Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Obvestila babištvo

Članice Oddelka za babištvo so ob Dnevu kliničnih mentorjev, 14. septembra 2023, v okviru oddelčnega popoldanskega dela organizirale 2. babiško konferenco Babice babicam: za boljšo prihodnjo obravnavo žensk.

Srečanje je bilo obenem tudi poklon oddelka babiški stroki - letos namreč mineva 270 let formalnega izobraževanja babic na Slovenskem.

Predavatelji iz skoraj vseh porodnišnic v Sloveniji so predstavili svoje dobre prakse, ki omogočajo ženski osrediščeno in družinam prijazno babiško obravnavo.

Preberite več ...

Drage mamice, pomagajte nam razumeti vašo izkušnjo poroda in počutje po njem.

Vprašanja se nanašajo na vaš porod, izkušnje, občutke in podporo pri tem pa tudi na vaše počutje sedaj in vaše doživljanje vloge matere. Vprašalnik je del mednarodne raziskave INTERSECT (International Survey of Childbirth-related Trauma, več na https://blogs.city.ac.uk/intersect/), s podatki pa bi radi dobili vpogled v dejansko stanje porodne travme in PTSM-ja v slovenskem prostoru.

Preberite več ...

Ministrstvo za kulturo je babištvo vpisalo v slovenski register nesnovne kulturne dediščine.

Gre za pomemben korak k nacionalni prepoznavi babištva in nosilk znanja in veščin, ki povezujejo preteklost s prihodnostjo. Vpis v slovenski register predstavlja tudi predpogoj za mednarodno prepoznavo večnacionalne nominacije babištva z izvirnim naslovom Midwifery: knowledge, skills and practices za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, v kateri pod vodstvom Nemčije poleg Slovenije sodelujejo še Kolumbija, Ciper, Kirgizistan, Luksemburg, Nigerija in Togo.

Več informacij.

Spletna stran UL ZF za nemoteno delovanje in čim boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Nujni piškotki se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Veseli bomo, če nam boste dovolili tudi uporabo preostalih piškotkov, saj vam lahko samo na ta način spletno stran še bolj približamo. Več o piškotkih »