Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Vpis babištva na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

V začetku meseca decembra, natančneje 6.12.2023, se je odvil pomemben dogodek na področju babištva v svetovnem merilu. Na zasedanju medvladnega odbora za varovanje nesnovne dediščine Unesco v Bocvani je bilo babištvo vpisano na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Babištvo sestavljajo pomembna znanja in veščine, ki so potrebne za zagotavljanje dobrobiti žensk, novorojenčkov in družin, za katere babice in babičarji kontinuirano skrbijo v času pred in med nosečnostjo, ob porodu in po njem. Znanje in posledično prakso babic poleg raziskav in na dokazih temelječe prakse oblikuje tudi intuicija, empirične izkušnje in znanje, ki se tradicionalno razvija in prenaša skozi čas, pri čemer je vedno v ospredju tudi zagotavljanje človekovih pravic.

Pri nominaciji “Babištvo: znanje, veščine in prakse” je med osmimi državami sveta sodelovala tudi Slovenija. Nominacija se je izvedla pod okriljem Ministrstva za kulturo, postopke je vodila Špela Spanžel, direktorica Direktorata za kulturno dediščino, vodilno vlogo pri vsebini in koordinaciji pa je prevzela dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Aktivno so sodelovale tudi članice Zbornice-Zveze: Saša Matko, dipl. bab. in predsednica Sekcije medicinskih sester in babic (Porodnišnica Kranj); Gordana Njenjić, mag. zdravstvene nege, babica; Mateja Kusterle, dipl. bab., prof. angl. in špa., in Sabina Oblak, dipl. babica (Porodnišnica Jesenice); Nina Radin, dipl. bab. (samostojna babica); Tita Stanek Zidarič, dipl. bab., MSc UK, in druge članice Oddelka za babištvo (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta); Irena Keršič, dipl. m. s., vodja delovne skupine za zgodovino zdravstvene in babiške nege pri Zbornici-Zvezi. Sodelovalo je tudi Združenje Naravni začetki pod vodstvom Irene Šimnovec, dr. Irena Rožman Pišek, etnologinja, mag. Anja Jerin, dr. Nena Židov in dr. Nadja Valentinčič Furlan (Slovenski etnografski muzej) ter doula Tanja Potočnik.

Veselimo se, da je UNESCO prepoznal pomembnost babištva za družbo ter se iskreno zahvaljujemo vsem sodelujočim pri nominaciji.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »