Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Novi pristopi v izvajanju zdravstvene vzgoje

Zdravstvena vzgoja pacientov / posameznikov je zelo pomembna na vseh treh ravneh zdravstvenega varstva. Za njeno izvajanje so odgovorni vsi zdravstveni delavci, ki pa se morajo zavedati, da zdravstvena vzgoja ni enkratno dejanje, temveč je proces, ki ga je treba vnaprej načrtovati skupaj s pacientom / posameznikom.

Pomembno je, da izvajalci zdravstvene vzgoje le-to načrtujejo skupaj s pacientom / posameznikom – zdravstvena vzgoja naj bo usmerjena v pacienta / posameznika.

Namen zdravstvene vzgoje ni le širjenje informacij in pridobivanje znanja, ampak tudi spodbujanje motivacije, spretnosti in zaupanja, ki krepijo in ohranjajo zdravje posameznika.

Končni cilj zdravstvene vzgoje je opolnomočen pacient / posameznik, ki zna: krepiti, ohranjati in povrniti zdravje, ali pa živeti z boleznijo (samovodenje bolezni).

V procesu zdravstvene vzgoje pa niso pomembne samo vsebine, ki jih izvajalec zdravstvene vzgoje posreduje pacientom / posameznikom, temveč je zelo pomembno, kakšen pristop za izvedbo zdravstvene vzgoje izbere. Kakšen pristop pa bo izbral, je odvisno od pacientovih / posameznikovih: potreb, želja, pričakovanj ter njegovega predznanja in izkušenj.

ZA KOGA
Izobraževanje je namenjeno zdravstvenim delavcem, ki izvajajo zdravstveno vzgojo na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva.

S KOM
Izobraževanje bo izvedla strokovnjakinja s področja zdravstvene vzgoje, dr. Andreja Kvas.

Svoje znanje in izkušnje na tem področju je pridobivala na Kliničnem oddelku za kardiologijo, kjer je bila zadnjih nekaj let zadolžena za pripravo in organizacijo različnih izobraževanj za zdravstvene delavce, zlasti medicinske sestre, in za izvajanje zdravstvene vzgoje pacientov z boleznimi srca in žilja. Po zaposlitvi na Zdravstveni fakulteti, Oddelku za zdravstveno nego, je znanje s področja zdravstvene vzgoje in promocije zdravja nadgrajevala na različnih strokovnih izobraževanjih in izpopolnjevanjih ter skozi pedagoški proces, saj je nosilka nekaj predmetov na področju zdravstvene vzgoje in promocije zdravja ter skozi zaključna dela študentov na prvi in drugi bolonjski stopnji študija. V izvršilnem odboru Sekcije medicinskih sester v promociji zdravja in zdravstveni vzgoje je drugi mandat. Že več let je strokovna sodelavka pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v kardiologiji in angiologiji. Na ta način ostaja povezana s prakso izvajanja zdravstvene vzgoje in promocije zdravja v zdravstvenih institucijah. 

PROGRAM
15.30 – 15.35 Pozdrav gostitelja in predstavitev izobraževanja
15:35 - 17:15 Načrtovanje zdravstvene vzgoje posameznika / pacienta po korakih / fazah
17:15 - 17:30 Odmor
17:30 - 19:30 Kako izbrati primeren pristop za izvajanje zdravstvene vzgoje posameznika / pacienta?
19:30 – 19.45 Zaključek izobraževanja, ankete in podelitev potrdil

Izobraževanje bo potekalo na Zdravstveni fakulteti, v sredo, 28. februarja 2023.

KOTIZACIJA znaša 75 EUR z DDV. 

Vključuje izvedbo izobraževanja, potrdilo ter e-gradivo.

P R I J A V A

Izobraževanje je v postopku pridobivanja licenčnih točk ZZBNS. 

Vljudno vabljeni!

Spletna stran UL ZF za nemoteno delovanje in čim boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Nujni piškotki se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Veseli bomo, če nam boste dovolili tudi uporabo preostalih piškotkov, saj vam lahko samo na ta način spletno stran še bolj približamo. Več o piškotkih »