Raziskovalka doc. dr. Shawnda A. Morrison (Fakulteta za šport) iz raziskovalne ekipe prof. dr. Gregor Juraka (Fakulteta za šport) vas vabi k sodelovanju v raziskavi ACTIVE HEATWAVE, ki ocenjuje, kako otroci in odrasli zaznavajo spremembe poletnih temperatur v Kanadi in Sloveniji. Gre za:
- 8 tedenske vprašalnike za otroke in odrasle o prostem času in navadah pri telesni dejavnosti, spanju, občutenju temperature in temperaturnem ugodju ter
- vprašalnike o občutenju vročine, ki jih je treba izpolniti ob lokalnih opozorilih na vročinski val.

Raziskava, ki bo trajala 8 zaporednih tednov, se je začela v nedeljo, 4.7.2021. Družine, ki se boste prijavile, boste v juliju in avgustu tako izpolnjevale tedenski vprašalnik, ki vam ga bomo razdelili vsako nedeljo.

Zakaj ta študija?

Trenutno se svet segreva hitreje kot prejšnja leta. V poletnih mesecih, zlasti v Evropi, a tudi po svetu, pa so poletja bolj vroča in vročinski valovi, z ekstremnimi temperaturami, pogostejši.

Prejšnje študije o razlikah v prenašanju vročine med odraslimi in otroki so že pokazale, da se otroci na višje temperature odzivajo drugače kot odrasli - majhni otroci se ne potijo toliko in morda temperaturnih sprememb tudi ne bodo čutili na enak način, saj se njihov kardiovaskularni sistem na višje temperature odziva drugače v primerjavi z odraslimi.

Namen?

Z raziskavo Active Heatwave želijo ugotoviti, ali odrasli in otroki dejansko drugače dojemajo temperaturo okolice, zanima pa jih tudi vpliv temperatur na gibalne navade otrok. Še posebej, ali visoke zunanje temperature vplivajo na njihovo vsakodnevno vedenje. Na primer, koliko časa namenijo počitku, spanju ali igranju.

Z rezultati bodo tako pridobili več informacij za razvoj posebnih modelov in strategij za vročinsko tveganje, da bodo starši in otroci lahko fizično aktivni, zlasti na prostem, tudi v času vročega vremena.

Več informacij lahko dobite na spletni strani ter tukaj.

Prijave lahko oddate na povezavi.

V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na dr. Shawndo Morrison (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.