Termin: torek, 25. 10. 2022 ob 14. uri.

Predavateljica: dr. Klementina Fon Tacer

Klementina Fon Tacer je docentka na Texas Tech University School of Veterinary Medicine. Ukvarja se z odkrivanjem mehanizmov, ki so se razvili za zaščito celic sesalcev pred stresom. Organizmi se morajo namreč neprestano prilagajati na vedno spreminjajoče se okolje.  V raziskovalni skupini dr. Fon Tacer želijo raziskati, kako se celice prilagodijo na stres, katere poti so pri tem udeležene in kako so uravnavane, predvsem s tumorskimi antigeni, in nenazadnje, kako njihovo neravnovesje prispeva k nastanku bolezni, ko so rak in razvojne motnje. Za reševanje teh vprašanj njena skupina uporablja multidisciplinarni pristop, ki združuje tehnike klasične molekularne biologije in biokemije z najnovejšimi tehnologijami, kot sta sekveniranje na ravni celic in tehnologija urejanja genoma CRISPR. Raziskovalna vprašanja pa naslovijo s t.i. primerjalnim pristopom, kajti zanimajo jih tako podobnosti kot razlike med različnimi sesalskimi vrstami, da bi prispevali k izboljšanju zdravja tako ljudi kot živali.

Kljub temu, da deluje v tujini, je dr. Fon Tacer ostala povezana s Slovenijo in Univerzo v Ljubljani. Bila je somentorica več magistrskih študentov in doktorandke, sodeluje pri raziskovalnih projektih in od leta 2021 kot glavna urednica vodi Slovenski Veterinarski Zbornik, ki ga izdaja Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. Je tudi nedavna nagrajenka CPRIT (Teksaškega inštituta za preprečevanje in raziskovanje raka) in ustanovna direktorica Teksaškega centra za primerjalne raziskave raka (TC3R) na Texas Tech University.

Predstavitev izsledkov in dela njene skupine na področju vloge melanomskih antigenov (t.i. proteinov MAGE) v zdravju in bolezni bo dr. Fon Tacer predstavila v torek, 25. 10. 2022 ob 14.00 uri. Za udeležbo na predstavitvi se je potrebno predhodno prijaviti prek obrazca na tej povezavi.

Vljudno vabljeni.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.