Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Arhiv obvestil - Novice

Mednarodni študenti, ki so trenutno na študentski izmenjavi na ZF, so nedavno obiskali Narodno univerzitetno knjižnico in rektorat Univerze v Ljubljani. Tam so spoznavali nekatere kulturne mejnike v razvoju slovenskega jezika in univerze.

V Brežicah je 13. januarja 2024 potekal 3. AB turnir, ki šteje za člansko slovensko jakostno lestvico.

Taja Pipan, naša študentka Fizioterapije, se je skupaj z Jakom Ivančičem brez izgubljenega seta prebila vse do finala, v finalu pa sta po treh napornih setih osvojila prvo mesto.

Preberite več ...

Univerza v Ljubljani in njene članice, med katerimi je tudi Zdravstvena fakulteta, se od 1. januarja 2024 predstavljajo z novo celostno grafično podobo. Podoba ohranja tri dosedanje gradnike vizualne identitete, in sicer slikovni znak deželnega dvorca, rdečo barvo in črkovni zapis, vendar tako, da poveča njihovo prepoznavnost in vsestranskost uporabe. Hkrati na izviren način z likovno čistostjo modernizira znak, ki simbolizira sodobno univerzo s tradicijo. Proces implementacije nove celostne grafične podobe, ki se spreminja po 22 letih, bo trajal predvidoma dve leti, v prenovo podobe pa je vključenih vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 akademije – Univerze v Ljubljani.

Preberite več ...

UL ZF, Slovenija (izr. prof. dr. Renata Vauhnik), Universidad San Pablo CEU, Madrid, Španija (prof. dr. Juan Carlos Zuil Escobar, prof. dr. Carmen Belen Martinez Cepa) in Ministerio de Defensa de Espana, Madrid, Španija (Beatriz Sanz-Bustillo Arguirre) so pripravili skupen raziskovalni projekt z naslovom ASSESSMENT OF KNEE LAXITY AMONG CADETS.

Preberite več ...

Vsako leto 15. oktobra obeležujemo svetovni dan umivanja rok. Letošnji svetovni dan umivanja rok 2023 se pod geslom »Clean hands are within reach« osredotoča na pomembnost ozaveščanja javnosti o vlogi in pomenu umivanja rok in s tem ohranjanja življenj. Gre za globalni dan zagovorništva higiene rok, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu umivanja rok z uporabo mila. Umivanje rok je ključni preventivni higienski ukrep, ki je enostaven in cenovno dostopen ter izkazuje izjemno učinkovitost pri zmanjševanju prenosa številnih povzročiteljev nalezljivih bolezni. Žal ugotavljamo, da ga v zadnjem obdobju v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, vse pogosteje nadomešča razkuževanje rok, ki je sicer res v okoliščinah, ko voda in milo nista na razpolago, ustrezna alternativa, ne more in ne sme pa postati zamenjava za umivanje rok. Tudi zato želimo ob mednarodnem dnevu umivanja rok letos na Zdravstveni fakulteti UL opozoriti javnost in posamezne poklicne skupine o pomembnosti umivanja rok za javno zdravje. V ta namen je bila v tednu po 15 oktobru v avli fakultete izvedena stojnica z dodatnimi materiali in informacijami, s katerimi želimo opomniti tako študente, zaposlene na fakulteti in naključne goste o pomenu umivanja rok za zdravje skupnosti in zdravje posameznika.

Preberite več ...

Umivanje rok je postopek, ki se ga pogosto smatra za splošno poznanega, žal pa izvajanje higienskih praks v družbi pokaže, da temu ni tako. Zato je treba k usvajanju higiene rok pri najmlajših pristopiti sistematično, z veliko razumevanja, potrpežljivosti in ljubezni ter po možnosti na zabaven način. V sodelovanju med članicami Univerze v Ljubljani (Zdravstvena fakulteta, Medicinska fakulteta, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Pedagoška fakulteta in Filozofska fakulteta) ter Zasebnim vrtcem Sonček smo v sklopu razpisa za projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023 pripravili projekt, s katerim smo želeli nasloviti prav usvajanje higiene v skupini otrok v vrtcu. Nosilec projekta dr. Gregor Jereb prihaja z Zdravstvene fakultete. Na projektu so sodelovali študenti Ana Vlahovič, Tjaša Erjavec, Manca Kukovičič, Filip Bregar, Anita Kermavner, Eva Šefic, Julija Brudar, Špela Muha, Erika Mohorčič in Nika Nardin, mentorice z zasebnega vrtca Sonček Tanja Jereb, Zlata Grofelnik, Ines Sabol in Katja Polajnar ter pedagoški mentorji dr. Gregor Jereb, dr. Andreja Kukec, dr. Stojan Kostanjevec in dr. Petra Černe Oven.

Preberite več ...

V sredo, 14. junija 2023, je ekipa projekta »Hmm, le kam bi dal?«, sestavljena iz študentov petih študijskih programov treh fakultet Univerze v Ljubljani – Zdravstvene fakultete, Filozofske fakultete in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, predstavila rezultate svojega dela v Domu starejših Škofljica. Projekt je potekal v okviru razpisa »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023« in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Preberite več ...

Ob zaključku študijskega procesa, svetovnemu dnevu športa in ob 60-letnici športne vzgoje na Univerzi v Ljubljani, je v sredo, 31. maja 2023, potekalo Tekmovanje Univerze v Ljubljani v velikem kanuju.

Na tekmovanju je sodelovalo 16 ekip. Prvo mesto je osvojila ekipa Fakultete za elektrotehniko, drugo mesto ekipa Medicinske fakultete in tretje mesto ekipa Biotehniške fakultete. Odlične so bile tudi vse ostale sodelujoče ekipe, med njimi tudi ekipa Zdravstvene fakultete.

Foto: STA, Daniel Novakovič

V sredo, 24. maja 2023, smo na prireditvi ob Dnevu Zdravstvene fakultete podelili priznanja Zdravstvene fakultete najbolj zaslužnim sodelavcem. Priznanja so prejeli tudi študenti za uspeh pri študiju in za vidne dosežke pri obštudijskih dejavnostih v preteklem študijskem letu.

Preberite več ...

Od 3. do 22. maja 2023 smo na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani organizirali Poletno šolo Nevarne snovi (Hazardous substances). Poletna šola je potekala v sklopu izbirnega strokovnega predmeta »Nevarne snovi« (nosilka prof. dr. Polonca Trebše), ki je akreditiran v angleškem jeziku in od leta 2015 dalje izveden v obliki poletne šole z mednarodno udeležbo.

Preberite več ...
Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »