V času »korona krize«, ko so fakultete zaprle svoja vrata in poteka študij na daljavo, so se študenti 1. in 2. letnika zdravstvene nege ZF odzvali povabilu Zbornice – Zveze in Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva in pristopili k opravljanju prostovoljne pomoči poklicnim kolegicam in kolegom v domovih za starejše občane.

Odločitev za pomoč ne predstavlja samo odgovora »da, grem pomagat«, ampak pomeni veliko več. Zapustiti moraš svoje bližnje in se izpostaviti veliki nevarnosti za prenos okužbe. Ravno zaradi tega smo še toliko bolj ponosni na naše študente prostovoljce, ki so se pogumno odzvali povabilu.

Občutek, da lahko v veliki stiski pomagaš poklicni skupini, je neizmerljiv. Pomoč študentov osebam, ki so nastanjeni v domovih starejših in že več kot mesec dni izolirani od zunanjega sveta, pa je neprecenljiva. Študenti nam pripovedujejo pretresljive izpovedi starejših, kaj so videli in kaj doživeli. Istočasno pa nam poročajo tudi o zgodbah veselja, ko starostniki s pomočjo tehniškega znanja študentov po mesecu dni prvič spet vidijo svoje domače, pa čeprav je srečanje virtualno.

Kljub zapleteni situaciji, ki jo predstavlja epidemija s COVID-19, so se pričele pisati zgodbe o odličnem sodelovanju študentov različnih fakultet in strok. Tako so se ekipi naših študentov priključili študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu ter Fakultete za zdravstvene vede – Univerze na Primorskem.

Hvala prav vsakemu študentu posebej, saj so nedvomno vzorčni primer odličnega sodelovanja, humanitarnosti in empatije, nam pa so v ponos ter navdih za nadaljnje delo.

Zapisal: Žiga Metelko, študent zdravstvene nege ZF UL 

Fotke prostovoljcev 002

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.