Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Prešernovi nagrajenci za študijsko leto 2021/2022

V četrtek, 1. decembra 2022, je na Zdravstveni fakulteti potekala Slavnostna podelitev diplomskih listin diplomantom 2. stopnje in Prešernovih nagrad.

Prešernovo nagrado je prejelo 7 diplomantov, ki so v študijskem letu 2021/2022 izdelali najboljša raziskovalna dela.

Velika zahvala gre Zlatarni Celje za donacijo Prešernovih srebrnikov.

 

2022 12 07 09 10 31 zlatarnacelje.jpg Fotografije


1. ANA BOŠTJANČIČ

Naslov dela: Primerjava funkcije kolena po rekonstrukciji sprednje križne vezi in dinamični stabilizaciji po metodi LIGAMYS

mentorica: doc. dr. Renata Vauhnik
somentor: Gregor Ravnikar, dr. med.

Dinamična stabilizacija ligamenta je novejša tehnika obravnave pretrgane sprednje križne vezi, Razvila se je zaradi pomanjkljivosti, ki so se dolgoročno pokazale pri zdravljenju s postopkom rekonstrukcije. Zaradi pomanjkanja primerjalnih raziskav, ki bi dale odgovor o učinkovitosti postopka je Ana Boštjančič s prospektivno raziskavo želela odgovoriti na vprašanje, ali se funkcija kolena po dinamični stabilizaciji strgane sprednje križne vezi po metodi Ligamys, razlikuje od funkcije po standardni rekonstrukciji sprednje križne vezi. Rezultati kratkoročnega spremljanja 35 preiskovancev so pokazali, da skupini v različnih merjenih komponentah nista pokazali statistično pomembnih razlik. To vliva upanje v dolgoročno uspešnost postopka dinamične stabilizacije, ki je v preteklih raziskavah pokazal nižjo mero invazivnosti in višjo stroškovno učinkovitost. Prva tovrstna raziskava pri nas, pa tudi ena izmed prvih v svetu je pomembno izhodišče za nadaljnje raziskovanje in dolgoročno spremljanje tega klinično pomembnega področja.

Ana Boštjančič je izjemno raziskovalno radovedna in nadarjena. Pri zasnovi in izvedbi svojega raziskovalnega magistrskega dela je bila inovativna, samostojna in vztrajna. Njeno delo pomeni velik doprinos tako področju fizioterapije, kot tudi področju travmatologije.


2. KARMEN BRENCE

Naslov dela: Uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov med športniki

mentor: doc. dr. Andreja Kvas
somentorica: Helena Koprivnikar

Karmen Brence se je lotila teme, ki je bila doslej v slovenskem prostoru še neraziskana. V svetu in tudi pri nas se kaže trend upadanja kajenja klasičnih cigaret in povečevanja uporabe brezdimnih tobačnih izdelkov tudi med populacijo športnikov. Zato je avtorica zasnovala raziskavo v kateri je s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljala pogostost uporabe snusa med populacijo amaterskih in profesionalnih športnikov v Sloveniji, ki se ukvarjajo z ekipnimi ali individualnimi športi. V končno statistično analizo je vključila bivše in sedanje uporabnike snusa in ugotovila, da so z uporabo pričeli predvsem zaradi sprostitve, neškodljivega vpliva na dihala, večje koncentracije, vpliva okolja in družbe, boljšega počutja in diskretnosti uporabe, ne pa zaradi izboljšanja športne uspešnosti. Nadalje je ugotovila, da trenutni uporabniki snusa le-tega uporabljajo po zaključku treningov in tekmovanj. Predlagala je pripravo in dopolnitve zdravstvenovzgojnih gradiv in vsebin o problematiki uporabe brezdimnih tobačnih izdelkov. Za natančnejši uvid v uporabo brezdimnih tobačnih izdelkov v populaciji športnikov, pa je predlagala kvalitativno raziskavo, v obliki fokusnih skupin ali polstrukturiranih intervjujev.

Avtorica pripravlja članek za objavo v strokovni recenzirani reviji. V letu 2023 pa bo rezultate raziskave predstavila tudi na eni izmed znanstvenih konferenc.


3. MAŠA CEGLAR

Naslov dela: Primerjava dveh metod za ugotavljanje prisotnosti bakterije Escherichia coli v vodi Podpeškega in Rakiškega jezera in dokazovanje njenih virulentnih sevov

mentorica: izr. prof. dr. Karmen Godič Torkar
somentorica: mag. Tatjana Rupel

Maša Ceglar je v svoji nalogi predstavila problem dveh jezer, ki ju poleti kopalci množično obiskujejo, vendar pa kakovosti vode v okviru državnega monitoringa tam ne nadzorujejo. Tekom celega leta je preverjala mikrobiološko ustreznost in varnost vode ter ugotavljala pokazatelje fekalnega onesnaženja vode. V sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, je primerjala dve mikrobiološki metodi za dokazovanje sevov Escherichie coli, pri katerih je potem z genetskimi metodami potrjevala virulenco. Na osnovi rezultatov je eno izmed jezer lahko razvrstila v razred z odlično kakovostjo, drugo pa v razred s slabo kakovostjo kopalne vode. V obeh jezerih pa je potrdila prisotnost potencialno patogenih sevov bakterije Escherichia coli. Rezultate naloge so z odobravanjem sprejeli tudi v laboratoriju za vode Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, saj so jim vodilo za izbiro metodike pri vzorcih površinskih vod.

Maša Ceglar je v pripravo svojega dela vložila veliko terenskega in laboratorijskega dela ter obširnega pregleda strokovne literature. Povzetki njenega dela so bili že predstavljeni na Slovenskem mikrobiološkem kongresu 2021 in na letošnjem izobraževanju mentorjev Zdravstvene fakultete v septembru 2022.


4. MARCEL KEPIC

Naslov dela: Čebelarjenje pri osebah z nevrološkimi obolenji

mentorica: viš. pred. mag. Andreja Švajger

Diplomsko delo Marcela Kepica prinaša vpogled v izkušnje oseb z nevrološkimi obolenji pri ponovnem vključevanju v njim pomembno vsakodnevno dejavnost – čebelarjenje. Kvalitativni pristop k raziskovanju, ki ga je uporabil v raziskavi, je omogočil poglobljeno proučevanje in pot do razumevanja njihovih posamičnih in skupne izkušnje na tej poti. Čeprav je bolezen korenito posegla v njihovo zmožnost čebelarjenja, je osebam z nevrološkimi obolenji prav to predstavljalo temelj za kljubovanje in pogum in nenazadnje tudi rešilno bilko po bolezni, za katero se je bilo vredno potruditi. Prav pomen in želja po čebelarjenju sta jim omogočila iskanje novih poti in prilagoditev.

Marcel Kepic je v celotnem raziskovalnem procesu pokazal izjemno samostojnost, odlikoval pa se je zlasti v doseženi ravni kvalitativne analize, ki je omogočila tako časovne kot vsebinske predstavitve tém. Ugotovitve delovnim terapevtom in drugim strokovnjakom, pa tudi laični javnosti prinašajo vpogled v pomen in vlogo omogočanja izvajanja vsakodnevnih dejavnosti za ohranjanje smisla ter kakovosti življenja ob spopadanju s spremembami v funkcioniranju. Te ugotovitve skozi dejavnost čebelarjenja predstavljajo edinstven prispevek k razvijajočim se dokazom za delovno terapijo.


5. MAŠA SROVIN

Naslov dela: Uporaba dezodorantov in antiperspirantov med ženskami

mentorica: viš. pred. dr. Marija Milavec Kapun

Maša Srovin je z izjemno motiviranostjo in strokovnostjo pristopila k pripravi svojega zaključnega dela. Izbrala je redko raziskovano tematiko uporabe kozmetičnih izdelkov za pazduho med ženskami. V letu 2021 je izvedla anketo, v kateri je sodelovalo 862 žensk. Z raziskavo je ugotovila, da vedno mlajše ženske, ki se tudi pogosteje brijejo, uporabljajo dezodorante in antiperspirante. V zaključkih je avtorica poudarila, da so potrebne nadaljnje raziskave o vplivu aluminijevih soli na razvoj raka dojk in podala tudi predlog za oblikovanje smernic za uporabo kozmetičnih izdelkov za pazduho, predvsem pri mladih, ki najpogosteje nanašajo dezodorante in antiperspirante takoj po britju pazduhe.

Na osnovi rezultatov raziskave je pripravila članek, ki je v postopku objave v reviji Obzornik zdravstvene nege. Svoje znanje nadgrajuje na magistrskem študiju na Švedskem.


6. LANA STAVER

Naslov dela: Adhezija bakterije Streptococcus mutans na cirkonijev oksid z dodatki

mentor: izr. prof. ddr. Klemen Bohinc
somentorja: dr. Anže Abram in viš. pred. Franc Rojko

V oralni mikroflori se ne moremo izogniti mikroorganizmom, ki se nabirajo v obliki biofilmov. Bakterija, ki je najbolj povezana s tvorbo plaka je Streptococcus mutans, ki je navadno prisotna v ustni votlini. V zobni protetiki se kot zobni nadomestek vedno bolj uporablja cirkon oksidna keramika, saj je biokompatibilna in ima odlične mehanske ter estetske lastnosti. Namen diplomskega dela Lane Staver je bil ugotoviti, kako nekatere fizikalne lastnosti, kot so hrapavost, zeta potencial in hidrofobnost površin vplivajo na adhezijo bakterije Streptococcus mutans in posledično razvoj biofilma. Avtorica je pripravila vzorce štirih sestav cirkon oksidne keramike, ki se uporabljajo za izdelavo zobnih kron, inlejev in onlejev. Ugotovila je, da je adhezija bakterij manjša na manj hrapavih površinah in na površinah z bolj negativnim zeta potencialom. Povezave med adhezijo in hidrofobnostjo v raziskavi ni zaznala.

Na podlagi rezultatov diplomskega dela Lane Staver se že pripravlja izvirni znanstveni članek.


7. ŠEJLA TROŽIĆ

Naslov dela: Slikanje medenice stoje z in brez odmika maščobnega tkiva: primerjava kakovosti slike in dozne obremenitve

mentor: doc. dr. Nejc Mekiš
somentor: dr. Andrew England

Slikanje medenice je v splošni radiografiji eno najpogostejših slikanj in eno najbolj dozno obremenjujočih preiskav. Hkrati je debelost eden največjih izzivov javnega zdravja tako v Evropi kot pri nas. Pri močnejših pacientih je potrebno uporabljati višje ekspozicijske pogoje za nastanek slike kot pri normalno hranjenih pacientih, kar poveča obsevanost pacientov. Zato je optimizacija slikanja pri močnejših pacientih še toliko bolj pomembna.

Šejla Trožič je v svoji raziskavi na inovativen način preučila možnosti za zmanjšanja doze pri močnejših pacientih, ki opravljajo slikanje medenice v stoječem položaju. V prvem delu svoje raziskave je avtorica ugotavljala kateri material na rentgenski sliki ne povzroči artefaktov. V drugem pa je izvedla eksperimentalno metodo na 60 polnoletnih pacientih, ki so bili napoteni na rentgensko slikanje medenice in so imeli indeks telesne mase 25 ali več. Rezultat njenega dela je zmanjšanje produkta doze in površine za 38,5 %, vstopne kožne doze za 44 % in zmanjšanje efektivne doze za 38,7 %. Poleg signifikantnega znižanja doze, je bil rezultat dela tudi izboljšanje kakovosti radioloških slik. Omenjeni rezultati so ključni za izboljšavo postopka  slikanja v kliničnem okolju pri močnejših pacientih, pri katerih se izvaja slikanje medenice stoje.

Potrebno je poudariti, da je celotno delo napisano v angleščini. Rezultati raziskave so bili predstavljeni na največjem kongresu Radiologije in radiološke tehnologije na Dunaju. Poleg tega pa je članek že v recenzijskem postopku v reviji s faktorjem vpliva 1,4.

 

 

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »