Raziskovalna skupina Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani je v okviru partnerskega sodelovanja s kolegi doma in v tujini preučevala aktualno problematiko virusa SARS-CoV-2 in bolezni COVID-19. Pripravili so pregledni znanstveni članek z naslovom “From Extracellular Vesicles to Global Environment: a Cosmopolite SARS-CoV-2 Virus” in ga poslali v objavo v revijo Mat. Technol. Pri pripravi članka je sodelovalo 34 soavtorjev z različnih področij, ki so osvetlili problematiko virusa in bolezni z več strani.

Vodilna avtorica publikacije je prof. dr. Veronika Kralj Iglič, koordinatorice posameznih področij, ki si delijo prvo avtorstvo pa so doc. dr. Raja Dahmane, prof. dr. Tjaša Griessler Bulc in prof. dr. Polonca Trebše. Vse navedene so iz Zdravstvene fakultete, na kar smo še posebej ponosni.

V pregledni publikaciji so avtorji obravnavali interakcije virusa z mikrostrukturami, z živčnim sistemom, endotelijem, hematopoetičnim sistemom, prebavili in sečili; prenos virusa med organizmi, med materjo in plodom ter skozi okolje; ukrepe za preprečevanje kontaminacije z virusom in podporo organizmu proti bolezni, ki je posledica okužbe z virusom. Predmet sodelovanja v interdisciplinarni publikaciji so membranske nanostrukture, med katere lahko prištejemo zunajcelične vezikle in viruse. Zunajcelični vezikli so z membrano obdani celični fragmenti, ki imajo pomembno vlogo pri medcelični komunikaciji. Znanstveniki so jih izolirali iz raznolikih bioloških vzorcev, kot so kri, urin, sperma, mleko, bronhoalveolarni izpirek, mediji različnih vrst celičnih linij ter rastlinska in živalska tkiva. Skupne lastnosti virusov in zunajceličnih veziklov so po do zdaj pridobljenih znanjih osnova za razumevanje temeljnih mehanizmov formacije virusov in predstavljajo tudi izziv za nadaljnje raziskave membranskih nanostruktur. 

Povezava na članek.

viruscovid19

Vir: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Novel Coronavirus SARS-CoV-2.
https://www.flickr.com/photos/nihgov/49565158953

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.