Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. 1. mesto študentk SI na evropskem tekmovanju EUSALP »Pitch your project«

V novembru smo bili priča tekmovanju "Pitch your project," ki ga organizira EUSALP – strategija EU za ohranjanje Alpske regije. Na omenjenem tekmovanju sta blesteli tudi dve študentki magistrskega študijskega programa Sanitarno inženirstvo, Katja Dornik in Lara Erjavec.

"Pitch your project" ni le tekmovanje, ampak priložnost, da lahko mladi, stari od 16 do 25 let, predstavijo svoje projektne zamisli za trajnostni razvoj alpskega prostora. Tekmovanje je privabilo kreativne projektne skupine iz sedmih držav alpskih regij – Nemčija, Avstrija, Švica, Francija, Italija, Slovenija in Lihtenštajn, ki so si zastavile cilj soustvarjati boljšo prihodnost.

V Strasbourgu (Francija), sta Katja in Lara predstavili svoj projekt "T2T - From Trash to Treasure." Njuna ideja izpostavlja ključnost uvedbe koncepta krožnega gospodarstva v alpskih regijah Slovenije. Poudarjata trajnostno rabo virov, zmanjšanje odpadkov in krepitev lokalnega gospodarstva. Projektna ideja temelji na inovativni aplikaciji, ki omogoča izmenjavo sekundarnih surovin med obrtniki in kmeti. Aplikacija je sestavljena iz tržnega mesta, kjer lahko obrtniki in kmetje vnašajo svoje izdelke in zemljevida, ki omogoča prikaz obrtniških delavnic in kmetij za lokalno prebivalstvo in turiste.

Na tekmovanju sta osvojili prvo mesto, kar je izjemen dosežek in priznanje za njuno inovativnost ter predanost trajnostnemu razvoju. Finalno predstavitev je odlikovala zavzetost za reševanje ključnih izzivov alpskega prostora, hkrati pa je postavila pomembne temelje za spodbujanje trajnostnih praks v regiji. Zmaga ne pomeni le uspeha na tekmovanju, temveč tudi korak naprej k uresničevanju vizije o bolj trajnostni in povezani Alpski regiji.

finalna slika1 logo

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »