”.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z EIT Food Hub Slovenija, ki je del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo – EIT (http://eit.europa.eu/) sta na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, v aprilu in maju 2022, ponovno organizirala hackhaton, ki letos nagovarja kompleksno in perečo temo: IZZIV PREHRANSKE OSKRBE STAREJŠIH. EIT Food podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije.

Preberite več ...

Na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so strokovne komisije izmed prispelih raziskovalnih nalog (dela preko 300-ih mladih raziskovalcev) na vsakem področju izbrale največ 6 raziskovalnih nalog iz celotne Slovenije.

Na sklepnem delu državnega srečanja, ki je potekal 16. maja 2022 v Murski Soboti, sta dve nalogi, opravljeni pod mentorstvom sodelavk ZF in ZRI, prejeli zlato in srebrno priznanje.

Preberite več ...

Ob mednarodnem dnevu higiene rok, ki ga vsako leto obeležujemo 5. maja,  želimo opozoriti širšo javnost in posamezne poklicne skupine na pomembnost higiene rok. Umivanje rok je osnovni, enostaven, učinkovit in cenovno dostopen način preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Letošnji svetovni dan higiene rok 2022 se pod geslom »SAVE LIVES: Clean Your Hands« osredotoča na pomembnost ozaveščanja o higieni rok in s tem ohranjanja življenj.

Preberite več ...

V torek, 29. in v sredo, 30. marca 2022, so na Zdravstveni fakulteti potekale Slavnostne podelitve diplomskih listin diplomantom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki so diplomirali v času od 1. 10. 2020 do vključno 30. 9. 2021.

Diplomske listine je prejelo 438 diplomantov, in sicer:
- 35 diplomantov babištva,
- 47 diplomantov delovne terapije,
- 71 diplomantov fizioterapije 1. stopnje,
- 8 diplomantov fizioterapije 2. stopnje,
- 24 diplomantov laboratorijske zobne protetike,
- 21 diplomantov ortotike in protetike,
- 42 diplomantov radiološke tehnologije 1. stopnje,
- 17 diplomantov radiološke tehnologije 2. stopnje,
- 34 diplomantov sanitarnega inženirstva 1. stopnje,
- 12 diplomantov sanitarnega inženirstva 2. stopnje,
- 124 diplomantov zdravstvene nege 1. stopnje in
- 3 diplomanti zdravstvene nege 2. stopnje.

Fotografije dogodka:
Fotogalerija podelitve 29.3.2022 ob 9.30 uri
Fotogalerija podelitve 29.3.2022 ob 12. uri
Fotogalerija podelitve 30.3.2022 ob 9.30 uri
Fotogalerija podelitve 30.3.2022 ob 12. uri


Spoštovani diplomanti, iskrene čestitke še enkrat in srečno v "službi zdravja"!

Prva slovenska visokošolska učiteljica fizioterapije, gospa Marija Kandus, je 6. marca letos praznovala 100. rojstni dan.

Diplomirala je leta 1952 v prvi generaciji fizioterapevtov. Tedanji učitelji so takoj prepoznali njeno poklicno radovednost ter pronicljivost in kmalu je postala prva fizioterapevtka učiteljica na tedanji šoli za fizioterapevte. Do leta 1987 je poučevala temeljne fizioterapevtske predmete na vseh predhodnicah Zdravstvene fakultete. V 35 letih je poučevala in oblikovala vse generacije fizioterapevtov. Kljub omejenim možnostim tedanjega časa je upela držati korak s svetovnim razvojem fizioterapije. Še več, njen delovni zanos je v kombinaciji z izjemnim intelektualnim potencialom prispeval tudi k vizionarstvu, ki so ga njeni študentje lahko prepoznali šele leta pozneje. 

V imenu Oddelka za fizioterapijo in v imenu Zdravstvene fakultete smo ji voščili na še mnoga zdrava leta.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) je Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani v postopku revalvacije podaljšal veljavnost certifikata "Športnikom prijazno izobraževanje".

Certifikat "Športnikom prijazno izobraževanje" je certifikat za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov na ravni srednješolske ravni izobraževanja, ter višje / visokošolske ravni izobraževanja. Namen certifikata je prepoznati okolja in izobraževalne institucije, ki omogočajo prilagojeno izobraževanje športnikov.

Diplomant študijskega programa Ortotika in protetika na Zdravstveni fakulteti UL, Aljaž Muršec, je v okviru svoje diplomske naloge poskrbel za prvo pasjo protezo pri nas.

V sodelovanju z Veterinarsko fakulteto so v projektu pomagali psički Ajki, ki je v nesreči z vlakom izgubila večji del šape zadnje desne okončine.

Prispevek na 24ur.com.

V soboto, 16. oktobra 2021, so študenti slovenskih zdravstvenih fakultet skupaj s študenti obeh medicinskih fakultet, taborniki in skavti, prvimi posredovalci in drugimi prostovoljci izvedli vrsto aktivnosti ob Svetovnem dnevu oživljanja 2021

Akcija je potekala pod okriljem projekta Slovenija oživlja, v katerega je vključenih več organizacij, med njimi tudi Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva, Zveza študentov medicine Slovenije, Rdeči križ Slovenije, Slovenski reanimacijski svet in drugi. Vsi omenjeni so pripomogli, da je bil dogodek, ki je potekal na več kot 50-ih lokacijah in v več kot 10 slovenskih krajih, uspešno izveden.

Študenti ZF so mimoidoče, ki jih je naša stojnica pritegnila, najprej podučili, kako naj pristopijo do osebe brez znakov življenja. Poudarili so, da je pomembna hitra prepoznava stanja in hitro ukrepanje (klic 112, vzklik »Na pomoč!«) ter hitro in učinkovito izvajanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja, če je le ta na voljo. 

Preberite več ...

27. novembra 2020 je pod okriljem Filozofske fakultete UL, potekal projekt Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.

Pri izvedbi dogodkov je sodelovalo kar 11 drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani, med njimi tudi Zdravstvena fakulteta.

Organizatorji dogodka vas vljudno naprošajo, da si vzamete 3 minute časa za izpolnjevanje anonimnega vprašalnika o vaših stališčih o znanosti in raziskovanju nasploh ter vaših pogledih na družboslovje in humanistiko. V zaključku sledi še nekaj kratkih vprašanj o Evropski uniji.

Najlepša hvala.

Povezava do ankete.

Z današnjim dnem se začenja Teden Univerze v Ljubljani, ki ga vsako leto obeležujemo na začetku decembra, ko najstarejša in največja univerza v Sloveniji praznuje rojstni dan.

Ker zaradi epidemioloških razmer Tedna Univerze letos ne moremo slavnostno obeležiti v živo, najodličnejše raziskovalne dosežke, prejemnice in prejemnike častnih nazivov, plaket, nagrad, listin in priznanj Univerza s ponosom predstavlja na posebni spletni strani UL.

Na uspehe Univerze v Ljubljani smo izjemno ponosni, še bolj pa smo ponosni na tiste prejemnike priznanj Univerze v Ljubljani, ki prihajajo z naše fakultete.

Preberite več ...

V preteklem študijskem letu 2019/2020 je bilo v okviru Univerze v Ljubljani izvedenih 47 interaktivnih projektov, ki so se izvajali v okviru razpisa PKP - »Po kreativni poti do znanja«. Ti projekti so pokrivali najrazličnejša področja naravoslovja, družboslovja, humanistike, umetnosti tehnike in kmetijstva ter povezovali visokošolske zavode/pedagoške mentorje, študente in (ne)gospodarske organizacije. S sodelovanjem v projektih so študentje pridobili dodatne povezave, znanja in izkušnje, ki so pomembne in koristne za vstop na trg dela. Po drugi strani pa tovrstni projekti omogočajo, da morebitni bodoči delodajalci prejmejo neobremenjene sveže ideje študentov, ki tekom projekta kažejo svoja znanja in kompetence, kar lahko vodi v zaposlitev ali poslovno povezovanje. Finančna sredstva za izvedbo prispevata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pri projektih PKP je v lanskem študijskem letu sodelovalo kar 333 študentov, 133 pedagoških mentorjev in 68 organizacij/podjetij.

Preberite več ...

Od 18. do 20. novembra 2020 v Sarajevu poteka Studentska konferenca Hrana - Ishrana - Zdravlje, ki poteka virtualno preko Zoom platforme in livestream-a.

Vabljena predavateljica na otvoritvi je bila doc. dr. Mojca Bavcon Kralj, naslov predavanja Unintentional exposure to pesticides: the household keeping case.

 

Od 16. do 18. novembra 2020 je na Zdravstveni fakulteti preko Zoom platforme potekala virtualna Mednarodna šola Nevarne snovi.

Pri izvedbi Mednarodne šole so sodelovali prof. dr. Jasmina Djedjibegović z Univerze v Sarajevu, BiH, prof. Mihaela Badea s Transilvanske Univerze v Brasovu, Romunija, prof. dr. Guray Salihoglu z Uludag Univerze v Bursi, Turčija ter dr. Franja Prosenc, doc. dr. Mojca Bavcon Kralj in prof. dr. Polonca Trebše z Univerze v Ljubljani. 

Mednarodne šole se je udeležilo 22 študentov iz Poljske, Češke, Avstrije, Srbije, Bosne in Hercegovite ter Turčije.

___________________________________________

From 16th to 18th November 2020, the virtual International School of Dangerous Substances was held at Faculty of Health Sciences, University of Ljubljana via Zoom platform.

The speakers at the International school were professors and researchers from the field of environmental sciences from Slovenia and abroad: prof. dr. Jasmina Djedjibegović from the University of Sarajevo, BiH, prof. Mihaela Badea from the Transilvania University of Brasov, Romania, prof. dr. Guray Salihoglu from Uludag University of Bursa, Turkey, and dr. Franja Prosenc, doc. dr. Mojca Bavcon Kralj and prof. dr. Polonca Trebše from the University of Ljubljana.

The international school was attended by 22 students from Poland, the Czech Republic, Austria, Serbia, Bosnia and Herzegovina and Turkey.

 

nev

neva

Naša študentka Zdravstvene nege, Tjaša Ulčnik, je v preteklih dneh pomagala v enem izmed domov za starejše občane. Svoje doživetje je opisala takole:

"Pretekli dnevi so v meni pustili pečat. Na hitro sem sprejela odločitev, da grem pomagat v žarišče covida. V kraj, za katerega sploh nisem vedela, da obstaja, med ljudi, ki jih nisem poznala, in z zavestjo, da lahko zbolim. In ja, bilo me je strah. Ker, če si normalen, te je strah. Moja želja po pomoči sočloveku strah od nekdaj postavlja na drugo mesto. Ker če je strah večji od želje, zame pomeni, da si ne želiš dovolj. Ne bom izgubljala časa s tem, kako je 3/4 dneva garaje preživeti v tej opremi, ker če tega ne izkusiš sam, je vsaka beseda zaman. Poleg tega pa to ni bistvo, ki ga želim sporočiti. 

Pretekli dnevi so bili preprosto izjemni, nepozabni. Ker sem se že pred začetkom odločila, da takšni tudi bodo, in ker sem naveličana jamranja, negativizma, sprenevedanja, egocentričnosti in opominjanja, da je izbira poklica zavestna odločitev vsakega posameznika. Ko postaneš nasprotje vsemu slednjemu, se dobre stvari začno vračati k tebi.

Obožujem svoje delo. Poslanstvo, bolje rečeno. In če si s srcem pri njem, te od njega ne odvrne niti čas, v katerem smo se znašli. Ker je kljub vsemu to najlepši poklic na svetu. In zavedam se, kakšno čast imam, da sem ob sočloveku v njegovih najbolj ranljivih trenutkih življenja. Ko mu je najtežje. Ko je najbolj osamljen. Ko ga je strah. Ko hrepeni po dotiku, topli besedi, ali samo prisotnosti nekoga v tišini. Takrat njegova beseda “hvala” zveni najbolj pristno in iskreno, in je vredna več od vsakega dodatka na transakcijskem računu, ker, če bi to počela za denar, bi le-tega lahko zaslužila na lažji način. Želim opomniti, da se edinstvena lepota še vedno skriva v stvareh, ki so brezplačne. In ta čas nam daje priložnost, da se jih ponovno zavemo. In da pokažemo, da nam je poleg sebe, mar še za koga drugega. Bodi drugačen. Postrezi ljudem ljubezen. Tudi tistim jeznim. Ko ne bodo vedeli, kam z njo, ti jo bodo vrnili."

 

tjasa ulcnik

Vir: Osebni foto arhiv

 

Vsako leto, 8. novembra, radiološki inženirji in zdravniki radiologi praznujejo dan odkritja rentgenskih žarkov.

Letos mineva 125 let, odkar je nemški fizik Wilhelm Conrad Roentgen odkril rentgenske žarke oz. rentgensko svetlobo. Tako je v ponedeljek, 9. novembra 2020, v okviru Mednarodnega dneva radiologije in radiološke tehnologije potekal strokovno-znanstveni posvet. Letos je glede na trenutne razmere bila tema COVID-19.

Dogodek so pripravili Katedra za radiološko tehnologije Zdravstvene fakultete UL, Združenje radiologov Slovenije, Društvo radioloških inženirjev Slovenije in Zbornica radioloških inženirjev Slovenije. Na dogodku smo prisluhnili trem predavanjem iz vrst radioloških inženirjev, štirim predavanjem iz vrst zdravnikov radiologov in predavanju svetovno znanega mikrobiologa.

Na dogodku, ki je potekal v virtualnem okolju, je bilo prisotnih 400 poslušalcev, dogodek pa je bil, glede na prejete pohvale s strani poslušalcev, več kot uspešno izveden. 

V nedeljo, 8. novembra, smo obeležili Mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije in s tem 125 letnico odkritja rentgenskih žarkov .

V oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija je o tem, zakaj so rentgenski žarki za nas pomembni, govoril predavatelj z naše fakultete, doc. dr. Nejc Nekiš.

Vabljeni k ogledu prispevka (od 27:13 minute daje).

Vir: Arhiv RTV Slovenija

V četrtek, 5. novembra 2020, so naše sodelavke in članice Programske skupine ZF doc. dr. Mojca Bavcon Kralj, dr. Franja Prosenc in Urška Šunta predstavile svoje delo v oddaji Ugriznimo znanost na RTV Slovenija.

V prispevku "Živeti s pesticidi" so predstavile zadnje raziskave o ostanku pesticidov na posodi, na citrusih in na mikroplastiki.

Prispevek si lahko ogledate na povezavi.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.